Tahir Akyürek: "Komek, Türkiye'de Marka Oldu."

Tahir Akyürek: "Komek, Türkiye'de Marka Oldu."

"Saraybosna'nın Ardından Üsküp'te de Kurs Açmaya Hazırlanıyoruz"

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, 4 yıl içinde meslek edindirme kurslarında 25 bin mezun verdiklerini, 15 bin kişinin de mesleki eğitim kursları sayesinde sertifikalı meslek sahibi olduğunu söyledi. Konya''nın 17 farklı bölgesinde kursların devam ettiğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, kardeş şehir olarak gördükleri Bosna Hersek''in başkenti Saraybosna''da açtıkları kursların ilk mezunlarını verdiğini, Makedonya''nın başkenti Üsküp''te de kurs açma hazırlığında olduklarını bildirdi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, belediye hizmetlerinde sosyal ve kültürel çalışmaların fiziki çalışmalarla eşit oranla gitmesi gerektiğini, Türkiye''de insanların yüzde 70''den fazlasının şehirlerde yaşadığını, işsiz insanların istihdamının sağlanması konusunda yeni çalışmaların belediyelerce ortaya konulmasının bir zaruret halini aldığını kaydetti. Bu nedenle 2004 yılında sosyal ihtiyaçların karşılanması, istihdama katkı yapılması, ara eleman ihtiyacının giderilmesi ve insanların meslek sahibi olması için kısa adı KOMEK olan Konya Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kurslarını kurduklarını, 7-8 bölümle eğitim vermeye başlayan kurslarda şuan 103 bölüme ulaşıldığını dile getiren Başkan Akyürek, "103 branş, torna tesviyeden metal işlemeye, kaynakçılıktan ahşap işlerine, CNC operatörlüğünden bilgisayar operatörlüğüne, bilgisayar programcılığından İngilizce, Rusça, Çince, Japonca, Boşnakça kurslarına kadar birçok bölümü kapsar hale geldi. Hanımlarımıza yönelik makine işçiliği, makine öğretmenliği, biçki-dikiş-nakış gibi kurslarının yanında, ebru, hat, tezhip, ciltçilik gibi güzel sanatlara, kültürel mirasımızın canlandırılmasına yönelik kurslar da açtık. Ama bunların yanında bireysel gelişimi sağlayan diksiyon, edebiyat, konuşma sanatı, halkla ilişkiler gibi kurslarımız da var. Teknik kurslarımız, Milli Eğitim Bakanlığı''mızla yaptığımız protokolle meslek liselerimizin atölye ve laboratuvarlarını kullanarak, öğretmenlerimizin de kurslara katılmasını sağlayarak büyük bir başarıyla devam ediyor" dedi.

