Tatlı SU Kaynaklarına Gezi

Tatlı SU Kaynaklarına Gezi

KOSKİ Genel Müdürlüğü Konya?da ücretsiz olarak dağıtılan memba suyu kaynaklarına bir gezi düzenledi. Tüm kaynakların koruma altına alındığını belirten KOSKİ Genel Müdürü Yafes Yüzügüldü, Konya'nın tatlı su kaynaklarını oluşturan Çayırbağı, Dutlu, Kırankaya, Mukbil ve Beypınarı'nı basın mensuplarına tanıttı. Kaynakları yerinde tanıtan Yüzügüldü yaptığı açıklamada, "Sertlik derecesi ile çok güzel suyu olan bu kaynakların, gelecek nesillere bırakılması için bulundukları 117 kilometrekarelik alan koruma amaçlı olarak imara kapatıldı" dedi.

KOSKİ Genel Müdürlüğü köşe yazarları ve basın mensuplarına yönelik bir gezi düzenlendi. Kente ücretsiz olarak dağıtılan tatlı su kaynaklarını kapsayan geziye KOSKİ Genel Müdürü Yafes Yüzügüldü, birim yöneticileri, yerel basının köşe yazarları ve haberciler katıldı. Çayırbağı, Dutlu, Kırankaya, Mukbil ve Beypınarı'nı kapsayan gezi 6 saat sürdü. Gezi esnasında en büyük ilgi Selçuklular döneminde güç şartlar içinde şehre ulaştırılan mukbil memba suyu kaynağına oldu. Basın mensuplarının gurup gurup girdikleri 35 metre uzunluğunda mağarayı andıran kaynak, şehrin en önemli tatlı su kaynakları arasında yer alıyor.

Basın mensuplarına çalışmaları ve su kaynakları hakkında bilgi veren KOSKİ Genel Müdürü Yafes Yüzügüldü, 'Loras Dağı Konya'nın tabii su deposu. Kaynakların hepsi bu dağın olduğu bölgede bulunuyor. Şehir içine kadar hiç bir enerji desteğine ihtiyaç duymadan gelebilen bu su kaynaklarının kimyasal ve çevresel etkenden korunması için, bulundukları alanın tamamına fidan dikimi gerçekleştiriyoruz. Öncelik hedefimiz söz konusu koruma havzalarını genişletmek ve söz konusu bölede yapılaşmanın yaşanmamasını sağlamaktır. Geçtiğimiz yıllarda başlattığımız ağaçlandırma çalışmalarıyla kaynaklarımızı hem koruyor, hemde daha temiz su alınmasını sağlıyoruz. 644 adet çeşmeyle kentin geneline tatlı su dağıtımını hiçbir sorun yaşamadan gerçekleştiriyoruz. Tamamen ücretsiz olarak halka ulaştırdığımız kaynaklarımız, Türkiye'nin en temiz ve sertlik derecesi en iyi kaynakları arasında yer alıyor.'dedi.

İŞTE KONYA'NIN TATLI SU KAYNAKLARI ;

ÇAYIRBAĞI KAYNAĞI:

Konya Valisi Feritpaşa tarafından 1902 yılında şehrin artan su ihtiyacını karşılamak amacıyla 20 km mesafedeki Çayırbağı Köyü'nden pik borularla şehre isale edilmiştir. 1904 yılında Alaaddin Tepesi'ne yapılan 500m3'lük depoda toplanan tatlı su şehir halkının hizmetine sunulmuştur. KOSKİ'nin 2000 yılında yaptığı çalışma ile kaynaktan tatlı su deposuna kadar olan isale hattı Ø 300 mm'lik boru ile yenilendi.

Çayırbağı Kaynağı'nın debisi: 28 lt/sn, suyun sertliği: 18 Frs.dir.

DUTLU KAYNAĞI:

16. Yüzyılda Yavuz Sultan Selim zamanında şehrin içme suyu ihtiyacının karşılanması amacıyla 12 km uzaklıktaki Dutlukırı Mevkii'nden şehre isale edilmiştir. 1937 yılında Dutlu isale hattı pik boru olarak yenilenmiştir. Daha sonra 1986-1987 yıllarında yapılan çalışmalarla debisi artırılmış ve boru hattı 400 mm olarak büyütülmüştür.

Dutlu Kaynağı'nın debisi: 57 lt/sn, suyun sertliği: 19 Frs. dir.

KIRANKAYA KAYNAĞI:

KOSKİ Genel Müdürlüğü'müzün 1996 yılında yaptığı çalışmalarla Kırankaya Mevkii'nde bulunmuştur. Kaptaj çalışmaları ve 2 km'lik ø 300 mm isale hattı yapılarak tatlı su şebekemize dahil edilmiştir.

Kırankaya Kaynağı'nın debisi: 5 lt/sn., suyun sertliği: 14 Frs. dir.

MUKBİL KAYNAĞI:

Alaaddin Keykubat döneminde Beypınarı Kaynağı ile birlikte 10 km'lik bir hatla şehre isale edilerek Havzan'da yapılan bir depoda biriktirilmiş, buradan şehre içme suyu olarak verilmiştir. Bu kaynağın isale hattı 1924 yılında ø 175 mm'lik pik boru olarak yapılmış, 1990 yılında KOSKİ Genel Müdürlüğü tarafından isale hattı yenilenmiştir.

Mukbil Kaynağı'nın debisi: 9 lt/sn, suyun sertliği: 16 Frs. dir

BEYPINARI KAYNAĞI:

Alaaddin Keykubat döneminde Mukbil Kaynağı ile birlikte şehre getirtilmiştir. 1990 yılında yapılan çalışmalarla isale hattı yenilenmiş ve debisi artırılmıştır. Beypınarı Kaynağı'nın debisi: 13 lt/sn, suyun sertliği: 16 Frs. dir.

Haber Fotoğrafları

Basın Kuruluşları için;