Konya BM Rio +20 Dünya Kongresi'nde

Birleşmiş Milletler’de ilk kez bir şehrin sunumuna geçtiğimiz Mart ayında imza atan Konya Büyükşehir Belediyesi, bu kez Brezilya’nın ülke tarihinde ilk başkentliğini yapan Belo Horizonte kentinde gerçekleştirilen BM Rio +20 Dünya Konferansı’nda yer aldı.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, BM Dünya Konferansı çerçevesinde gerçekleşen oturumda “Sürdürülebilir Kentleşmeye Ulaşmak İçin Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Gençlik Programları” konulu bir sunum yaptı.

Belo Horizonte’de gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler Dünya Konferansı, şehir merkezinde yer alan Park Pavilion ve Othon Oteli’nde yapıldı. BM Rio +20 toplantısı çerçevesinde kısa adı ICLEI olan Uluslar arası Sürdürülebilir Yerel Yönetimler Birliği’nde 45 farklı ülkeden 1456 katılımcı hazır bulundu. Toplantıya Konya’yı temsilen Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Mücahit Sami Küçüktığlı katıldı.

Sürdürülebilir kalkınma, yeşil ekonomi yeşil şehirler, ekolojik hareketlilik, karbon emisyonunun azaltılması, çevrenin korunması gibi konuların katılımcılar tarafından tartışıldığı dünya kongresinde Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek “Gençlik ve Konya” konulu bir sunum gerçekleştirdi.

Konya’nın yerel yöneticileri olarak sevgi, barış ve kardeşlik kavramlarının anlamını bilen ve onları yaşatmaya çalışan gençler yetiştirmek için gayret gösterdiklerini belirten Başkan Akyürek, “Gençleri iyi yetiştirenin geleceği iyi olacaktır. Bu bir yerde kültürümüzdeki insanı yaşat ki devlet yaşasın ifadesinin bir karşılığıdır. Biz Türkiye’nin eski başşehriyiz ve Türkiye’nin ortasında toprak alanı en büyük şehriyiz. Belediyecilikte, yerel yönetime bakışımız kuşatıcı ve kapsayıcıdır. Bizim anlayışımıza göre yerel yönetimler sadece şehrin imarıyla değil, insanların huzur ve mutluluğunun sağlanmasıyla da meşgul olmalıdır.” şeklinde konuştu.

Başkan Akyürek, Konya’nın çok genç bir nüfusa sahip olduğunu, şehir merkezinde 300 bin öğrenci bulunduğunu, bu açıdan gençlere özel önem verdiklerini belirttiği konuşmasında Gençlik Meclisi, Gençlik Merkezi, KOMEK, Bilim Merkezi, kütüphane ve lokallerle yine engellilere yönelik çalışmalar, dezavantajlı gruplara yapılan destek ve yardımlarla sadece şehrin imarını değil, insanların huzur ve mutluluğunu sağlamaya çalıştıklarını kaydetti.

Mevlana’nın “Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguları paylaşanlar anlaşır.” Sözünün Bu toplantılarda manasını gördüklerinin altını çizen Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, sunumunda Mevlana’nın 7 öğüdüne de yer verdi. Başkan Akyürek şöyle konuştu: “İnsanlığın iyiliği için çalışan, hayrı tavsiye eden hakikati üstün tutmaya çalışan sevgi, barış ve kardeşliğin temsilcisi gençlerin yetişmesi için Konya’nın manevi mimarı Hazreti Mevlana’nın Konya’dan insanlığa müşterek kriter olabilecek cümleleriyle konuşmamı sonlandırmak istiyorum. Konya Kriterleri adını verdiğimiz bu ilkelere uyulursa, tüm insanlık daha huzurlu ve mutlu yaşar diye düşünüyorum.

Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol, şefkat ve merhamette güneş gibi ol, başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol, hiddet ve asabiyette ölü gibi ol, tevazu ve alçakgönüllülükte toprak gibi ol, hoşgörüde deniz gibi ol, ya olduğun gibi görün ya göründüğün gibi ol.’

Başkan Tahir Akyürek’in ilgi ile takip edilen konuşması toplantıya Fransa Paris’ten katılan Rio +20 Gençlik gözlemcisi tarafından Birleşmiş Milletlere bağlı ülkelerin gençlik çalışmalarında model çalışma olarak rapor edildi.

7 öğüdü ilgiyle dinleyen katılımcılar konuşmasının sonunda Başkan Akyürek’i tebrik ettiler.

BAŞKAN AKYÜREK ÖNEMLİ TEMASLARDA BULUNDU

Sunum sonrası organizasyona katılan önemli isimlerle de ikili temaslar kuran Başkan Akyürek, bundan sonraki organizasyonlardan birinin Konya’da yapılması konusunda görüşmelerde bulundu. Başkan Akyürek, aralarında Kanada Vancouver ve Kopenhag Belediye Başkanlarının da bulunduğu Dünya İpekyolu Şehirleri Federasyonu ve Dünya Tarihi Kentler Birliği üyeleriyle de ikili görüşmelerde bulundu.


Ana Sayfa