Haberler
Atık Yağla Isınmada Kanser Riski
Çevre Bakanlığı, 21.01.2004 tarih ve 25353 sayılı Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği'nde kullanılmış taşıt yağları, endüstriyel yağları, özel müstahzarları ve kontamine olmuş yağ ürünleri atık yağ olarak belirtiliyor ve atık yağların ısınmada kullanımının insan ve çevre sağlığını tehdit ettiği vurgulanıyor. Çevre Bakanlığı Atık Yağların ısınmada kullanımının kansere yakalanma riskini artırdığı uyarısında bulundu. Bakanlık yönetmelikle atık yağların lisanslı firmalar aracılığıyla toplanarak geri kazanımının sağlanmasını istedi ancak üretilen atık yağların büyük bir kısmı halen ısınma amaçlı olarak kullanılıyor.
Konya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanı Ceylani Kılıç, atık yağların kontrolü ve geri kazanımı amacıyla başlattıkları çalışma sonucunda Konya'da yılda 10 bin ton atık yağ üretildiğini tespit ettiklerini, bunun sadece yüzde 20'lik bölümünün geri kazanım için alındığını ifade etti. Geriye kalan yüzde 80'lik bölümün bir kısmının farklı alanlarda yüzde 30'luk bölümünün ise ısınma amaçlı kullandığını belirlediklerini ifade eden Kılıç, yakıldığında kanserojen etki yapan atık yağların ucuz ısınma aracı olduğu için tercih edildiğini bildirdi. Ucuza ısınmak adına insanların hayatlarını tehlikeye attığına dikkat çeken Kılıç, özellikle Konya şehir merkezinde kalan sanayi bölgelerinde yakılan atık yağların şehrin belirli bir kısmını kanser riskiyle karşı karşıya bıraktığını söyledi.
Yaptıkları denetim sonucunda şu ana kadar 26 firmaya yasal işlem yaptıklarını bildiren Ceylani Kılıç, 'Atık Yağların Kontrolü yönetmeliği üretilen atık yağların geri kazanımı için yeniden toplanması ve lisan verilen firmalar aracılıyla geri kazanım noktalarına taşınmasını öngörüyor. Şehrimizde bir yılda 10 bin ton atık yağ üretilmesine karşın lisanslı firmaların geri kazanım için topladığı oran sadece yüzde 20'lerde kalıyor. Geriye kalan atık yağlarının büyük bir kısmının sanayi sitelerinde ısınma amaçlı kullanıldığını tahmin ediyoruz. Atık yağ üreten firmaların yanında yağ üretmeyen firmalarda daha ucuz olduğu için atık yağ alarak ısınmayı tercihe diyorlar. Atık yağlar yakıldığında kurşun, çinko, krom, arsenik gibi ağır metalleri havaya salıyor ve bu da özellikle insanlarda kansere yakalanma riskini artırıyor. Kanserojen madde içiren bu tür ısınma araçlarının kullanımını engellemek için denetimlerimizi günlük tüm sanayi sitelerinde gerçekleştiriyoruz. Ancak nasıl bir tehlike içinde olduklarını bilmeyen insanlarımız daha ucuza ısınmak adına hem kendi hayatlarını, hem de başkalarının hayatlarını tehlikeye atıyorlar. 2005 yılı itibariyle özellikle atık yağ üreten firmalar üzerinde denetimlerimizi artırarak üretilen yağların büyük bir bölümünü geri kazanım için toplanmasını ön görüyoruz' dedi.
Atık yağlar belediyenin evsel katı atık depolama sahasına kabul edilmiyor. Atık yağların su, toprak gibi alıcı ortamlara doğrudan verilmesini ve kanalizasyona boşaltılması yapılan denetimlerle de engelleniyor. Konya'da bulunan Motorlu Taşıtlar Sanayi Sitesi, Karatay Sanayi Sitesi, Kunduracılar Sanayi Sitesi, Anadolu Sanayi Sitesi, Zafer Sanayi Sitesi, Meram Sanayi Sitesine Çevre Koruma Daire Başkanlığı'na bağlı teknik elemanların yapmış olduğu denetimler sonucunda; atık yağ vb. malzemelerin zararları, işyeri yöneticileri ve çalışan elemanlarına anlatılarak yağların ısınma amaçlı kullanılmaması isteniyor.