Proje Detayı
BİSİKLET MASTER PLANI
Konya’mız coğrafik özelliği itibarıyla bisiklet sürmek için en uygun illerden biridir. Bu projenin amacı bisiklet sürmek için gereken, kesintisiz bisiklet yolları yapmak ve bunu bir plan dâhilinde sürdürmektir. Bisiklete binmeyi teşvik edecek ve şehir içi ulaşımda bisikleti öncelikler arasına almayı amaçlamaktır. Bu kapsamda Uluslararası İdealkent Ödülü'ne layık görülen Konya Büyükşehir Belediyesinin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yürüttüğü Bisiklet Ulaşım Master Planı Projesi önemli bir konuma sahiptir.
Şehir merkezinde 320 kilometre olan mevcut bisiklet yolunun kısa vadede yüzde 38 artırılması, hedef yılı 2030 itibariyle ise 786 kilometreye ulaştırılması, bisiklet turizminin etkinleştirilmesi, motorsuz ulaşımın şehrimizin entegre ulaşım sisteminin bir parçası haline getirilmesi, ulaşım kaynaklı emisyon değerlerinin azaltılması, motorsuz ulaşım payının artırılması hedeflenmektedir.
Konya kenti için kentsel ulaşımdaki aksaklıkların ortadan kaldırılması, ilkesel olarak kentsel ulaşımın daha verimli, sürdürülebilir olması, çevreye duyarlı uygulamaların yapılması, enerji verimliliğinin artırılması, karbon ayak izinin azaltılması ilkelerinin de gözetildiği ve sosyal adalet konusunun dikkate alındığı kentsel ulaşım uygulamalarının gerçekleştirilebilmesi için bu koşulları sağlayacak “Konya Ulaşım Ana Planı” hazırlanmıştır.
Konya Türkiye’nin bisikletli ulaşımdaki gelişmeler açısından başı çeken marka kenti olma yolunda ilerlemektedir. Bu kapsamada "Konya Ulaşım Ana Planı”nda belirlenen “Motorsuz Ulaşımın Teşviki” “Otomobil Bağımlılığının Azaltılması” ve “Trafik Talep Yönetimi” stratejileri doğrultusunda “Bisikletli Ulaşım”a yönelik bütüncül uygulama eylem planı hazırlanmıştır.
Planlama çalışmasında; uluslararası uygulama örnekleri ve benchmark çalışması, mevcut durum tespiti ve yeni bilgilerin toplanması, uygulama stratejilerinin, önerilerin, teşvik ve izleme değerlendirme politikalarının geliştirilmesi, öncelikli bisiklet yollarının (85 km) projelerinin hazırlanması, tasarım ve uygulama standartlarının oluşturulması vb yöntemler izlenmiştir.
Kentimizde 550 kilometre tanımlı bisiklet yolu bulunmakta olup, merkez üç ilçeye ait toplam uzunluk yaklaşık 320 km’dir. “Konya Bisikletli Ulaşım Ana Planı” ile; şehir merkezinde 320 kilometre olan mevcut bisiklet yolunun kısa vadede yüzde 38 artırılması, hedef yılı 2030 itibariyle ise 786 kilometreye ulaştırılması, bisiklet turizminin etkinleştirilmesi, motorsuz ulaşımın şehrimizin entegre ulaşım sisteminin bir parçası haline getirilmesi, ulaşım kaynaklı emisyon değerlerinin azaltılması, motorsuz ulaşım payının artırılması, motorsuz ulaşım kazalarında bisiklet kazalarına yönelik bir bilgi sistemi doğrultusunda “Vizyon Sıfır Kaza” yaklaşımının benimsenmesi, ulaşım çekim odaklarına motorsuz ulaşım erişimin sağlanması hedeflenmektedir.