Haberler
Mevlana Caddesi'ne 'Tarihi' Dokunuş
Şehir genelindeki tarihi eserleri restore ederek gelecek kuşaklara aktırma adına önemli projeler yürüten Konya Büyükşehir Belediyesi, şehir merkezindeki yapıların tarihi dokuya uygun hale getirilmesine yönelik çalışmalar da yapıyor.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Mevlana Kültür Vadisi Projesi kapsamında Konya merkezde ve Yeni Büyükşehir Yasası ile şehir genelinde sürdürdükleri tarihi eserlerin restorasyonu konusunda önemli mesafe aldıklarını ve örnek olduklarını belirtti.
Konya genelinde 50den fazla cami, medrese, han, hamam ve türbenin restorasyonunu yaptıklarını hatırlatan Başkan Akyürek, Mevlana Kültür Vadisi projeleri içinde yapmakta olduğumuz en önemli çalışmalardan biri de Tarihi Bedesten Projesi. Bedestende 2 bin 687 binayı restore ettik. Eski İstanbul Caddesinden Mevlana Türbesi'ne bakan bölgeye kadar olan alanda daha büyük bir proje yürüttüğümüz için orada cephe düzenlemesi yapmamıştık. Bu yıl orada da kararlar verilecek. O bölge de tamamlandığında, devam eden Osmanlı Buğday Pazarının da yapılmasıyla şehrin kalbi mesabesindeki Alaeddin-Mevlana arasındaki büyük dönüşüm önemli oranda tamamlanmış olacak dedi.
Şehrin en önemli caddelerinden biri olan Mevlana Caddesinde de cephe sağlıklaştırması yaptıklarını dile getiren Başkan Akyürek, Alaaddin Tepesi ile Mevlana Türbesi arasında sürdürülen çalışmayla yapıların tarihi dokuya uygun hale getirildiğini vurguladı.
ALAADDİN ÇEVRESİ DE ELE ALINACAK
Yaklaşık 9 milyon liraya mal olan Mevlana Caddesindeki cephe sağlıklaştırma çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu kaydeden Başkan Akyürek, projenin devamında Alaeddin çevresi, Kazımkarabekir ve Atatürk Caddelerindeki dükkanların ve binaların cephelerinin de ele alınacağını söyledi.
Yapıların tarihi dokuya uygun hale getirildiği çalışma kapsamında Mevlana Caddesinde 51 binanın cepheleri yenilendi. Uygun olan binalara proje gereği saçak ilave edilen ve aydınlatma yapılan çalışma kısa süre içinde tamamlanacak.