Uluslararası Kültür Turizmi ve Medya Kurultayı Başladı

Uluslararası Kültür Turizmi ve Medya Kurultayı Başladı

Uluslararası Kültür Turizmi ve Medya Kurultayı, uluslararası, ulusal ve yerel gazetelerden yaklaşık 220 medya mensubu ve akademisyenin katılımı ile Konya'da başladı. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, medyayla ilgili en temel konulardan birisinin medyanın tarafsızlığı meselesi olduğu belirterek, 'Tarafsızlık olacaksa ilkelerden yana olmak durumundayız' dedi. Son dönemde Suriyeliler ile ilgili yaşanan gerginliğe de değinen Kurtulmuş, provokasyon yapmak isteyenlere asla müsaade edilmemesini istedi.

2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti Konya, “Uluslararası Kültür Turizmi ve Medya Kurultayı”na ev sahipliği yapıyor.

Başbakanlık Tanıtma Fonu’nun desteği, Konya Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları ile Anadolu Yayıncılar Derneği tarafından Konya ve Karaman'da düzenlenen kurultaya çok sayıda akademisyen, yerli ve yabancı basın mensubu ile davetliler katıldı.

Kurultayın açış konuşmasını yapan Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan, uluslararası, ulusal ve yerel gazetelerden yaklaşık 220 medya mensubunun kurultaya katıldığını söyledi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, kültür ve inanç nedeniyle yapılan ziyaretlerin, kurulan ilişkilerin aslında barışa, kardeşliğe ve dostluğa da hizmet ettiğini söyledi. Konya olarak kültür ve inanç turizmine özel önem verdiklerini kaydeden Başkan Akyürek, “21. yüzyılda karşılaştığımız problemlere çözüm üretmeye, şehirlerarası yarışta ülkemizi temsil etmeye ve Konya’nın 13. yüzyılda coğrafyamızdaki en önemli şehir konumunu 21. yüzyılda da yaşamaya, yaşatmaya gayret ediyoruz” dedi.

Konuşmasında Beyşehir’de yaşanan gerginliğe de değinen Başkan Akyürek, “Bu topraklar, bu coğrafya, bu şehir, sevginin, barışın kardeşliğin temsilcisi konumundadır ve bizler de bunların temsilcisi olma mecburiyetindeyiz. Beyşehir’de yaşanan elim hadise hepimizi üzmüştür. Gençler arasında çıkan ve bir Konyalı, bir Suriyeli kardeşimizin vefat etmesiyle sonuçlanan olaydan dolayı Konya olarak çok üzgünüz. Biz, Ensar ve muhacir kardeşliğinin ne olduğunu bilen bir anlayışı temsil ediyoruz. Tarih boyunca nerede mazlum bir topluluk, nerede mazlum bir millet varsa bizim milletimiz oraya yetişmeye çalışmıştır. Konya da aynı şekilde dünyadaki mazlum topluluklara gereken yardımı yapma konusunda en önde koşma gayretinde olan bir şehirdir” diye konuştu.

Konya'nın huzur ve barış şehri olduğunu belirten AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun, Beyşehir’de yaşanan olaya değinerek, “Bu münferit bir hadisedir. Bu konuda dikkat etmemiz gerekiyor" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin son yıllarda turizm üzerinden kuşatılmak istendiğini kaydeden Sorgun, “Türkiye'yi yeterince tanımıyorlar. Onlar ne kadar etrafımıza çember örmek istiyorlarsa da bayram süresince turizm tesislerinde neredeyse yer bulunamadı. Bu millet kendisine zoraki giydirilmek istenen elbiseleri kabul etmedi. Bu çemberleri nasıl yaracağını göstermiş oldu" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, yakın bir yerde gerçekleşen olayların kısa sürede dünyanın diğer ucunda duyulduğunu belirtti. İletişim imkanlarının gelişmesine rağmen bazı olayların dünya kamuoyunda yer almadığına dikkati çeken Aktay, şunları kaydetti: "21 yıl önce Avrupa'nın tam da ortasında Srebrenitsa'da katliam oldu. Bir soykırım ve katliam... İnsanlık dışı bir katliamı Avrupa ve dünya görmedi bile. Aynı şekilde Suriye'de günde yüzlerce kişi en vahşi biçimde katledildiğine dünya seyirci kalabilmektedir. Dünya ne kadar değişmiş olursa olsun insana dair hiçbir şey değişmiyor."

