'Engelsiz Kent'te Model Şehir Konya

'Engelsiz Kent'te Model Şehir Konya

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, yapılan yatırımlarla Konya'yı dünyaya taşımaya çalışırken aynı zamanda yeryüzündeki en önemli engelsiz şehirlerden birini oluşturmaya çalıştıklarını söyledi. Konya'daki engelli derneklerinin üyeleri ile bir araya gelerek 'Engelsiz Kent' çalışmalarını anlatan Başkan Akyürek, bütün hedeflerinin engelsiz belediyecilikte Türkiye'nin dünyaya model olarak sunabileceği bir şehri tam olarak oluşturmak olduğunu dile getirdi. Engellilere yönelik hizmetler yapılırken esas olarak bir zihniyet değişimine ihtiyaç olduğunu kaydeden Başkan Akyürek, engelliyi ikinci sınıf gören zihniyetin engelli olduğunu söyledi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya’da gerçekleştirilen Engelsiz Kent çalışmaları hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi.

ENGELSİZ KONYA İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Büyükşehir Belediyesi Meram Dere Sosyal Tesisleri’nde Konya’daki engelli derneklerinin başkanları ve üyeleri ile rehabilitasyon okullarının yöneticilerinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, engelsiz bir Konya hedefine ulaşmak için çalıştıklarını söyledi. Türkiye’de 75 milyon nüfusun yaklaşık yüzde 12’sini engellilerin oluşturduğunu kaydeden Başkan Akyürek, her insanın ya engelli ya da engelli adayı olduğunu dile getirdi.

Son yıllarda hükümetin engellilere yönelik önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini hatırlatan Başkan Akyürek, “Artık bazı sıkıntılar dünde kaldı. Eskiden engellinin sokağa çıkma imkanı yokken, bugün sağlıklı bir bilanço çıkarmaya yetecek kadar devlet-millet işbirliği ve destekler bulunuyor” dedi.

ENGELLİYİ İKİNCİ SINIF GÖREN ZİHNİYET ENGELLİDİR

Engellilere yönelik bir zihniyet değişimine ihtiyaç olduğunu dile getiren Başkan Akyürek, şöyle devam etti: “Sadece kanunların, mevzuatın değişmesi, özürlü kardeşlerimize maaşlar bağlanması, kurslar verilmesi yetmiyor. Bunlar mutlaka yapılması gerekenler. Esas olarak zihniyeti değiştirmemiz gerekiyor. Engelliyi ikinci sınıf gören zihniyet engellidir. Esas engellilik o zihniyettedir. O zihniyeti mutlaka değiştirmemiz gerekiyor.”

ENGELSİZ BİR ŞEHİR OLUŞTURUYORUZ

Her insanın bir gün engelli hale gelebileceğini, bu duyarlılıkla, empati ile hareket etmek gerektiğini vurgulayan Başkan Akyürek, “Bu noktada hükümetin yaptığı çalışmaları takdirle karşılıyoruz. Dünya çapında bir hamleye imza atıldı. Biz de Konya Büyükşehir Belediyesi olarak engellilere yönelik önemli çalışmalar yaptık. 8 yılda hiçbir kaldırım ve refüj 8-10 santimden yüksek olmadı. Bu, dünya standardına uyma çabası ve engelsiz şehir oluşturmanın ilk çabalarıydı. Kaldırımları, refüjleri yüksek olan bir şehir dünya şehri olamaz, engelsiz şehir olamaz. 8 yıldır milyonlarca metrekare alanda bu çalışmaları yürüttük. Çalışmalarda en yakın desteği engellilerle ilgili derneklerden gördük” diye konuştu.

ENGELSİZ KENT KONUSUNDA TÜRKİYE’DE EN İLERİDEYİZ

Türkiye’de engelsiz kent oluşturulması ile ilgili protokolleri İstanbul ile birlikte ilk yapan şehrin Konya olduğunu hatırlatan Başkan Akyürek, o günden bu yana birçok çalışmaya imza atıldığını, engelsiz mekanlar oluşturmaya gayret gösterdiklerini ifade etti. Konya olarak engelsiz bir kent oluşturma konusunda Türkiye’de en ileri seviyede olduklarını vurgulayan Başkan Akyürek, “Konya’yı bir dünya şehri yapmak için, 2023 yılının dünyadaki en önemli şehirleri arasına sokmak için evrensel tasarımlar yapıyoruz. Bütün bunlarla Konya’yı dünyaya taşımaya çalışırken, bu noktada bizim için en önemli konu yeryüzündeki en önemli engelsiz kentlerden birini oluşturmaktır. Bütün hedefimiz engelsiz belediyecilikte Türkiye’nin dünyaya model olarak sunabileceği bir şehri tam olarak oluşturmaktır” dedi.

Belediye olarak engellilere yönelik yapılan çalışmalarla ilgili sunum yapan Başkan Akyürek, daha sonra engelli deneklerinin üyeleri ve çocuklarla yakından ilgilendi.

Haber Fotoğrafları

Basın Kuruluşları için;