İstiklal Harbi Şehitliği'nin Temeli Atılıyor

İstiklal Harbi Şehitliği'nin Temeli Atılıyor

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından İstiklal Harbi'nde vatan uğruna hayatını feda eden Konyalı şehitlere ithaf edilen 'İstiklal Harbi Şehitliği'nin temeli 11 Temmuz 2008 Cuma günü atılıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, örnek mimarisi ile anıt bir eser olacak Şehitliği kısa sürede Konya'ya kazandıracaklarını ifade etti.

Konya Büyükşehir Belediyesi, İstiklal Harbi’nde şehit olan Konyalı ecdadın hatırası için yaptıracağı şehitliğin temelini 11 Temmuz 2008 Cuma günü atıyor.

Şehitliğin yapılacağı Mevlana Müzesi ile Mevlana Kültür Merkezi arasındaki alanda incelemelerde bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Şehitler Abidesi, Konya Kültür Galerisi ve Gaziler Konağı’nı içinde barındıracak eseri örnek mimarisi ile kısa sürede Konya’ya kazandıracaklarını söyledi.

19 BİN KONYALI ŞEHİDE İTHAF EDİLİYOR

İstiklal Harbi’nde en çok şehit veren şehrin Konya olduğunu hatırlatan Başkan Akyürek, yaşadığımız toprakların şehitlerin emaneti olduğunu, onların bıraktığı mirasa layık olmak için çalıştıklarını ifade etti. Eserin İstiklal Harbi’nden vatan uğruna hayatını feda eden 19 bin Konyalı şehide ithaf edileceğini kaydeden Başkan Akyürek, “Öğrencilerimiz ve gençlerimiz burayı gezerken ecdadımızın ülkemizin kurtuluşunda ve kuruluşundaki fedakarlıklarını, Konya’nın İstiklal Harbi’ne yaptığı katkıları görecekler. Konya, bu eser içinde gazilerimiz ve şehit ailelerinin de kullanacağı anıt bir esere kavuşacaktır” dedi.

AÇILIŞA DAVET

Konya İstiklal Harbi Şehitliği’nin bu yılki Şeb-i Arus’a kadar tamamlanacağını vurgulayan Başkan Akyürek, 11 Temmuz Cuma günü saat 10.30’daki temel atma törenine tüm Konyalıları davet etti.

SELÇUKLU MİMARİSİNDEN İZLER

Üçler Mezarlığı ile Mevlana Kültür Merkezi arasındaki alanda bulunan Hacıveyiszade Camii ile Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen eski Konya evini de bünyesine alacak Konya İstiklal Harbi Şehitliği’nin girişi Selçuklu mimarisi tarzında kabartmalar ve çiniler ile özel olarak hazırlanacak. Eserde, şehitlerimizin isimlerinin yazıldığı duvarlar, 42 metre yüksekliğinde Türk Bayrağı, İç Havlu, Gaziler için mekan, savaşların ve sosyal yaşantının anlatıldığı slayt odası ve Şehitlik Müzesi bulunacak. Şehitlik içinde tarihteki 16 Türk Devletinin bayraklarının yer aldığı havuzlu yol ve yürüyüş alanları yer alacak.

Haber Fotoğrafları

Basın Kuruluşları için;