TÜBİTAK Bilim Kütüphaneleri Konya'da Hayata Geçirildi

TÜBİTAK Bilim Kütüphaneleri Konya'da Hayata Geçirildi

TÜBİTAK tarafından ülke genelinde başlatılacak Bilim Kütüphaneleri'nin ilki Devlet Bakanı Mehmet Aydın'ın katılımı ile Konya'da hayata geçirildi. Projeyi Konya'dan başlatan Devlet Bakanı Aydın, bilginin her şeyin anahtarı olduğunu belirterek, iyi yetiştirilen bir neslin ülkenin geleceği için avantaj olacağını söyledi. Bilim Kütüphaneleri için Konya'nın bir başlangıç olduğunu kaydeden Bakan Aydın, ülke genelinde okullara ve halk kütüphanelerine ilk aşamada 1 milyon kitap dağıtılacağını açıkladı.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından ülke genelinde başlatılacak Bilim Kütüphaneleri kurulması projesinin ilki Konya’da hayata geçirildi.

Projenin başlangıcı için Konevi Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa; Devlet Bakanı Mehmet Aydın, TÜBİTAK Başkanı Nükhet Yetiş, Vali Vekili Mustafa Karabacak, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, TSE Başkanı ve Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, daire müdürleri ile öğrenciler katıldı.

Programda konuşan TSE Başkanı ve Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, TÜBİTAK’ın sahip olduğu birikimi toplumla paylaşmasından mutluluk duyduklarını ifade ederek, gençlerin kitapla buluşmasının sahip olunan potansiyeli harekete geçireceğini vurguladı.

ŞEHRİMİZ İÇİN ÖNEMLİ PROJE

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya’nın son günlerde bilim ile anılmasından mutluluk duyduklarını ifade ederek, Konya’nın tarihte bir ilim ve kültür merkezi olarak yer aldığını, geçmişte olduğu gibi yeni yüzyılda da ilim, kültür, sanat merkezi olmak için yoğun bir gayret gösterdiklerini dile getirdi. Projenin son yıllarda ülke ve şehir olarak ortaya konulan gelişim çizgisine uygun düştüğünü kaydeden Başkan Akyürek, “Türkiye’de 16 büyükşehir arasından Türkiye’nin ilk Bilim Merkezi’nin Konya’da kuruluyor olması ve bu projenin Konya’dan başlıyor olması şehrimiz için çok önemlidir” dedi.

Bilgi edinmenin uzun soluklu bir yolculuk olduğunu belirten Vali Vekili Mustafa Karabacak, TÜBİTAK’ın ülke genelinde başlattığı proje ile kütüphaneleri yok olmaktan kurtaracağını söyledi.

GENÇ NÜFUSUMUZ AVANTAJIMIZ

Devlet Bakanı Mehmet Aydın ise, Türkiye’nin genç nüfusunun en büyük avantajı olduğunu vurgulayarak başladığı konuşmasında, çocuklar ne kadar iyi yetiştirilirse geleceğin de o kadar aydınlık olacağını söyledi. Türkiye’nin sadece Yatılı Bölge Okullarında okuyan öğrencilerinin bile birçok ülkenin tüm öğrenci nüfusundan fazla olduğunu kaydeden Bakan Aydın, “Genç nüfusumuza sahip çıkar önlerindeki tüm kapıları açarsak, sadece ülkemiz için değil, insanlık için rahmet olacak bir kaynak oluruz. Bunun için de hükümetlerimiz bütçede aslan payını Milli Eğitim’e ayırıyor. TÜBİTAK’ı gelebileceği en iyi yere getirdik” dedi.

KONYA BİLİM MERKEZİ’Nİ HAK ETTİ

Bilim Merkezi’nin Konya’da yapılmasına da değinen Devlet Bakanı Aydın, şöyle devam etti: “Bilim Merkezi için Konya’ya torpil geçmedik. Konya Büyükşehir Belediyesi, büyükşehir belediyeleri arasında ev ödevine en iyi çalışan belediye oldu. Konya, şehir olarak tüm kurum ve kuruluşları ile birlikte hareket ederek bunu hak etti. Şimdi sırada diğer illerimiz var.”

Bilginin her şeyin anahtarı olduğunu, İslam medeniyetinin de bir ilim medeniyeti olduğunu kaydeden Bakan Aydın, unutulan değerlerin son yıllarda yeniden hatırlandığını kaydetti. TÜBİTAK Bilim Kütüphaneleri için Konya’nın bir başlangıç olduğunu kaydeden Bakan Aydın, ülke genelinde okullara ve halk kütüphanelerine ilk aşamada 1 milyon kitap dağıtılacağını vurguladı.

KONYA’DA 3 BİN 470 ÖĞRENCİYE ULAŞILACAK

Konuşmaların ardından Meram Sare Özkaşıkçı Yatılı Bölge İlköğretim Okulu Yurdu’na geçen Bakan Aydın ve protokol üyeleri, burada TÜBİTAK Bilim Kütüphaneleri projesinin açılışını gerçekleştirdi.

Proje kapsamında; 81 ildeki halk kütüphaneleri ile 593 Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’na (YİBO), TÜBİTAK Bilim Yayınları’ndan oluşan birer kütüphane kurulması hedefleniyor. İlk olarak Konya’da hayata geçirilen proje kapsamında şehir genelinde 11 Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’nda okuyan 3 bin 470 öğrenciye ulaşılacak, Konya genelinde 38 kütüphane kurulacak.

Haber Fotoğrafları

Basın Kuruluşları için;