HAT SALONU
Birinci kattaki büyük salon hat eserlerine ayrılmıştır. Çeşitli dönemlere, ekollere ve türlere ait birbirinden güzel hüsn-i hat örnekleri duvar ve vitrinleri süsler. İsmail Zühdü, Rakım, Hafız Osman, İmad, Aziz, Mustafa İzzet, Şefik, Sami, Yesari, Yesarizâde gibi daha birçok ünlü hattatın şaheserleri burada bulunmaktadır. Abdullah Münib Efendi’nin diploması sayılan icazetnameleri, hat ve tezhip sanatı bakımından çok güzel örneklerdir. Ayrıca Şefik Efendi’nin “Allah’u Teâla güzeldir, güzelliği sever” hadisini kaleme aldığı hicri 1271 tarihli sülüs hattı ve Yesarizâde’nin hicri 1260 tarihli “Vücuttaki hastalığı dört şey giderir; Nebi, Ali,Hasan, Hüseyin sevgisi” talik hatlı lafzı görülmeye değer çalışmalardır.
Ayrıca El-Hac Osman Rıfki’nin 1223 tarihli “Ya Hazreti Pir, Ya Seyyid Aziz Mahmud Hüdai” yazılı hattı İslam katı sanatı eserlerinden güzel bir numune olarak hat salonuna ayrı bir değer katmaktadır.
Bu bölümde minyatür ve resim sanatı örnekleri de mevcuttur. Orta alandaki büyük vitrinlerde ise müzenin banisine ait porselen yazı takımları, mühürler yer alır. Yazı takımları konusunda erken örneklerden hokkalar, divitler, kuburlar sergilenmektedir. Mevlevi sanatkârlar tarafından yapılmış kamış kalemleri kesmede kullanılan fildişi oymalı makta ve kalemtıraş yazı araçlarının geçirdiği evrim hakkında ziyaretçilere bilgi vermektedir. Ebru çeşitleri, hattatların alıştırma defteri sayılabilecek meşk mecmuaları ve İslam cilt sanatı örnekleri de bulunmaktadır.