SANAYİYE ARA ELEMAN YETİŞTİRİLİYOR

Başkan Akyürek, KOMEK kurslarında sanayinin ara eleman ihtiyacını da gidermek için çalışma yürütüldüğünü ifade ederek, "Sanayicilerimiz ve sanayi ticaret odalarımız her zaman ara eleman, meslek sahibi orta sınıf eleman bulmakta zorlanıyor. Beyaz yakalı eleman çok bulunuyor ama ara elemanı yeteri kadar bulunmuyor. Birçok bölümle, başarıyla bu ihtiyaca cevap verecek şekilde çalışıyoruz. Bilgisayar operatörlüğü, doğalgaz tesisatçılığı, sıhhi tesisatçılık, elektrik tesisatçılığı, oto-ket, PVS doğrama, kalorifer tesisatçılığı, fayans ustalığı, CNC operatörlüğü, mobilya döşemeciliği, dokuma, ateşçilik, kaynakçılık, matbaacılık, restorasyon bölümlerinde eleman yetiştiriyoruz. Tarihi dokunun ortaya çıkarılması, tarihi eser onarmalarda yetişmiş eleman ihtiyacının çok fazla olduğunu görüyorduk. Şuanda tarihi eserlerin restorasyonunda Türkiye''de ciddi boyutlu çalışmalar var ama yeteri kadar usta yoktu. Bu noktada o bölümde gerçekten güzel hizmetler veriyor. Gaz altı kaynakçılığı, talaşlı üretim, mobilya tasarım, endüstriyel elektronik, makine model, kimya laboratuvarı, iş güvenliği, hidrolik ve pnömatik gibi değişik teknik bölümlerle de çok sayıda ara elemanı hizmet alıyor. 103 branşta 116 öğretmenimiz fiilen belediyemizde öğreticilik görevlerini yürütüyorlar. Şuana kadar 25 binin üzerinde mezun verdik. Bu yılki hedefimiz 2008 yılında, mesleki eğitim kurslarımıza giren 15 bin insanımızı sertifikalı meslek sahibi olarak mezun etmek. Böylece 50 bine yakın insanımızı 4 yıllık süreç içinde meslek sahibi yapmış olacağız. KOMEK hem mesleksiz insanlarla belediye arasındaki işbirliği, hem sanayi-belediye-işsiz arasındaki irtibatı sağlayıcı özel bir misyon üstlenmiş oldu" şeklinde konuştu.

KOMEK KURSLARI AİLE ORTAMINDA SÜRÜYOR

KOMEK kurslarının adeta bir aile ortamında devam ettiğini, kurslara kayıt yaptıranlarla aile gibi olduklarını dile getiren Başkan Tahir Akyürek şöyle devam etti: "Gerek öğretmenlerimiz, gerek kursiyerlerimiz birçok sosyal ve kültürel çalışmada hep birlikte oluyor. Böylece şehircilik açısından, sosyal dokunun güçlenmesi açısından birçok faydalar sağlanmış oluyor. Mesela hanımlarımıza yönelik kurslarda, hanım kardeşlerimizin bir sosyal yapı içinde kendilerini ifade etmeleri imkanı da doğmuş oluyor. Bu yapıyı güçlendirmek için kurslarımızdan mezun olanların iş bulmaları konusunda da yardımcı oluyoruz. Özellikle birçok teknik branşta mezun olan arkadaşlarımız, sanayide, ara elemana ihtiyacı olan kuruluşlarımızda istihdam edilme imkanına kavuşuyor. Yine eğitici annelik, yardımcı annelik gibi bölümlerimiz toplumda yeni bir iş sahası olarak ortaya çıkmaya başladı, istihdam edilir oldu. Kuaförlük gibi bölümlerimizde yine kendi işini kurmaya vesile olmuş oldu. Ayrıca , KOMEK''te kurs gören yada mezun olan öğrencilerimizin ve kursiyerlerimizin ürettiklerini onlar adına KOMEK satış büfeleri kurmaya başlayarak güzel çalışmaya imza attık. Şuanda 3 tane KOMEK satış büfesi var. Kursiyerlerimiz adına satışı yapılan üretimler var, onların parası da kursiyerlerimize ve kurslarımızdan mezun olan arkadaşlarımıza veriliyor, bir nevi aracılık yapılıyor. Bu da aile ekonomisine, aile bütçesine bir katkı oluşturuyor. KOMEK, farklı bir ticari aktivitenin de bir unsuru."

