Haberler
Konya Türkiye'ye Model Oluşturuyor
Mevlana Haftası etkinliklerini izlemek üzere Konya'ya gelen Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Görevlileri ve çalışanları Başkan Akyürek'i makamında ziyaret ederek çalışmaları hakkında bilgi aldı. Öğretim Görevlileri, Konya'yı beklediklerinden daha gelişmiş ve modern bir kent olarak gördüklerini belirterek Başkan Akyürek'e çalışmalarından dolayı teşekkür ederek başarı diledi.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, belediyeciliğe yeni bir anlayış getirdiklerini söyledi. Konya'nın her yönüyle model teşkil ettiğini ifade eden Başkan Akyürek, 'Konya ülkeye yük değil, tam tersine değer katan, katma değer üreten, ülkeyi ayakta tutan bir kenttir. Konya'nın yıllık 1 milyar dolar ihracatı ve yine yıllık sadece 250 milyon dolar ithalatı bulunmaktadır. Yapılan ithalat, ham madde ve makineye yöneliktir. Bu kentin lüks ithalatı yoktur. Ülkemizin ihtiyaç duyduğu ekonomik gelişim modeli ve hedefi buradadır.'diye konuştu.
AB sürecinde Konya'nın en çok ziyaret edilen illerden olduğunu hatırlatan Başkan Akyürek, 'Avrupa Birliği sürecinde Türkiye'de en çok ziyaret edilen illerden biri Konya'dır. Konya'ya olumsuz örnekler bulmak için gelen yabancılar, genellikle şaşırarak geri dönüyorlar. Bizim görevimiz; dünya ile yarışabileceğimizi şehir olarak ortaya koyabilmektir. 'Bize uyum sağlayabilecek misiniz'' diye soruyorlar. Biz onların belirlediği süreden daha önce; birkaç yıl içinde uyum sağlayacağımızı ifade edince şaşırıyorlar. Konya, medeniyetlerin beşiğidir. Buna şaşırmamak gerekir. 'dedi.
Belediye olarak sosyal belediyecilikte lider olduklarını açıklayan Başkan Akyürek şunları söyledi : 'Alt ve üst yapısıyla, şehirde yaşayan insanların bilinci, hoşgörüsü, çevreye uyumu, gelen insanlarla muhatap olma şekliyle Konya'mızı dünyadaki şehirlerle yarışır hale getirmek en önemli hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Konya'da yaşayan insanlar olarak böyle bir sorumluluğumuz olduğu inancındayız. Sosyal Belediyecilikte lider olduk. Model oluşturduk. Bunu erken beklemiyorduk. Hedefimiz 2006 yılında bu başarıyı yakalamaktı. Ama 2005 yılında Sosyal Belediyecilikte Türkiye'nin en başarılı belediyesi olduk. Bunu önümüzdeki yıl ve halen devam ettirdiğimiz çalışmalarımızla pekiştireceğiz. Çıtayı yukarılara taşıyacağız. Buna en önemli örnek olar 'Evde Bakım Programı'nı verebiliriz. Bu program ile kimsesi olmayan yaşlı vatandaşlarımızın evlerine giderek hem evlerinin, hem de kendilerinin bakımını sağlıyoruz. Kültürel Belediyecilik konusunda ise, kent kültürü ve kentlilik bilincinin oluşturulması için çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Çünkü, insanların kentlilik kültürü ile şehirler gelişir. Şehirlerin gelişimi de ülkelerin gelişimini sağlar.'