21. Yüzyılda Şehirler Kendi Kimlikleri ile Var Olmalı

21. Yüzyılda Şehirler Kendi Kimlikleri ile Var Olmalı

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğrencileriyle bir araya gelerek yürütülen restorasyon çalışmalarını anlattı. Başkan Akyürek; '21. yüzyılda artık insanlar, şehirlerin birbirlerine benzemesini istemiyor, şehirlerin kendi kimlikleri ile var olmasını istiyor. Belediye olarak tarihe saygı konusunda önemli çalışmalar yapıyoruz' dedi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğrencilerine “Konya Büyükşehir Belediyesi Tarafından Gerçekleştirilen Restorasyon Uygulamaları” adlı konferans verdi.

Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kazım Karabekir Amfisinde gerçekleşen programda konuşan Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’in üniversitede olmasını önemsediklerini dile getirerek, “Çok çeşitli alanlarda belediyemizle işbirliğimiz var. Bugüne kadar her zaman sayın başkanımızdan büyük destekler gördük. Bundan sonra da bu desteklerine ihtiyacımız var. Bilgiye ulaşmak elbette çok kolay ama tecrübe başka bir şey” dedi.

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ ŞEHRİMİZİN GELİŞİMİNE ÖNEMLİ KATKILAR YAPIYOR

Selçuk Üniversitesi’nde bulunmaktan ve öğrencilerle bir arada olmaktan dolayı mutlu olduğunu dile getiren Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Selçuk Üniversitesi’nin Konya’nın en büyük kurumlarından biri olduğunun altını çizdi.

Selçuk Üniversitesi’nin Konya’nın en büyük üniversitesi olarak şehre güç kattığını kaydeden Başkan Akyürek, konuşmasında öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu. Başkan Akyürek, “Meslek sahibi iseniz günün üçte birini mesleğinizle maişet temini ile ilgili değerlendirmeniz lazım. Günün üçte birini mutlaka istirahate yani kendinize için ayırın, geri kalan bölümünü de toplum için, millet için hizmete, sosyal, kültürel faaliyetlere ayırın” ifadelerini kullandı.

ARTIK İNSANLAR ŞEHİRLERİN BİRBİRİNE BENZEMESİNİ İSTEMİYOR

Yerel yönetimler açısından bundan sonraki sürecin artık şehrin kimliğinin ortaya çıkarılması, kimlikli, estetik şehir oluşturulması, tarihi mirasın daha fazla ortaya çıkarılması ve şehrin köklerinden geleceğe uzanan bir süreci başlatmak olacağına vurgu yapan Akyürek, şunları söyledi: “21. yüzyılda artık insanlar, şehirlerin birbirlerine benzemesini istemiyor, şehirlerin kendi kimlikleri ile var olmasını istiyor. İnsan odaklı, kültürü yansıtan yapılaşmaya gidilmesi, mimaride kimlikli binalar yapılması isteniyor. Kaybettiğimiz değerler var. Bundan sonra değerlerimizin kaybolmamasını, somut ve soyut kültürel mirasın gelecek kuşaklara taşınmasını, sivil mimari örneklerinden tescilli yapılara, yine somut olmayan kültürel mirasa kadar daha kimlikli bir gelecek için hazırlanmayı talep ediyorlar.”

Büyükşehir Belediyesi olarak restorasyon konusunda büyük bir çalışma içerisinde olduklarını kaydeden Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, restorasyon çalışmaları hakkında öğrencileri bilgilendiren bir de sunum yaptı. Başkan Akyürek, “Konya’da şu anda tescilli kültür varlığı bin 839. Sit alanları toplamda 16, arkeolojik alan 863. Bu sayı aslında Konya’nın çok ciddi bir arkeolojik altyapısının olduğunu gösteriyor. Restorasyon çalışmaları tamamlanan cami, türbe ve medrese sayısı 28. Çalışması devam eden projelerin sayısı ise 21. Belediye olarak Tarihi Bedesten’deki 2 bin 687 işyerinin restorasyonu ile birlikte 3 binden fazla restorasyon çalışması yaptık. Tarihe saygı konusunda önemli çalışmalar yürütüyoruz” dedi.

6306 sayılı kanunla Konya’nın her yerinden sorumlu olup ilk etapta alt yapı çalışmalarını tamamlarken bunların yanında Koruma Amaçlı İmar Planlarını yaptıklarını kaydeden Başkan Akyürek, “Konya şehir merkezinde 3 yıllık çalışma ile dış surların ortaya çıkarılmasına yönelik Koruma Amaçlı İmar Planı yapıldı. Yine Alaaddin Tepesi Kılıçaslan Köşkü ve iç kale surlarının bir kısmının canlandırılmasına yönelik proje çalışmaları sonuçlanmak üzere. Yine ilçe belediyelerine yönelik Akşehir Kentsel Sit Koruma Amaçlı İmar Planları yapıldı. Tarihi öneme sahip Kilistra’nın planı yapıldı, çevre düzenleme projeleri hazırlandı. Beyşehir Kubadabat Sarayı Koruma ve Canlandırma Projeleri onaylanma aşamasında” diye konuştu.

Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Genel Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Kunduracı ile öğretim üyelerinin de bulunduğu programın sonunda Başkan Akyürek, öğrencilerin Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalar hakkındaki sorularını cevapladı.

BAŞKAN AKYÜREK REKTÖR ŞAHİN’İ ZİYARET ETTİ

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin’i de makamında ziyaret etti.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Mustafa Şahin, günün anısına tablo hediye ederken; Başkan Akyürek de Şahin’e İslam Düşünce Atlası takdim etti.

Haber Fotoğrafları

Basın Kuruluşları için;