SARAYBOSNA''NIN ARDINDAN ÜSKÜP''E KOMEK KURSU

Başkan Tahir Akyürek, şehrin farklı 17 noktasında eğitim vermeye devam ettiklerini ve Bosna Hersek''in başkenti Saraybosna''nın ardından Makedonya''nın başkenti Üsküp''te de KOMEK kursunu açmaya hazırlandıklarını anlatarak, "KOMEK, Konya''da şehrin sosyal dokusuna uygun bir şekilde kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına her bölgede faaliyet gösteriyor. Kurslar için yeni binalar yaptık. Bosna Hersek Mahallesi''ndeki kurs binasında yüzlerce öğrencimiz şuanda eğitim görüyor. Aymanas Mahallesi''nde yine aynı şekilde eğitim sürüyor. Kursiyer arkadaşlarımız, şehrimizin 17 bölgesinde kurslarımızda hizmet almış oluyor, belediyemizden ve MEB sertifikalı meslek sahibi haline geliyorlar. Ayrıca kurslarımız sadece Konya boyutunda kalmadı. Türkiye''de de değişik kentlere öncülük yapma imkanı bulduk. Değişik yarışmalarda Türkiye birincilikleri, ikincilikleri, üçüncülükleri gibi ödüller aldık. Türkiye''de ödüllü yarışmalardaki eserlerin sergilendiği ortamda KOMEK kurslarında yapılan ürünler sergilendi, ülke gündemine geldi. Ayrıca yeni bir açılımla Türkiye''de ilk defa, Türkiye dışındaki kardeş kentlerimizde de KOMEK meslek edindirme kurslarını açma imkanı bulduk. İlk olarak Bosna Hersek hükümetinin bize tahsis ettiği binada Saraybosna kentinde KOMEK''in bölümlerini açtık. İlk grup olan 38 öğrenci mezun oldu. Saraybosna Belediyesi''nin ve hükümetin teşviki, daveti ve desteği orada kurs açmamız için etkili oldu. Saraybosna''da 150 kursiyer KOMEK kurslarında birçok bölümde eğitim alıyor, meslek sahibi oluyor. Bir başka kurs hazırlığımız da Makedonya''nın başkenti Üsküp''te sürüyor. Özellikle kurslarımızda hanımlara yönelik bir çok bölümler olduğu için, Dünya Kadınlar Günü''nün de kutlandığı, çeşitli etkinliklerle anıldığı bu günlerde kadınlarımızın hem sosyalleşmesi, toplum içinde bir meslek sahibi olarak farklı bir konum elde etmesi açısından, hem de üretici hale gelmek, meslek sahibi insanlar olarak toplumda artı değer üretmek, katma değer üretimine katkı yapma konusunda da KOMEK kurslarının çok büyük hizmetleri olmuş oldu" dedi.

KOMEK, TÜRKİYE''DE EN BAŞARILI MESLEK EDİNDİRME KURSU OLDU

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, KOMEK''in farklı bir marka olduğunu, KOMEK ailesinin Konya''nın sosyal dokusunun ayrılmaz bir parçası haline geldiğini kaydetti. Birçok belediyenin KOMEK''i inceleyerek çalışmalarını örnek aldığını hatırlatan Başkan Akyürek, bu kursları en az maliyetle yaptıklarına dikkat çekti. Akyürek, "Yurt içinden ve yurt dışından bir çok belediye gelerek çalışmalarımızı inceliyor. 103 bölümün yoğun ilgi nedeniyle artacağını düşünüyorum. Maliyetlere de dikkat ediyoruz. En az maliyetle en çok verimi alma ve hiçbir harcamamızı boşa götürmeme adına da çok dikkatli davranıyoruz. Doğrudan kursiyerleri üretici kılmaya teşvik eden ve bunu en az maliyetle en verimli şekilde gerçekleştirmeye çalışan, üretileni halka satış yoluyla da ticari hareketliliğe katkı yapan, sanayiye meslek sahibi eleman yetiştirerek katkı yapan çok yönlü bir kuruluş. Türkiye''ye örnek olarak bunu takdim ediyoruz. Konya Belediyeler Birliği ve Anadolu Belediyeler Birliği çalışmalarında da KOMEK standları, fuarlarda çalışmalarını sergileyen aktiviteleri, Türkiye''nin değişik kentlerinde açtıkları sergilerle de bu örneklik boyutunu farklı noktalara da taşımaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Haber Fotoğrafları

Basın Kuruluşları için;