Haberler
Konya İmaji Toplantilari Tamamlandi
Konya İmajı Araştırmaları daha önce gerçekleştirilen Kültür Sanat ve Medya Çevresi toplantılarının ardından İstanbul’da gerçekleştirelen Bilim Çevresi Kalitatif Toplantısı ve Konya’da yapılan Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri Grubu Kalilatif Toplantıları ile noktalandı.
İstanbul Dedeman Otel’deki toplantının oturum başkanlığını İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Edibe Sözen yaparken programa İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Meriç, Galatasaray Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Gürsoy, Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilüfer Narlı, Selçuk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr. Yasin Aktay, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Evren Çelik ve Araştırmacı Yazar Mustafa Armağan katıldı.
Programda ilk olarak sözü alan Prof. Dr. Yasin Aktay, Konya’nın modernliğe ve değişime oldukça açık bir kent olduğunu Konya denince ilk akla gelenin Mevlana olmasına rağmen, uluslararası alanda Mevlana’nın yeterince tanıtılmadığını ifade etti.
Prof. Dr. Nilüfer Narlı, Mevlana ile tanınan Konya’nın tasavvufu temsil eden bir kent olduğunu kaydetti.
Mustafa Armağan Konya’yı mimari özellikleri açısından tasvir ederken, Konya’nın tarihi kimliğiyle değerlendirmesinin gerekli olduğunu açıkladı. Armağan, Türk siyasetine katkı yapacak şekilde Alaaddin Keykubat’ın devlet adamlığının bir model olarak ortaya çıkarılması gerektiğini vurguladı.
Prof. Dr. Ümit Meriç, Konya’nın sadece Anadolu’nun merkezi olmakla kalmayıp Çin’den gelip İngiltere’ye giden ticaret yolunun ve Dünya’nın da ilim ve irfan merkezi olduğunu dile getirdi.
Prof. Dr. Kenan Gürsoy Konya’yı muhafazakarlık ile değişim coşkusunu birlikte yaşayan bir kent olduğunu söyledi.
Öte yandan Konya’da gerçekleşen Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri Grubu Kalilatif A toplantısı Bera Otel’de yapıldı.Toplantıya Ankara Konyalılar Derneği Başkanı Prof. Dr. Hayrani Altıntaş, İstanbul Konyalılar Derneği Başkanı Oktay Özaydın, Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Kabakçı, Konya Sanayi Odası Meclis Başkanı Tahir Şahin, Konya Aktif İşadamlarları Derneği Genel Sekreteri Mustafa Cingöz, Konya Ticaret Borsası Dış Ticaret Yetkilisi Hayri Doygun ve MÜSİAD Konya Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Aslan Korkmaz katıldı.
Programda ilk olarak söz alan Prof. Dr. Hayrani Altıntaş, Konya’nın uzun dönem Selçuklulara başkentlik yapmasına rağmen bunu günümüzde yeterince yansıtamadığını ifade etti. Konya denince akla Mevlana ve Meram’ın geldiğine dikkat çeken Altıntaş, Selçuklulardan kalan eserlerin bakımı ile birlikte Konya’nın cazibe merkezi haline geleceğini belirtti.
Mustafa Kabakçı ise Selçuklu eserlerinin yeniden görünür hale getirilmesi gerektiğini dile getirdi. Konya’ya günübirlik turların düzenlenmesini isteyen Kabakçı, Selçuk Üniversitesi’nden mezun olan öğrencilere hemşerilik beratı verilmesi gerektiğini kaydetti. Kabakçı, yapılacak çalışmalarla birlikte Konya’nın Mevleviliğin merkezi haline getirilebileceğini ifade etti.
Tahir Şahin, Konya’nın kendisine has yemek kültürü bulunduğunu bildirirken yerel yönetimlerle Sivil Toplum Kuruluşları’nın ilişkilerinin artırılması gerektiğini kaydetti.
Arslan Korkmaz, Konyalıların Mevlana, Sadrettin Konevi ve Şems Tebrizi’yi yeterince tanımadığını kaydederken, Türkiye’de farklı illere yapılacak parklara Konya’ya mal olmuş kişilerin isimleri verilerek Konya’nın tanıtımına katkı sağlanabileceğini bildirdi.
Oktay Özaydın ise Konya’nın kültürel geçmişini tanıtımı yönünde çalışmalar yapılması gerektiğini belirterek Konya’nın hoşgörüsüyle tanıtılması gerektiğini açıkladı.
Sosyal Araştırmalar Merkezi Müdürlüğü tarafından 23 ilde 2 bin 800 denek üzerinde gerçekleştirilen Türkiye’de Konya İmajı Araştırması’nın sonuçlarının da önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklanacağı belirtildi.