Departman bünyesinde; yazılıma yönelik olarak bire-bir iletişim yoluyla kullanıcılardan gelen ve gelebilecek ihtiyaçlar iş çalışma prensiplerinin çözümlenmesi ile kodlanarak yazılım ortamında derlenmektedir.
3. Analiz
İlişkisel veritabanı bünyesinde bulunan verilerden hareketle mekansal analizler Mapinfo ve ArcGIS yazılımları kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Analiz türü bakımından kernel, interpolasyon ve sınıflama temeline dayalı gerçekleştirilen analizler mekansal doğrulama yöntemleri ile karşılaştırılmaktadır.
Veritabanı kapsamındaki verilerin çeşitli olması beraberinde gerçekleştirilen analizlerin çaprazlama metotları ile kesin sonuçlara ulaşılmasını beraberinde getirmektedir. İstatistiksel modeller kapsamında analizler gerçekleştirilmekte ve sentez sonuçlarına gidilmektedir.
Kurum içi hizmet veren analiz altyapısı kurum dışından gerekli ve gerekçeli resmi belgelerin tamamlanması ile kurum dışına da belirli koşullar ve başlıklar dahilinde departman tarafından hizmeti verilmektedir.
4. Eğitimler
Kent Bilgi Sistemi çalışmaları Kapsamında Yazılım, Analiz Ve Raporlama Departmanı’nın ihtiyaç duyduğu başlıklar dahilinde yüklenici firma destekli kurum içi eğitimler gerçekleştirilmiştir.
Eğitimler kapsam olarak sistemin ihtiyaç duymuş olduğu başlıklar dahilinde; departmanda ve birim bünyesinde görev alan personelin eğitimine ve kariyerine yönelik gerçekleştirilmiştir. Kent Bilgi Sistemi Şube Müdürlüğü bünyesinde gerçekleştirilen eğitimler;
a. Mapinfo Temel ve İleri Seviye
b. Mapbasic Temel ve İleri Seviye
c. Mapxtreme Temel Seviye
d. ArcGIS Temel ve İleri Seviye
e. ArcGIS 3D ve Spatial Analiz
f. ArcGIS Server Temel Seviye
g. ArcGIS Network Analiz h. Oracle Veritabanı ve PL/SQL
i. .Net CSharp ve ASP .Net
j. KBS Yazılımı Kod Eğitimi
5. Personel yapısı
Yazılım, Analiz Ve Raporlama Departmanı üstlenmiş olduğu görev yapısı gereği; yazılıma müdahale edebilir, veritabanını yönetebilir, mekansal tabanlı analiz gerçekleştirebilir nitelikte personel yapısı üzerinde oluşturulmuştur. Bu oluşum bünyesinde şehir plancısı, harita mühendisi, harita teknikeri, inşaat teknikeri, bilgisayar teknikeri ve matematik meslek gruplarından oluşmuş olup toplamda 10 personel ile hizmet vermektedir. Meslek gruplarının dağılımı aşağıdaki grafikte ifade edilmiştir;