İki Medeniyet Çınarı Konexpo'da Buluştu

İki Medeniyet Çınarı Konexpo'da Buluştu

Konyalı Sanayici ve İşadamları Derneği tarafından İstanbul'da gerçekleştirilen KONEXPO Sanayi ve Kültür Etkinliği, iki başkenti buluşturdu. İstanbul ve Konya arasında işbirliğinin artmasına katkı sağlayacak program Avrupa Birliği Bakanı, Başmüzakereci Egemen Bağış, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, milletvekilleri, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'in katılımlarıyla başladı.

Konyalı Sanayici ve İşadamları Derneği (KONSİAD) tarafından “İki Başkent Buluşuyor” sloganıyla gerçekleştirilen “1. KONEXPO Sanayi ve Kültür Etkinliği”nin açılışı yapıldı.

İstanbul Feshane Uluslararası Fuar, Kongre ve Kültür Merkezi gerçekleşen törene Avrupa Birliği Bakanı, Başmüzakereci Egemen Bağış, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, İstanbul ve Konya Milletvekilleri, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, KONSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Başçı ile Konyalı sanayici, işadamı, yönetici ve akademisyenler katıldı.

KONYA MODELİNİ SEVGİ, BARIŞ VE KARDEŞLİK OLUŞTURUYOR

Eyüp Sultan Cami önünden Feshane’ye kadar gerçekleşen yürüyüşle başlayan programın açılışında konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, sanayisi, ekonomisi, kültürü ve diğer alanlarıyla bir Konya modeli olduğunu, ama Konya modelinin esasını sevgi, barış ve kardeşliğin oluşturduğunu söyledi.

Konya’da sevgi, barış ve kardeşliğin yüzyıllardır hakim olduğunu, insanlar arasında ayrım yapmadan, kardeşliği pekiştiren, hoşgörüyü esas alan bu anlayışın dünyaya da örnek olduğunu kaydeden Başkan Akyürek, “Burada Konya-İstanbul buluşması yaşıyoruz. Selçuklu başkentiyle Osmanlı başkenti buluştu, kol kola girdi. Buradan çıkarmamız gereken mesaj, kardeşlik mesajıdır. Konya’nın sesini İstanbul’da duyuran, bu buluşmayı gerçekleştiren herkese teşekkür ediyorum” dedi.

İKİ MEDENİYET ÇINARI BÜTÜNLEŞİYOR

Konya Valisi Aydın Nezih doğan, şehirlerin rekabetçiliği ve işbirliği anlamında buluşmanın önemli olduğunu belirterek, Konya ile İstanbul arasındaki işbirliğinin artarak devamını diledi.

Türkiye’nin iki medeniyet çınarı İstanbul ve Konya’nın bütünleştiğini vurgulayan Avrupa Birliği Bakanı, Başmüzakereci Egemen Bağış, İstanbul ve Konya’nın tarihte de bugün de başkent olduklarını ifade etti. İki şehrin sevginin ve hoşgörünün başkentleri olduğunu kaydeden Bağış, şunları söyledi: “Bugün dünya çok büyük acılar yaşıyor. Terör belasıyla insanlık mücadele etmeye çalışıyor. Bu sorunlara karşı panzehir gibi insanları kucaklayan anlayış ve sevgi İstanbul’dan Konya’dan ışıldıyor. Dünyanın Konya’nın ve İstanbul’un bu mesajlarına daha fazla kulak kabartması gerekiyor.”

KONYA HER ZAMAN AĞIRBAŞLI, KENDİNDEN EMİN VE ÇELEBİ

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer de, bir Konyalı olarak Konyalıları İstanbul’da görmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. Konya’nın hem Selçuklular, hem de Karamanoğulları döneminde uzun dönem başkentlik yaptığını belirten Bakan Dinçer, o günden bugüne yaklaşık 550 yıl geçmesine rağmen Konya’nın her zaman ağırbaşlı, kendinden emin ve çelebi olduğunu dile getirdi.

Konya’nın hem Hazreti Mevlana'nın torunları olarak, hem de şehrin kültür ve estetiğini yansıtan bir toplum olarak yaşadığını vurgulayan Bakan Dinçer, “Hakikaten o zamandan beri Konya, aşkın nurunu yayan bir şehir olarak varlığını devam ettirdi. Halen bugün de en güçlü bir şekilde sadece kendi ülkemizde değil, dünyanın her yerinde Celâleddin Rumi'nin ortaya koyduğu o ışık fark ediliyor ve biliniyor. O açıdan bakıldığında bu ışığın Konya'yı her zaman ayakta tutacak ışık olduğunu söylemek lazım. Konyalılar da bunun hakkını ve kadrini biliyor” dedi.

Konuşmaların ardından Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Milletvekilleri, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve diğer protokol üyeleri kurdeleyi keserek stantları gezdi.

Haber Fotoğrafları

Basın Kuruluşları için;