EŞREFOĞLU SÜLEYMAN BEY BEDESTENİ RESTORASYONU


Proje Kategorisi:
Şehir Estetiği
Proje Aşaması:
Tamamlandı
Proje Açıklaması:

Tarihi yapılarımızı aslına uygun şekilde restore eden Konya Büyükşehir Belediyemiz Konya’nın önemli tarihi miraslarından olan Beyşehir’deki Eşrefoğlu Süleyman Bey Bedesteni ve çevresinde de restorasyon gerçekleştirdi.

Bu proje ile Eşrefoğlu Süleyman Bey Bedesteni tarihi ve özgün kimliğine yeniden kavuşturuldu.

Eşrefoğlu Süleyman Bey Bedesteni

Eşrefoğlu Süleyman Bey Bedesteni, Beyşehir’in tarihî mahallesi İçerişehir’de Eşrefoğlu Cami’nin kuzeyinde cami ile Eşrefoğlu Hamamı arasında olup, kale kapısının 100 m kadar güneyinde yer almaktadır. Eşrefoğlu Cami’nin taç kapısındaki 1296 tarihli kitabesine göre yapı “Bezzaziye Hanı”  olarak zikredilmektedir. Osmanlı döneminde 1551 yılında bugünkü plan şemasına uygun olarak yeniden inşa edilmiş olup Cumhuriyet Dönemi’nde harap vaziyette iken 1975–76 yıllarında yenilenerek kullanılır hale getirilmiştir. Alman Arkeolog ve Sanat Tarihçi F. Sarre, 1895 tarihli eserinde bedestenden, “İçinde kalın payandalar yer alan eski ve muhteşem handa şimdi bir çömlekçi atölyesi var”  diye bahsederken, 1934 tarihli eserinde ise M. Yavuz, “Bedestende artık dilber boğazlı şık ve güzel davgana ve testiler yapılmaktadır” demektedir. Anlaşılan bu yapı XIX. yüzyılın sonlarında sadece testi yapılan bir çömlekçi atölyesi halindedir.

Osmanlı döneminde yeniden inşa edilmesi aşamasında Bedesten’in, eski yapısının temelleri üzerinde yapıldığı düşünülmektedir. Şimdiki haliyle tipik bir Osmanlı Bedesteni örneğini gösteren eserin, Eşrefoğlu Cami’nin kitabesinde adı geçen Bezzaziye Hanı ile aynı planda olup olmadığı tartışmadır. Günümüzde dikdörtgen şeklinde olan Bedesten’in üzeri iki ayak tarafından taşınan altı kubbe ile örtülü olup, doğu, batı ve güney cephelere açılan kapıları bulunmaktadır. Her cephesinde birbirinden bağımsız, ana cadde ve sokaklara açılan dükkân sayısı 1936 yılında 27 iken, 1976 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yenileme çalışmaları sonrasında 34’e çıkartılmıştır.

Yapıldığı dönemden itibaren kent için çok önemli bir yer işgal etmiş olan Eşrefoğlu Bedesteni insanlar arasında sosyal ilişkinin ve ticaretin gelişmesini sağlayan dinamik unsurlardan olmuştur. Son yıllarda Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yenilenme çalışmalarına başlanan Eşrefoğlu Bedesteni, fotoğrafçıların karelerine konuk olan sessiz ve mahzun bir yapı olarak köşesine çekilmiş olup, aslına döneceği günleri beklemektedir. Kim bilir belki bir gün Bedesten’in etrafında sıra sıra küçük dükkânlarda geleneksel Türk zanaatları vücut bulur, bir tarafta bakır kalaylayan, bir tarafta kalbur holos yapan,  bir tarafta hasır-kilim dokuyan, bir tarafta testi, çanak çömlek yapan, yani Beyşehir’in eski meşhur zanaatkârları Bedesten’i çevreleyen küçük dükkânlarda boy gösterir.

Proje Görselleri