Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Şube Müdürlüğü

Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Şube Müdürünün Madde 8’de belirtilen genel görevlerle birlikte görev, yetki ve sorumlulukları şunlardır:

a) Konya Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde Bilim, Teknoloji ve İnovasyon ile ilgili projeleri üretmek ve projelere ait etkinlikleri Daire Başkanının bilgisi ve onayı dâhilinde düzenleyip yürütmek,

b) Her yaştan, farklı birikime sahip insanlara yönelik, bilim, teknoloji ve inovasyonu toplum için anlaşılır ve ulaşılır bir hale getiren organizasyonlar ve eğitimler yapar.  

c) Müze/Bilim Merkezi aracılığıyla, atölye, sergi, eğitim, festival yönetimi alanlarında çocuk ve gençlere yönelik faaliyetlerin düzenlenmesi ve yürütülmesini sağlar. Farklı birikime sahip insanları bilimle buluşturarak, bilimi toplum için anlaşılır ve ulaşılır bir hale getiren,  deneysel ve uygulamalı etkinliklerin hazırlanması başta olmak üzere, işletme ve organizasyon işlerinin yürütülmesini sağlar. Sergi, atölye alanlarında kullanılacak düzeneklerin ve materyallerin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi amacıyla gerekli eğitim ve organizasyonların yürütülmesini sağlar. Bilim merkezi çalışmaları ile ilgili ulusal ve uluslararası iş birliklerine yönelik projelerin geliştirilmesini ve her türlü faaliyetin gerçekleştirilmesini yürütür. Bilimsel içerikli her türlü yayının çocuk ve gençlere ulaşmasına yönelik faaliyetlerin tasarlanması, iş birliklerinin sağlanması ve hizmetin sağlanmasını gerçekleştirerek bilim kültürünün yaygınlaşmasına yönelik içeriklerin desteklenmesini sağlar.

ç) Teknoloji Platformu aracılığıyla, destek programlarından yararlanmaya yönelik hizmetlerin yönetilmesi ve ulusal/uluslararası finansal destek programları konusunda iş birliği ve başta gençler ve araştırmacılar olmak üzere, iş fikri olan vatandaşların gelişimine yönelik etkinlik mekanizmalarının oluşturulması ve faaliyetlerin düzenlenmesini sağlar. Üniversitesanayi iş birliğinde etkin bir mekanizma kurarak, savunma sanayi, havacılık/uzay, tarım teknolojileri, çevre teknolojileri, genetik, bilgisayar bilimleri ve mühendislik alanları kapsayacak şekilde çok disiplinli bir modelle yerel yönetim iş birliğiyle teknolojik araştırma ve projelerin oluşturulması ile test-analiz-prototipleme-çevresel etki hizmetlerinin gerçekleştirilmesini sağlar. Teknoloji çalışmalarının süreçleri gereği fikri/sinai haklar ve patent/faydalı model/endüstriyel tasarım konuları ile ilgili olarak gerçekleştirilecek her türlü başvuru ve ortaklık zemininde hukuki süreçlerin ve tüm hizmetlerin yapılmasına dâhil bir şekilde, destek mekanizması da oluşturulmasını sağlar. Girişimciliğin geliştirilmesine yönelik, şirketleşme, sermayeye ulaşma, eğitim faaliyetleri gibi her türlü sürecin hizmetinin verilmesini ve üniversiteler başta olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra, teknokent-teknopark-innopark gibi kuruluşlarla iş birliği ile çalışılmasını ve faaliyetlerin yürütülmesini sağlar. Ulusal/Uluslararası teknoloji/bilim fuar ve yarışmalarına katılım göstererek, konuyla ilgili gençlere ve araştırmacılara yönelik destek mekanizması oluşturur. Veri ve yazılım çalışmaları ile internet sitesi, mobil uygulamalar başta olmak üzere yerel yönetim hizmetlerinin iyileştirilmesi ve kalitesinin geliştirilmesi üzerine her türlü iş birliği ve faaliyetin düzenlenmesi ve yürütülmesini sağlar.

