Haberler
Büyükşehir Belediye Meclisi Su Tasarrufu Kararı Aldı
Konya Büyükşehir Belediye Meclisi, Konya genelinde su tasarrufuna gidilmesi için bir dizi karar aldı.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek başkanlığında toplanan Büyükşehir Belediye Meclisi, Konya'da kamuya ve özel mülkiyete ait çim alanlarının sulanmasında önemli miktarda su kaybı yaşandığını göz önüne alarak, başta Büyükşehir Belediyesi'nin çim ektiği alanlar olmak üzere, özel mülkiyete ait yerlerin de kontrol edilerek su israfının önlenmesi için tavsiye kararı aldı.
Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda yapılan toplantının ardından alınan tavsiye kararları şu şekilde:
- 1.5 metreden daha küçük refüjlerin komple parke ile kaplanması, 1.5 - 4 metre arası refüjlerin çalı grubu bitkilerle düzenlenmesi; 4 metre ve daha yukarısının mevcut su kaynakları ve sulama suyu kalitesi de dikkate alınarak zorunluluk halinde çimlendirilmesi sağlanmalıdır.
- Bünyesinde suyu uzun süre depolayabilen, bitkinin de bu sudan faydalanmasına engel olmayan organik materyallerle toprağın gübrelenmesi sağlanmalıdır. Gübreleme yapılırken bitkilerin dal ve gövde yapmasını teşvik eden gübreler yerine kök gelişimini teşvik edici materyaller ve çinko, mangan gibi elementlerle tohumlar kaplanmalı, böylece bitkinin daha derinlerdeki suyu kullanması sağlanmalıdır.
- Çim yerine çalı grubu süs bitkilerin kullanımı, suyun daha az kullanılmasını sağlayacaktır. Çimde günlük veya gün aşırı sulama yapılması gerekirken, çalı grubu süs bitkilerinde 4-5 günde bir sulama yeterli olur.
- Hortumla sulama yerine, otomatik yağmurlama sistemiyle sulama, damlama sulama ve terleyen borularla sulama sistemleri gibi metodlar kullanılmalıdır. Otomatik sulama sisteminin ilk yapım maliyeti yüksek gibi görünse de, 1-2 yıl içinde kendisini işçilik maliyetindeki kazançla amorti edebilmektedir.
- Mevcut çim ve yeşil alanlarda otomatik ve damlama sulama sistemlerine geçilmesi sağlanmalı; yeni yapılacak yeşil alanlarda mutlaka otomatik ve damlama sulama sistemleri kullanılmalıdır.
- Bitkilendirme ve ağaçlandırma çalışması yapılırken mutlaka toprak ve su analizleri yapılmalı, çıkan sonuca göre yetişebilecek bitkiler tercih edilmelidir.
- Konya Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde ve Konya Kapalı Havzası'nda salma sulama sistemi kullanan sulama kooperatiflerinin otomatik ve yağmurlama sulama sistemlerini kullanmaları zorunlu hale getirilmelidir.
- Vatandaşlara sulama amaçlı verilen su miktarının metrekarede günlük 5 litre dikkate alınarak sınırlandırılması, bunun üzerinde su kullanılması durumunda fiyatın azami derecede artırılması; böylece suyun tasarruflu kullanılması konusunda ortak bilincin oluşturularak, vatandaşların uygun sulama teknikleri arayışına girmesi sağlanmalıdır. Bununla ilgili olarak KOSKİ Genel Müdürlüğü ve Belediyeler tarafından danışmanlık hizmeti verilmelidir.
- KOSKİ Genel Müdürlüğü tarafından su tasarrufuna yönelik bilboard, broşür, afiş, el ilanı, seminer hazırlanarak, görsel ve yazılı iletişim araçları kullanılarak halkın bilinçlendirilmesi sağlanmalı; ayrıca ilk ve orta öğretim seviyelerindeki öğrenciler, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği yapılarak eğitilmelidir.
Su tasarrufuna yönelik alınan kararlar için gerekli çalışmaların başlatılmasını isteyen Konya Büyükşehir Belediye Meclisi, Konya'nın önümüzdeki yıllarda karşılaşabilmesi muhtemel su sorununun kalıcı çözümü için havza dışından içme ve kullanma amacıyla su getirilmesine yönelik çalışmaların hızlandırılamasını istedi.