USAYS Sonuç Bildirisi Açıklandı

USAYS Sonuç Bildirisi Açıklandı

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, 14 ülkeden 300'e yakın bilim insanının katılımı ile Uluslararası Sürdürülebilir Su ve Atıksu Yönetimi Sempozyumu'nun sonuç bildirisini açıkladı. Bu tür çalışmaların çevrenin emanet olduğu bilinciyle yapıldığını kaydeden Başkan Akyürek, yaşadığımız dünyanın gelecek nesillere daha iyi şartlarda bırakılmasının önemine dikkat çekti.

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Uluslararası Sürdürülebilir Su ve Atıksu Yönetimi Sempozyumu’nun (USAYS) Sonuç Bildirisi açıklandı.

Geniş bir katılımla Dedeman Otel’de düzenlenen sempozyumun su ve çevreyle ilgili önemli bir toplantı olduğunu vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, alınan kararların Konya’da atıksu ve su yönetimiyle ilgili bir sonraki toplantıya kadar hayata geçirileceğini ifade etti. Bu tür çalışmaların çevrenin emanet olduğu bilinciyle yapıldığını kaydeden Başkan Akyürek, yaşadığımız dünyanın daha iyi şartlarda gelecek nesillere bırakılmasının önemine dikkat çekerek, toplantıya katılan ve düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

KONYA, ÇEVRE KONUSUNDA LİDER BİR ŞEHİR

Toplantıya Ürdün’den katılan Prof. Dr. Mufeed Batarseh, ABD’den katılan Prof. Dr. David J. Mulla ve Prof. Dr. Eakalak Khan, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hanife Büyükgüngör, Almanya’dan katılan Prof. Dr. Norbert Dichtel ve yine Almanya’dan katılan Konyalı Prof. Dr. Müfit Bahadır ile Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın, sempozyumun su ve atıksu konusunda iyi bir veri birikimi sağladığını, kitap haline getirilecek sunumların bu konuda çalışanlara rehber olacağını belirterek, konuya sahip çıkması nedeniyle Konya’nın bu konuda lider bir şehir olduğunu dile getirdiler.

Başkan Akyürek’in okuduğu sempozyumun sonuç bildirisinde, Su- Atıksu, Arıtma Çamuru, Su ve Atıksuda Kirleticiler ve Hijyen, Kapasite Geliştirme ve İşbirliği Ağı Oluşturma konularında çözüm haritası oluşturulduğu vurgulandı.

USAYS SONUÇ BİLDİRİSİ

Başkan Akyürek’in okuduğu Uluslararası Sürdürülebilir Su ve Atıksu Yönetimi Sempozyumu’nun Sonuç Bildirisi şöyle:

“Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü’nün Çevre ve Orman Bakanlığı, Selçuk Üniversitesi, TÜBİTAK, Konya Sanayi Odası, MÜSİAD Konya Şubesi, Doğal Hayatı Koruma Vakfı ve TEMA ile birlikte düzenlediği Uluslararası Sürdürülebilir Su ve Atık Su Yönetimi Sempozyumu, başarılı bir şekilde sonuçlandırılmıştır.

14 ülkeden 30’u yabancı 259 yerli bilim insanı ile üç gün boyunca yaşanan su ve atıksu problemleri ve çözümleri konusunda bilimsel bir çalışma gerçekleştirilmiştir.

Sempozyumda, aşağıda belirtilen dört ana grupta çözüm haritası oluşturulmuştur.

