Saraybosna ile Kardeşlik ve İşbirliği Protokolü İmzalandı

Saraybosna ile Kardeşlik ve İşbirliği Protokolü İmzalandı

Konya Büyükşehir Belediyesi Saraybosna Büyükşehir Belediyesi ile kardeşlik ve işbirliği protokolü imzaladı. Büyükşehir Belediyesi'nde gerçekleştirilen imza törenine katılan Saraybosna Büyükşehir Belediye Başkanı Semiha Borovac, Saraybosna'nın kentleşmesinin ilk adımı olarak gördükleri Saraybosna Mevlevihanesi'ni yeniden hayata geçirmek istediklerini belirterek, bu projeyi Konya Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürütmek istediklerini bildirdi.

Bosna-Hersek’in Saraybosna şehri ile kardeşlik ve işbirliği protokolü imza töreni Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Makamı’nda gerçekleştirildi. Törene Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Saraybosna Büyükşehir Belediye Başkanı Semiha Borovac, Saraybosna Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanı Emin Svrakic, SDA Temsilcisi Milletvekili ve Başkanlık Divanı Üyesi Osman Brka, Konya Büyükşehir Belediyesi Saraybosna Meslek Edindirme ve Kültür Merkezi Yöneticisi Sadık Mirascija, Saraybosna Meclis Üyeleri ve Konya Büyükşehir Belediyesi yöneticileri katıldı.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Saraybosna ile Konya''nın derin tarihi ve kültürel bağları bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Bosna-Hersek Devleti ile ülkemiz arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkisi ve Konya halkının bölgeye yönelik duyguları kamuoyu tarafından bilinmektedir. Rahmetli Aliya İzzetbegoviç döneminde başlayan kardeşlik ilişkisinin daha ileriye götürülmesi amacıyla Saraybosna Büyükşehir Belediyesi ile bir kardeşlik ve işbirliği protokolü imzalanacak. Şehrimizin en büyük mahallesinin adını Bosna-Hersek, şu anda yapımı tamamlanma aşamasına gelen şehrimizin en büyük caddesinin adını Aliya İzzetbegoviç Caddesi ve yine Bosna-Hersek mahallemizde yapılan şehrimizin en büyük parklarından birinin adını Saraybosna Parkı koyduk. Konya Büyükşehir Belediyesi olarak Saraybosna’da Bosnalı kardeşlerimize hizmet veren Konya Meslek Edindirme Kursu ve Kültür Merkezi’ni hayata geçirdik. Konya Kültür Merkezi bünyesinde Bosnalılara hizmet veren kurslarımız önümüzdeki günlerde ilk mezunlarını verecek. Bu kültür merkezi aracılığıyla ilişkilerimizi daha da kuvvetlendireceğiz. Saraybosna ile başlayan birlikte çalışma dönemimizde bir çok önemli hizmete imza atılacağına inanıyorum. Saraybosna, Avrupa’nın en önemli kentlerinden birisidir. Önümüzdeki yeni yüzyıl kentlerin yüzyılı olacaktır. Bu dönemde Saraybosna ve Konya’nın parlayan iki önemli kent olacağını söylemek isterim.”dedi.

Saraybosna Büyükşehir Belediye Başkanı Semiha Borovac, kurulan kardeşlik bağlarının gelecek nesillere taşınacağına inandığını belirterek şunları söyledi : Sıcak ev sahipliğiniz, işbirliği ve kardeşliğimizin resmileştirilmesi fırsatı için teşekkür ederim. Saraybosna’nın çok sayıda dost ve kardeş şehri var ancak bunlardan hiç biri Konya kadar bizi hoşlandırmamış ve işbirliğini bu kadar uzun süre devam ettirmemiştir. Konya’nın Bosna-Hersek ve Saraybosna’ya verdiği önem, buradaki en büyük parkına, Mahallesine ve en büyük caddesine bizden isimleri vermiş olmasıyla göstermiştir. Her iki ülke insanı arasındaki dostluğun sadece bizim neslimizi ilgilendiren bir dostluk olmadığını, bunun gelecek nesillerin işbirliği için temel olacağını düşünüyor ve daha ileriye götürüleceğine inanıyoruz. Saraybosna’nın Konya’ya, Konya’nın da Saraybosna’ya vereceği çok şey olduğuna inanıyoruz. En önemlisi birbirimizi yakından tanıyacağız. Gençlerimiz arasındaki işbirliğinin temelini atmış olmamız önemli. Ve bu şekilde çok güzel olan kardeşlik ilişkilerini gelecek nesillere de taşımış olacağız. Bizim için Konya’nın en büyük hediyesi Saraybosna’da, Konya Saraybosna Meslek Edindirme Kursu ve Kültür Merkezi’nin hizmet veriyor olmasıdır. Bu kültür merkezi her iki ülke insanı için birbirini tanıma fırsatı vermiştir. Kültür merkezine desteğimizi esirgemeyeceğiz. Saraybosna’da temelleri belli olan Mevlevihanenin tekrar inşası için işbirliğinizi bekliyoruz. Buradaki Mevlevi tekkesi 1462 yılında İsa-beg İshakoviç tarafından inşa edilmiş ve faaliyete geçmiş. Bu mevlevihaneyi Saraybosna’nın kent oluşunun ilk temeli olarak kabul ediyoruz, İsa-beg İshakoviç aynı zamanda modern Saraybosna’nın kurucusu olarak kabul edilmektedir. Bu Mevlevihanenin tekrar inşasını ortak bir proje olarak kabul edebiliriz. 800. yıl dönümünde Mevlâna ve Mevleviliğin Balkanlar’da tekrar yâd edilmiş olacağını düşünüyoruz. Mevlevi dervişleri Saraybosna’daki “Başçarşı” gecelerine ilk günden itibaren katıldılar ve büyük ilgi gördüler ve bunun devamını da bekliyoruz. “

Daha sonra her iki şehir arasında kardeşlik ve işbirliğini ön gören protokol Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve Saraybosna Büyükşehir Belediye Başkanı Semiha Borovac tarafından imzalandı. Başkan Akyürek, Bosna-Hersek heyeti üyelerine Konya kültürünü temsil eden çeşitli çini eserler ile Büyükşehir Belediyesi Yayınları hediye etti. Heyet üyeleri daha sonra Konya’nın en büyük mahallesi olan Bosna-Hersek’e geçerek burada incelemelerde bulundu. Heyet üyeleri Mevlana Müzesi ziyareti ve ardından Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek çeşitli etkinliklere katılacak.

Haber Fotoğrafları

Basın Kuruluşları için;