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı İlhan Yerlikaya, son zamanlarda Türkiye'de ve dünyanın farklı yerlerinde bazı terör olaylarının yaşandığına işaret ederek, terörün iki aşamalı amacı olduğunu, ilkinin eylemi yapmak, ikincisin ise o eylemi mümkün olduğu kadar geniş alana yaymak olduğunu belirtti.

Birinci aşamanın engellenmesi için güvenlik güçlerinin mesai harcadığını vurgulayan Yerlikaya, “İkinci aşamasının engellenmesi de medyaya düşmektedir. Terörün iç yüzünü ve dehşet özelliğini yansıtmadığımız sürece teröre hizmet etmemiş sayılırız ama bunu olduğu gibi yansıtıyorsak o zaman teröre hizmet etmiş sayılıyoruz" diye konuştu.

Konya Valisi Yakup Canbolat, bu tür organizasyonlara desteğe her zaman hazır olduklarını belirterek, kurultayın barış, kardeşlik, birlik ve beraberlik getirmesini temenni etti.

İLKELERDEN YANA TARAF OLMAK DURUMUNDAYIZ

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ise, medyayla ilgili en temel konulardan birisinin medyanın tarafsızlığı meselesi olduğu belirterek, “Tarafsızlık olacaksa ilkelerden yana olmak durumundayız. Bu ilkelerden birincisi, savaşı değil barışı esas almak olmalıdır. İkinci ilkemiz, çatışma değil uzlaşıdır. Üçüncü ilkemiz ise, kaos değil, hukukun üstünlüğü. Dünyada her zaman düzenden yana değil kaostan yana olanlar oldu. Bizim Türkiye olarak kaosun her türlüsüne karşı olduğumuzu, düzenden ve düzeni sağlayacak hukukun üstünlüğünden yana olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Dördüncüsü, eşitsizlik değil adalet olmalıdır. Beşincisi, baskı, sömürü ve köleleştirmeye karşı özgürlüklerden yana olacağız. Altıncısı ise, seçkinciliğe karşı demokrasidir. Herkesin bu evrensel kriterler içerisinde ilişkiler oluşturması lazımdır. Bu ilkelerin ayaklar altına alınması tarafsızlık değildir” dedi.

PROVOKASYON YAPMAK İSTEYENLERE ASLA MÜSADE ETMEYİN

Türkiye olarak zor bir dönemden geçtiğimizi ifade eden Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, şöyle konuştu: “Türkiye, mülteciler konusunda dünyanın bütün ülkeleri neredeyse çifte standartlı davranırken, 3 milyonu aşkın Suriyeli kardeşimize ev sahipliği yapmıştır ve yapmaya devam etmektedir. Bunun için AK Parti hükümetlerini tebrik ediyorum ama bundan daha önemlisi 79 milyon milletimizi tebrik ediyorum. Ekmeğimizi, aşımızı, suyumuzu paylaştık. Bu millete her türlü takdir, övgü azdır. Zaman zaman bazı provokasyonlar yapmaya çalıştılar. Maalesef Beyşehir’de büyüyen olaylarda 2 evladımız vefat etti. Yakınlarına Allah’tan rahmet diliyorum. Milletimizi buradan uyarıyorum; Suriyeliler üzerinden provokasyon yapmak isteyen bazı çakallar olabilir, bundan yararlanmak isteyenlere asla müsaade etmeyin. Kimsenin bu konuda ortalığı karıştırmasına vesile olmayın.”

Konuşmaların ardından program, Konya ve Hz. Mevlana Sunumu, İslam Dünyası Turizm Başkenti Konya Sunumu, Küresel Sorunlar ve Medya Paneli ile devam etti.

14-17 Temmuz tarihlerinde Konya ve Karaman’da yapılacak “Uluslararası Kültür Turizmi ve Medya Kurultayı”nda yerli ve yabancı gazeteciler ile akademisyenler Türkiye ve dünya gündemini değerlendirecek.

Haber Fotoğrafları

Basın Kuruluşları için;