Kentsel Dönüşüm Özgün ve Kimlikli Olmalı

Kentsel Dönüşüm Özgün ve Kimlikli Olmalı

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen 4. Boğaziçi Zirvesi\'nde konuştu. Toplantıda 'Arazi Geliştirme ve Kentsel Dönüşümde Model Uygulama: Mevlana Kültür Vadisi' konusunu anlatan Başkan Akyürek, kentsel dönüşümün özgün, kimlikli, insan merkezli olması gerektiğini belirtti. Başkan Akyürek, toplantıya katılanları 19-21 Aralık tarihleri arasında Konya'da yapılacak Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği'nin Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı Toplantısı ile Şeb-i Arus törenlerine davet etti.

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) tarafından Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) ev sahipliğinde "Sürdürülebilir Küresel Rekabette Ortadoğu ve Kuzey Afrika" başlığıyla düzenlenen 4. Boğaziçi Zirvesi İstanbul’da yapıldı.

Zirvede "Arazi Geliştirme ve Kentsel Dönüşüm" isimli panele konuşmacı olarak katılan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, “Arazi Geliştirme ve Kentsel Dönüşümde Model Uygulama: Mevlana Kültür Vadisi” başlığıyla bir konuşma yaptı.

ÖZGÜN VE KİMLİKLİ ŞEHİRLER

Konuşmasında, şehirlerdeki kentsel dönüşüm fırsatlarını kaçırmamak gerektiğini, hükümetin bu konudaki çalışmalarını desteklediklerini ancak şehirlerin birbirine benzememesine de belediyeler olarak dikkat etmek gerektiğini vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, özgün ve kimlikli olmak konusunun kentsel dönüşümle birlikte yürümesinin önemine dikkat çekti.

Kentsel dönüşümü bina yapmak, imar yoğunluğunu artırmak olarak algılamamak gerektiğini vurgulayan Başkan Akyürek, “Mevlana Kültür Vadisi’nde, yaklaşık 4 milyon metrekarelik alanda bunu öngördük. Mevlana Kültür Vadisi’nde 7 bin 500 konut ve 4 bine yakın işyeri var. Burada bir kentsel dönüşüm ve kentsel iyileştirme planladık. Ön şart olarak kentsel dönüşüm yaparken şehrin kalbi olan bu bölgede imar artışı yapmayacağımızı belirttik. Çünkü şehir merkezinde zaten yoğunluk var. Tarihi dokuların kaybedildiği süreç yaşanmış. Şimdi yapacağımız dönüşümün tarihe doğru olmasını öngördük. Bunu gerçekleştirmeye çalışıyoruz” dedi.

Proje kapsamında Bedesten’de 2 bin 687 bağımsız bölümün birden restorasyonunu yürüttüklerini, bin 500 binanın restorasyonunu tamamladıklarını vurgulayan Başkan Akyürek, kamulaştırma yaptıklarını ama imar artışı yapmadıklarını dile getirdi.

Bu bakış açısıyla bir mevzi dönüşümü eski Adalet Sarayı’nın olduğu alanda gerçekleştirdiklerini hatırlatan Başkan Akyürek, “Selçuklu Sultanlarının saraylarının bulunduğu alana kurulmuş olan eski Adalet Sarayı şehrin farklı bir alanına taşındı. Biz de karşılığında Bölge Adliye Mahkemesi yaparak eski Adliye Sarayı’nı aldık. Orası şehrin en kıymetli alanı. Çok büyük değerler teklif edildi. Biz o binayı yıktık, üstüne para harcayarak Kültürpark alanını genişletip Şehir Meydanı’na dönüştürdük. Bunun gerçek kentsel dönüşüm olduğunu, bu mantıkla hareket edilmesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Başkan Akyürek, konuşmasının sonunda kentsel dönüşümün özgün, kimlikli, insan merkezi olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

BİRLEŞMİŞ KENTLER TOPLANTISI VE ŞEB-İ ARUS’A DAVET

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği’nin Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı’nda eşbaşkan olan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, toplantıya katılanları, 19-21 Aralık tarihleri arasında Konya’da yapılacak Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği’nin Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı Toplantısı ile Şeb-i Arus törenlerine davet etti.

Haber Fotoğrafları

Basın Kuruluşları için;