d) Animasyon ve Dijital Sanatlar Akademisi aracılığıyla dijital oyunlar, çizgi film, dijital tasarım, dijital sanatlar alanında eğitimlerin yönetilmesi başta olmak üzere nitelikli eserlerin üretilmesi ve ticarileştirilerek istihdama katkı sunulması amacıyla kreatif endüstri ürünlerinin üretim hizmetlerinin geliştirilmesi üzerine her türlü iş birliği, anlaşma, hizmet ve faaliyetin düzenlenmesini ve yürütülmesini sağlar.

e) Dijital Eğitim platformu aracılığıyla, farklı disiplinlerde alanında uzman isimlerin bilgi ve birikimlerinden faydalanmak ve gençlerin gelişimine katkıda bulunmak amacıyla videoların hazırlanması, senaryo ve çekim aşamalarının planlanması, yönetilmesi, reklam ve pazarlama süreçlerinin organize edilerek sosyal medya başta olmak üzere farklı disiplinlere özgü dijital içerik ağının yönetilerek, eğitim modüllerinin düzenlenmesi ve yürütülmesini sağlar.

f) İnovasyon Ajansı aracılığı ile yerel yönetimlerin ve üniversitelerin ve ilgili kuruluşların işleyişi ile ilgili kapasite geliştirme, veriye dayalı karar mekanizması, planlama, çözüme yönelik  raporlama, saha ve akademik çalışmaların yürütülmesi, modelleme ve süreç tasarımını gerçekleştirir. Sosyal inovasyon, sosyal girişimcilik, inovasyon ve etki ölçümü,  yerel/bölgesel kalkınma, toplumsal sorunların çözümü için iş birliği ve çağrı platformları kurarak beceri, deneyim geliştirme maksadıyla yenilikçi projelerin hazırlanmasını ve her türlü faaliyetin gerçekleştirilmesini sağlar. Danışmanlık ve teşvik hizmeti sunarak, yayın faaliyetleri kapsamında her türlü basılı-dijital yayınların hazırlanmasını ve süreç yönetimini sağlar. Ulusal ve uluslarası iş birlikleri ile inovasyon ağını sağlamaya yönelik teşvik mekanizmaları oluşturarak inovasyon çalışmalarının ve faaliyetlerinin yürütülmesini sağlar. Karar alıcılara yönelik hazırlanacak raporlama sistemi ile veri odaklı tasarım programları yürütülmesini sağlar.  Fikri mülkiyet, yoksulluk, nitelikli eğitim, sağlık ve kaliteli yaşam, erişilebilir ve temiz enerji, insana yakışır iş ve ekonomik büyüme, yenilikçilik ve altyapı, eşitsizliklerin azaltılması, sürdürülebilir şehirler ve topluluklar, sorumlu üretim ve tüketim, iklim çalışmaları, göç ve mülteci çalışmaları, sanat yönetimi ve sosyolojisi, kentsel dönüşüm sosyolojisi, toplumsal sorunlar araştırmaları,  yeni medya çalışmaları alanları ile sosyal inovasyon kültürünün yaygınlaşmasına yönelik sürdürülebilir kalkınma hedeflerini odağına alan ulusal ve uluslararası projeler geliştirerek,  inter disipliner bir iş ortaklığıyla eğitim programları hazırlar, iş birlikleri yapar, araştırma programları düzenler ve süreç çıktılarına yönelik festival, fuar, bilimsel etkinlikler düzenlenmesini sağlar. Kültür endüstrileri, göç, sivil toplum çalışmaları ile sosyal ve kültürel kuluçka merkezlerinin geliştirilmesi ve işletilmesine yönelik başta üniversiteler olmak üzere ilgili kamu ve kuruluşları ile iş birliği ve organizasyon süreçlerinin tümünü yürütür.  

(2) Bilim Teknoloji ve İnovasyon Şube Müdürü görevlerinin zamanında ve doğru olarak yerine getirilmesinden; Daire Başkanına karşı sorumludur.