Jeoloji Haritası Tamamlanıyor

Jeoloji Haritası Tamamlanıyor

Konya?nın jeoloji haritası tamamlanıyor. Şehrin imarlı ve sağlam yapılaşması için ihtiyaç duyulan haritanın hazırlık çalışmaları ilgili oda üyelerini de heyecanlandırıyor. Bitirilmesi merakla beklenen harita ile ilgili hedeflenen ilk çalışmalar tamamlandı. Jeoloji haritası hazırlıklarını yürüten Jeoloji Yüksek Mühendisi Abdülkadir Bulduk, 1.000 km karelik alanın harita çalışmalarını kısmen bitirdiklerini bildirdi.

Konya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Jeolojik Hizmetler Birimi'nin yürüttüğü çalışmalar, Jeoloji Mühendisleri Odası üyeleri tarafından yapılan ziyaretle yerinde incelendi. Oda Yönetim Kurul Üyeleri Yard.Doç.Dr. M.Tahir Nalbantçılar, Yard.Doç.Dr.Fetullah Arık ve Fatih Mehmet Ceran hazırlanmakta olan 'İmara Esas olacak Konya'nın Jeoloji Haritası' çalışmaları hususunda Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Danışmanı Jeoloji Yüksek Mühendisi Abdülkadir Bulduk'tan bilgi aldılar.

Konya için büyük önem arz eden Jeolojik Harita ile ilgili çalışmalarına devam ettiklerini belirten Bulduk; 'Bugüne kadar Konya'nın genel amaçlı ve diğer Jeoloji haritalarından istifade edilerek, imar planına esas jeolojik harita çalışmalarını başlatmış bulunuyoruz. 2004 yaz aylarından itibaren başlayan çalışmalarımız halen 5 kişilik jeoloji mühendisleri ekibi ile devam etmektedir. Konya arazisini adım adım tarayarak çalışmayı sürdürmekteyiz. Yaklaşık 7 aydır devam eden çalışmalarımız projenin ilk hedefleri açısından tamamlanmıştır. Yeni çıkan 5216 sayılı yasa ile belediye sınırları 3 kat daha fazla genişlemiştir. 40 aylık süre içinde bitirmeyi hedeflediğimiz çalışmanın, yeni durum nedeniyle 48 aya kadar çıkabileceğini tahmin ediyoruz. Arazi ve çizim çalışmaları devam ederken, sondajlı-yarmalı Jeoteknik Etüt çalışmalarımızda devam edecektir. Neticede çalışmaların bütünü değerlendirilerek Konya'nın jeolojik yapısıyla ilgili rapor hazırlanacaktır. Yapılan tüm çalışmalar sağlıklı yapılaşan Konya'nın imarına altlık oluşturacaktır. Jeoloji Mühendisleri Odasının bu çalışmalara gösterdiği ilgi ve verdiği destek bizleri memnun etmiştir' dedi.

Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurul Üyeleri ise ' İmara Esas Jeolojik ve Jeoteknik Etütlerinin şehirler kurulmadan önce yapılması ve şehrin planlanmasının buna göre gerçekleştirilmesi gerekir. Özellikle 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinde bu konunun önemi ortaya çıkmıştır. 28 Mart yerel seçimlerinin ardından iş başına gelen Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Tahir Akyürek'in konuya özel önem vererek bir birim oluşturması ve birimin başına eski İl Temsilcimiz Jeoloji Yüksek Mühendisi Abdülkadir Bulduk'u getirmesi odamızca memnuniyetle karşılanmıştır' şeklinde konuştular.

Haber Fotoğrafları

Basın Kuruluşları için;