TAŞ BİNA


Bina/Tesis Adı: TAŞ BİNA
Bina/Tesis Türü:
Hizmet Binası
Bina/Tesis Açıklaması:

1917 yılında Mimar Muzaffer tarafından Darülmuallimat olarak yapımına başlanan ve 1922 yılında başka mimarlar tarafından tamamlanan bina uzun bir süre Kız Öğretmen Okulu olarak kullanılmıştır. Daha sonra rektörlük binası olarak kullanılan yapı Büyükşehir Belediyesi tarafından devranılmış ve restorasyon çalışmaları yürütülmüştür.

Taş Bina adıyla hizmete sunulan binada, dijital deneyim merkezi, kültür sanat alanları, konferans salonu bulunmaktadır. 

Konya'daki yaşamın çok yönlü tarihsel serüveninin dijital platformlarda anlatıldığı deneyim merkezi vatandaşlarımızın ziyaretine açıktır. 

NASIL GEZİLİR?

Binanın ana girişinden koridorun sağında ve solunda olmak üzere 7 oda sıralanmıştır. İlk oda satış ofisi olarak kullanılırken diğer 6 oda dijital tanıtım merkezi olarak tasarlanmıştır. Tarih odası olarak adlandırılan ilk odadan itibaren çapraz bir ziyaret sistemi uygulanmıştır. Yani, her odanın devamı karşısındaki oda olarak düşünülmüştür.

KİTAP VE HEDİYELİK EŞYA SATIŞ OFİSİ

Ahşap kapıyı geçtikten sonra soldaki ilk oda kitap ve hediyelik eşya satış alanı olarak hazırlanmıştır. Burada Konya Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan yayınlar ve Konya temalı hediyelik eşyalar satılmaktadır.

TARİH ODASI

İlk oda “Tarih Odası”dır. Odanın duvarlarında Konya’nın tarih öncesinden başlayarak, Hitit, Roma – Bizans ve Selçuklu dönemlerinin anlatıldığı dokunmatik dijital ekranlar ve panorama bulunmaktadır. Her dönem ekranında bulunan dört adet link dönemin tarihçesi, Konya’daki izleri ve kültürleri hakkında yazılı ve görsel bilgi vermektedir. Salonunun orta bölümünde Konya’nın yeryüzü şekillerini anlatan kabartmalı canlı bir harita ve haritada işaret edilen alanların görüntülerinin yer aldığı ekran bulunmaktadır. Ayrıca Hititlerin Konya’daki başyapıtlarından İvriz Tarım Anıtı’nın replikası, tarımın sembolü olan başaklar ile beraber yer almaktadır. Anıtın hemen yanındaki ekran ise Konya’nın geçmişten günümüze tarım ile nasıl şekillendiğini göstermektedir.

GO KONYA ODASI

“Go Konya” Konya’nın bütünüyle anlatıldığı bir dijital platformdur. Konya’nın tarım, sanayi, ticaret ve turizm gibi dinamiklerin anlatıldığı bir oda olmasından dolayı bu kapsayıcı platformun ismi verilmiştir. Tarım bölümünde Konya’da yetişen tarım ürünlerinin tanıtıldığı bir vitrin bulunmaktadır. Vitrin camlarındaki rakamlar ürünlerin Türkiye üzerindeki yüzdeliklerini göstermektedir. Ayrıca vitrin üzerindeki dijital ekranda üç çiftçi karakter tarımsal Konya’daki tarımsal deneyimlerini anlatarak sohbet etmektedir.

KÜLTÜREL MOZAİK ODASI

Kültürel mozaik odası ayna ve dijital ekranların birbirini tamamlaması ile oluşturulmuş bir görsel show odasıdır. Ekranlarda 15 dk boyunca Konya’da yerleşmiş medeniyetlere ait semboller gösterilmekte ve aynalar ise kültürel yansımanın günümüze ulaşmasını temsil etmektedir. Tüm bu mozaik yapay zekâ ile oluşturulmuş mistik bir müzik ile bütünleşmektedir.

Odanın aynalı olmasının bir diğer nedeni ise bu kültürel mozaiğin XIII. Yüzyıldaki en önemli yansıması Hz. Mevlana’nın felsefesini anlatıyor olmasıdır. Hz. Mevlana karşısındakini bir ayna olarak görmüştür. Ona göre her şey aslının yansımandır yani sen - ben kavramı yoktur.

YAŞAYAN KÜLTÜR

Konya’nın gastronomi ve el sanatlarına dair bilgiler içermektedir. Odadaki iki vitrinde Konya’da geçmişten günümüze yaşamaya devam eden kaşıkçılık, halıcılık, çini, hat ve cilt sanatları gibi el sanatlarından örnekler sergilenmektedir. Odadaki ekranlarda ise bu sanatların nasıl yapıldığına dair videolu anlatımlar bulunmaktadır. Ayrıca gastronomi bölümündeki ekranda zengin bir yemek kültürüne sahip olan Konya’nın coğrafi işaret almış ürünlerinden örnekler konunun uzmanı şefler tarafından anlatılmaktadır.

TARİHE AÇILAN KAPILAR ODASI

Tarihe Açılan Kapılar Odası’nda Tarih Öncesi, Roma – Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi tarihi dört dönemi yansıtan kapılar bulunmaktadır. Kapılar her dönemin malzemesine ve mimari özelliklerine göre yapılmıştır. Kapıların ardında Konya’da kendi dönemine ait eserlerin görüntüleri yer almaktadır. İlk kapı tarih öncesi döneme aittir ve ardında 9 bin yıllık neolitik dönem eseri olan Çatalhöyük, ikinci kapı Roma – Bizans dönemidir ve Sille Aya Eleni Kilisesi, Karatay Medresesi’nin taç kapısından ilham alınarak yapılan Selçuklu dönemine ait üçüncü kapıda Eşrefoğlu Beyliği dönemine ait Eşrefoğlu Camii, Osmanlı Dönemi üçüncü kapıda ise Son dönem Osmanlı eseri Aziziye Camii’nin görüntüleri bulunmaktadır.

BENİM ŞEHRİM ODASI
onya modeli belediyecilik anlayışı ile yapılmış eserlerin ve projelerin sergilendiği modern kent Konya odasıdır. Odadaki vitrinlerde Konya Büyükşehir Belediyesi’nin hak ettiği ödüller sergilenmektedir. Yanyana yer alan üç ekranda belediyenin fiziki ve sosyal projeleri ile yerel yönetimler tarafından ziyarete açılmış turizm destinasyonlarının tanıtımları yer almaktadır. Ekranlarda verilen bilgiler video görüntüleri ile desteklenmektedir. Odada iki adet bisiklet simülatörü bulunmaktadır. Simülatörlerde bisiklet üzerinde bisiklet yolunda ilerleme deneyimi yaşatılmaktadır.

TAŞ BİNA DİJİTAL TANITIM OFİSİ: Konya’yı her yönü ile anlatmak amacı ile hazırlanmış 6 odadan oluşan ve tamamen dijital tanıtım mantığı üzerine kurgulanmış dijital bir tanıtım ofisidir.
 

Telefon: (0332) 221 14 05

Adres: Şemsitebrizi, Ankara Cd. No:6, 42030 Karatay/Konya

 

 

Bina/Tesis Görselleri