Haberler
Kültürel Koruma ve Yol Haritası Paneli Yapıldı
Konya Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye Tarihi Kentler Birliği Konya Buluşmasının ikinci gününde Kültürel Koruma ve Yol Haritası konulu panel düzenlendi.
Dedeman Otel'de düzenlenen panele; Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Eskişehir Valisi Mehmet Kılıçlar, Muğla Valisi Ahmet Altıparmak, Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, Uşak Valisi Özdemir Çakacak, Merkez Valisi Kayhan Kavas, Danıştay Üyesi Temel Koçaklar, AK Parti Konya milletvekilleri, Türkiye Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı ve Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma (ÇEKÜL) Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Türkiye Tarihi Kentler Birliği (TKB) Başkanı ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ile birliğe üye belediye başkanı ve belediye yöneticileri katıldı.
KÜLTÜREL MİRASA SAHİP ÇIKMALIYIZ
Panelin oturum başkanlığını yapan Türkiye Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, toplantılarda tarihi kentlerin geleceği ile ilgili bir yol haritası çizmeye çalışacaklarını belirterek, bu buluşmalarda sadece insanları değil; kültürleri, sevgiyi, bilgiyi, siyaseti ve birikimi de bir araya getirdiklerini söyledi. Türkiyede son yıllarda global kültür denilen bir akımın geleneksel kültürü tehdit eder hale geldiğini dile getiren Özhaseki, şunları söyledi: Rengarenk bir atmosferden sıradan bir kültüre, herkesin ezildiği bir kültüre gidişte tehlike var. Koruduğumuz tarihi varlıklar ayakta kalıyor ama bizi biz yapan değerler bir müddet sonra yavaş yavaş unutulmaya yüz tutuyor. TKB olarak bizler bir sorumluluk üstlendik. Tarihimize ve doğal mirasa sahip çıkıyoruz. Ama somut olmayan kültürel mirasımız kayboluyor. Bunları kayıt altına almazsak 10 sene sonra bunu bilenler de kaybolacak.
TARİHİ DOKUNUN ZENGİNLEŞTİRİLECEĞİ BİR DÖNEM YAŞANIYOR
Panelde, Konya; Planlı Bir Kent, Zengin Bir Kültürel Miras konulu bir sunum yapan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konyanın Türkiyedeki planlı şehirlerin başında geldiğini belirterek, Konyada 40 yıldan fazla zamandır oluşan planlı yapılaşma geleneğinin şehrin önünü açtığını kaydetti. Gecekondusuz ve planlı yapılaşan, alt yapısı yüzde 98 oranında tamamlanmış olan Konyanın bunu geçmişte yapılan çalışmalara borçlu olduğunu kaydeden Başkan Akyürek, Bu topraklar birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Biz, bu medeniyetlerin mirasçılarıyız. Bu birikime uygun bir temsili mutlaka ortaya koymak zorundayız dedi. Konyadaki tarihi yapılar ve restorasyon çalışmaları hakkında da bilgi veren Başkan Akyürek, Büyükşehir Belediyesinin Mevlana Kültür Vadisi Projesinin ayrıntılarını anlattı. Konyadaki 400e yakın tescilli yapının büyük kısmının Mevlana Kültür Vadisi Projesinin geceçeği bölgelerde olduğunu kaydeden Başkan Akyürek, Konyada tarihi dokunun ve kültürel mirasın zenginleştirileceği bir dönemin başladığını ifade etti.
TARİHİ KENTLERİN YOL HARİTASI
ÇEKÜL Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Göksu ise, Kentlerin ve TKBnin Kültür Öncelikli Yol Haritası konulu konuşmasında, 2010 yılının önemine dikkat çekti. 2010 yılının ÇEKÜL Vakfının 20nci, Türkiye Tarihi Kentler Birliğinin ise 10uncu kuruluş yılı olacağını vurgulayan Göksu, bunun Türkiyedeki tarihi ve kültürel mirasın korunması açısından önemli olduğunu söyledi. TKBnin bugüne kadar yaptığı çalışmaları 5B prensibi ile değerlendiren Göksu, bunların bilgilendirme, bilinçlendirme, buluşmalar, başarı ve bakış açısı olduğunu anlattı. Türkiye Tarihi Kentler Birliğinin yol haritasının ayrıntılarını anlatan Göksu, tarihi ve kültürel değerlerin korunması için Koruma Fonunun mutlaka oluşturulması gerektiğini kaydetti.
TKB KİMLİK BİRLİĞİDİR
Türkiye Mimarlar Odası Eski Genel Başkanı Oktay Ekinci, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ve AK Parti Konya Milletvekili Sami Güçlünün gündem dışı konuşmalarının ardından toplantının değerlendirmesini yapan Türkiye Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Konyada bir araya gelen topluluğun Türkiyenin geleceği ile ilgili çok anlamlı mesajlar verdiğini vurguladı. Türkiye Tarih Kentler Birliğinin 10 yıl önceki hedeflerini aşarak büyük bir yükü omuzladığını kaydeden Sözen, Kamu, yerel, sivil ve özel birlikteliği ortak bir gelecek içir birlikte hareket ediyor. Çünkü Türkiye Tarihi Kentler Birliği kimlik birliğidir. Yalnızca 250 üye değil, ortak akıl herkesi bir arada toplamaktadır dedi.
Dedeman Oteldeki panelin ardından misafirler Konyadaki tarihi ve kültürel mekanlarını ziyaret etti.