A) Su – Atıksu

B) Arıtma Çamuru

C) Su ve Atıksuda Kirleticiler ve Hijyen

D) Kapasite Geliştirme ve İşbirliği Ağı Oluşturma

A) Su ve Atıksu

1. Su kaynakları daha etkin kullanılmalıdır.

2. Su kayıp ve kaçakları asgariye indirilmelidir.

3. Yağmur sularının etkin bir şekilde toplanıp kullanılmasına yönelik çalışmalar yapılmalıdır.

4. Su ve atıksu teknolojisi ve mevzuatı aynen alınmak yerine, ülke ve yerel şartlara göre hayata geçirilmelidir.

5. Atıksu arıtma ve toplama sistemlerinin yönetimi için kaynakta ayırma seçeneklerinin üzerinde durulmalıdır.

6. Atıksuların tarımda yeniden kullanımı hayati önem taşımakta olup konu ile ilgili teknolojiler geliştirilmelidir.

7. Endüstriyel atıksuların yeniden kullanımı üzerinde önemle durulmalıdır.

8. Atıksu arıtma tesislerinde enerji üretimi konusu hükümetler tarafından teşvik edilmelidir.

9. Türkiye’nin en önemli çevre projelerinden biri olan Konya Atıksu Arıtma Tesisleri’nin tamamlanarak hizmete alınması, Tuz Gölü ve bölge ekolojisi açısından en önemli kazanımlardan birisi olmuştur.

10. KOP eylem planının bir an önce hayata geçirilmesi, Türkiye tarımında önemli bir yer tutan Konya havzasının sulanması, tarıma dayalı ekonomik gelişimin sağlanması açısından büyük önem arz etmektedir.

B) Arıtma Çamuru

1. Çamur kalitesinin belirlenmesi çamurun kullanılabilirliği açısından önemlidir.

2. Değişik çamur kaliteleri için farklı seçenekler belirlenmelidir.

3. Çamur arıtımı ve bertarafı için idari mevzuat ve teknik kriterler açıkça ortaya konmalıdır.

4. Çamur özelliklerinin takip edildiği bir sistem oluşturulmalıdır.

5. Toprak ve bitkiler için çamurun içerdiği organik madde ve nütrientler (Azot ve Fosfor) çok değerlidir. Türkiye’deki atıksuların tamamı arıtıldığında elde edilen çamurun toprakta kullanıldığında sağlayacağı kazanç: 800 milyon TL / Yıl.

6. 2016’da uygulanacak Avrupa mevzuatına göre arıtma çamurlarındaki organiklerin %75’inin ve patojenlerin giderilmesi gerekmektedir.

7. Stabilize arıtma çamurlarının tarımda kullanımı teşvik edilmelidir.

8. Nüfusu 20.000’in üstünde olan yerleşim yerlerinin atıksularının arıtımında anaerobik çürütücüler tavsiye edilebilir.

C) Su ve Atıksuda Kirleticiler ve Hijyen

1. Kirleticilerin takibinde kimyasal analiz metotlarıyla birlikte çevresel toksikolojik analizlere de yer verilmelidir.

2. Kirleticilerin tamamının tek tek analizi zaman alıcı ve pahalı genel parametrelerde yeteri kadar hassas olmadığından, kirleticilerin organizmaların üzerindeki etkileri ölçecek yeni grup parametreler bulunmalıdır.

3. Arıtılmış suların tarımda kullanılmasında en büyük problemlerden birisi de tuzluluk problemidir. Bu problemin azaltılması için kaynağında önlem alınması önemlidir.

4. Çamurdaki metal ve organik kirleticilerin azaltılması için benimsenmesi gereken en önemli strateji; kirleticilerin sisteme girmesini önleyecek tedbir ve kontrol uygulamalarına önem verilmesidir.

D) Kapasite Geliştirme ve İşbirliği Ağı Oluşturma

1. Ülkemiz ve diğer ülkelerde çalışan su uzmanları arasında etkili bir işbirliği ağı kurulmalıdır.

2. Özellikle kırsal alanlarla ilgili konularda bilgi paylaşımı önemlidir.

3. Çevre bilincinin gelişmesi için eğitim ve yayın faaliyetlerine daha fazla ağırlık verilmelidir.

Bu bilimsel platformdan çıkan sonuçların şehrimize, ülkemize ve dünyaya hayırlı olmasını dilerim.”

KATILIMCILAR ATIKSU ARITMA TESİSLERİ’Nİ İNCELEDİ

Uluslararası Sürdürülebilir Su ve Atıksu Yönetimi Sempozyumu, katılımcıların Konya Büyükşehir Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisleri’ni incelemesi ile sona erdi.

Haber Fotoğrafları

Basın Kuruluşları için;