Haberler
E-Parlemento Gençlik Oturumu'nda İklim Değişikliği Konuşuldu
Konya Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliği yaptığı Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Genel Kurulu, Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği (AGRICITIES) Genel Kurulu ve Küresel Tarım Forumu kapsamında e-Parlemento Gençlik Oturumu gerçekleştirildi.
Moderatörlüğünü WALD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Dumanın yaptığı oturumda salona gelen gençlerin yanında; çevrimiçi bağlantıyla Romanya, Belçika, İsveç, Almanya, Filistin, Lübnan, Brundi ve Yemenden de gençler katılım sağladı.
KONYA BİR ÜNİVERSİTE ŞEHRİ
UCLG Eş Başkanı, Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, özellikle iklim değişikliği ve çevre konularında gençlerin duyarlılığından duyduğu memnuniyeti dile getirerek gençlerin daha güzel bir dünya inşa edeceklerine inandığını söyledi. Başkan Altay, Konyanın nüfus olarak ülkemizin 6. büyük şehri ve bir üniversite şehri. 5 üniversitesinde 130 bin üniversite öğrencisini barındıran, 500 bine yakın ilk ve ortaöğretim öğrencisi olan bir şehirde bulunuyoruz. Bilgehanelerimiz, gençlik meclislerimiz, gençlik ve eğitim kamplarımızla birçok projeyi gençlerimiz için hayata geçiriyoruz. Ayrıca gençlerimize iş imkânlarının oluşturulması, iklim değişikliği konusunda bilinçlendirme çalışmaları ve toplumun farklı kesimlerinden katılımın artmasına yönelik farkındalık eğitimlerimize de devam ediyoruz. dedi.
BÜYÜKŞEHİR ÇEVRE YATIRIMLARINI SÜRDÜRÜYOR
Başkan Altay, dünyayı daha iyi bir geleceğe taşımanın yegane anahtarının üretim ve tüketimde çevreye duyarlı bir anlayışı yaygınlaştırmaktan geçtiğine vurgu yaparak, özellikle çevreyi korumak konusunda herkese büyük görev düştüğünü ifade etti. Dünyanın en önemli problemlerinin başında atıkların geldiğini söyleyen Başkan Altay, Özellikle Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde sürdürülen Sıfır Atık ülkemiz için yeni bir nefes, yeni bir soluk oluşturdu. Biz de Konya Büyükşehir Belediyesi olarak 31 ilçemizde Konya İli Sıfır Atık Yönetim Sistem Planımızı oluşturduk ve tüm Konyada bunun uygulanması ile ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Ayrıca Konya genelinde 5 adet metan gazından enerji üretim tesislerimizden 83 milyon kilovatın üzerinde elektrik üreterek çevre ile ilgili ciddi bir proje yürütüyoruz. Atıksu arıtma tesislerimizi gerçekleştiriyoruz. Böylece insan kaynaklı çevreyi daha az kirletmesiyle ilgili bir çaba sarf ediyoruz. Arıtılan suyun yeşil alanlarda kullanılmasıyla ilgili Konya örnek bir çalışma yürütüyor. Özellikle Konyanın merkezde atıksu arıtma tesisinde çıkarılan suyun Mor Şebeke ile yeşil alan sulamasında kullanıyoruz. İnşallah Karapınardaki atıksu arıtma tesisinden çıkan suyla ilgili de Meke Gölüyle ilgili bir çalışmayı yakında kamuoyuyla paylaşacağız. diye konuştu.
BÜYÜKŞEHİR ENERJİ İHTİYACINI ÇEVRECİ İMKANLAR KULLANARAK KARŞILIYOR
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Altay, enerji ihtiyacını güneş ve rüzgardan elde edebilmek için gerekli fizibilite çalışmalarını tamamladıklarını hatırlatarak, finansman çalışmalarından sonra bunları hayata geçirmeyi planladıklarını kaydetti. Başkan Altay, Ayrıca Konya içme suyu için kullandığımız Mavi Tünelde de 70 milyon kilovatsaat elektrik ürettik. Böylece Konya kendi enerjisini çevreci enerji imkanlarından kullanarak gerçekleştiriyor. Belki gençlerimizin birçoğu takip etti. Geçtiğimiz aylarda Konya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığıyla birlikte Türkiyedeki ilk İklim Şurasına ev sahipliği yaptı. İklim Şurasında da fark ettik; gençlerin çevre ve iklim değişikliği konusunda ilgileri, duyarlılıkları çok yüksek. Gençler sadece dinlemeye gelmiyorlar, katkı sunmaya da geliyorlar. dedi.
MUTLAK YOKSULLUĞUN ÜSTESİNDEN GELECEK İLK NESİLİZ
Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Koordinatörü Alvaro Rodrıguez, Birleşmiş Milletler olarak 2030 gündemine ve sürdürülebilir kalkınma hedefine gönülden bağlı olduklarını belirterek, Tarihin hiçbir döneminde sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle ilgili yaptığımız şeyi yapmaya muktedir olamamıştık. Genel sekreterimiz hep şöyle diyordu: Biz ilk nesiliz. Dünya tarihinde kesinlikle mutlak yoksulluğun üstesinden gelecek ilk nesiliz. Ancak dünya tarihinde yine iklim değişikliğinin üstesinden gelebilecek de ilk nesiliz. ifadelerini kullandı.
KONYA-MALDİVLER İLİŞKİSİ 800 YIL ÖNCESİNE DAYANIYOR
Maldivler Male Belediyesi Başkan Vekili Mundhu Shareefreef, AGRICITES Başkanlığı görevine tekrar seçilen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altayı tebrik ederek konuşmasına başladı. Maldivler ve Konyanın çok eski bir tarihe dayanan ilişkisi olduğuna değinen Shareefreef konuşmasında, Tarih benim bir tutku alanım. Mevlananın en yakın arkadaşlarından bir tanesi Şems-i Tebrizidir. O tarihlere baktığımız zaman, savaş zamanında kendi ailesine ve en yakınlarına bir araca binmelerini ve güvenlikleri için gitmelerini söyledi. Tebrizi tarafından yollanan bu delegasyon 800 yıl önce Maldivlere geldi. Abubakad Yusuf Tebrizi adında biri de o gün Maldivlere indi ve Müslümanlığı Maldivlere tanıttı. O tarihten beri Maldivler, Müslüman bir ülke. Ve bizim inancımıza olan bağımız Konyayı içeriyor aslında. Gerçekten buranın etkisi bize çok büyük oldu. cümlelerine yer verdi.
Program sonunda Başkan Altay, UCLG Learning ve UCLG MEWA Kent Diplomasisi ve Yerel Yönetişim Komitesinde eğitim alan personel ile bir araya gelerek sertifikalarını teslim etti.