Hava Kirliliği İle Mücadelede Ortak Çalışma

Hava Kirliliği İle Mücadelede Ortak Çalışma

Konya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ali Özer, etrafı dağlarla çevrili geniş bir çukur alan içinde bulunan Konya'da hava hareketi ve rüzgar oluşumunun sınırlandığını belirterek, bunun da hava kirliliğinin artmasına neden olduğunu söyledi. Özer, hava kirliliğine karşı İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ve Emniyet Müdürlüğü ile işbirliği içinde çalıştıklarını ifade etti.

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ali Özer, Konya'da yaşanan hava kirliliğinin, şehrin etrafı dağlarla çevrili geniş bir çukur alan içinde olup rüzgar oluşumunun olmamasından kaynaklandığını söyledi.

SORUN COĞRAFİ KONUM

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Ali Özer, Konya'da ilin gelişimi ve sanayisinin hakim rüzgar yönünde olduğu için, kışın kirli havanın seyrelmesinin sorun teşkil ettiğini belirterek, hızla sanayileşen Konya'da şehrin topoğrafık ve coğrafi konumu dikkate alınmadan oluşan plansız kentleşme, artan trafik yoğunluğu, ısınmada ve sanayide düşük vasıflı yakıtların kullanılması ve yanlış yakma tekniklerinin hava kirliliğine zemin oluşturan başlıca etkenler olduğunu ifade etti.

HER TÜRLÜ DENETİM YAPILIYOR

Özer, hava kirliliğini önlemek için, yakıtların laboratuar kontrolü, kaçak ve kalitesiz yakıtların denetimi, baca ve yakıt sistemi kontrolleri ile hava kirliliği kontrollerinin Büyükşehir Belediyesi-İl Çevre ve Orman Müdürlüğü-Emniyet Teşkilatı işbirliği ile 6 ekiple 24 saat 3 vardiya aralıksız olarak sürdürüldüğünü kaydederek, 'İlimizde Mahalli Çevre Kurulu Kararları'na uymayan yakıtların kullanımının tespiti halinde Çevre Kanunu'nun ilgili maddesi gereğince gerekli yasal işlemler yapılmaktadır. Bu kapsamda, kullanımı yasak olan, izin belgesiz, spekt değerlere uymayan ve kaçak kömürlere el konulmakta, kullanımı engellenerek gerekli yasal işlemler uygulanmaktadır' dedi.

Hava kalitesi ölçüm sonuçlarının anlık verilerle tespit edilmesi ve anında tedbir alınabilmesi için Hava Kalitesi İzleme Ağı Projesi hazırlandığını hatırlatan Özer, kömür sevkiyatlarının denetlenmesi ve ilimizde kullanılan yakıt miktarının belirlenmesi amacı ile, Kömür Menşei Denetim Belgesi uygulamasına geçildiğini vurguladı.

KALORİFER YAKMA SAATLERİNE DİKKAT!

Özer, Konya'nın meteorolojik verileri ve topoğrafik yapısı gereği tüm kamu kurum ve kuruluşları ile özel ve tüzel kişilere ait binalarda kaloriferlerin sürekli yanmasının en ideali olmakla birlikte; sönen kaloriferlerin ilk yakma saatleri olan sabah 09:00-10:00, öğleden Sonra 14:00-15:00 saatlerine uyulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Haber Fotoğrafları

Basın Kuruluşları için;