Çöpten 100 Bin Nüfuslu Bir Şehre Yetecek Elektrik Üretiliyor

Çöpten 100 Bin Nüfuslu Bir Şehre Yetecek Elektrik Üretiliyor

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Aslım Katı Atık Depolama Sahası'nda yapılan 'Deponi Gazından Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi'nin Türkiye'nin dünyaya örnek gösterebileceği bir tesis olduğunu söyledi. Konya'nın ekolojik belediyecilik alanında Türkiye'deki en ileri şehir olduğunu belirten Başkan Akyürek, şu anda saatte 4 megavat kapasiteyle çalışan tesiste yaklaşık 19 bin konuta yetecek kadar elektrik üretildiğini, bunun da 100 bin nüfuslu bir kentin günlük elektrik ihtiyacını karşılayabilmesi anlamına geldiğini ifade etti.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Aslım Katı Atık Depolama Sahası’nda yapılan “Deponi Gazından Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi” ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

Çevre Haftası’nda düzenlenen toplantıda Konya için son derece önemli olan Aslım Çöplüğü’nden elektrik enerjisi üretim tesisi hakkında bilgi veren Başkan Akyürek, Konya’nın çöplüğünün şu anda metan gazından elektrik üreten bir fabrika sahası konumunda olduğunu söyledi.

Yatırımın, Türkiye’nin dünyaya örnek gösterebileceği bir tesis olduğunu kaydeden Başkan Akyürek, “Yeryüzünde karbon salınımının azaltımı dünyadaki en önemli projelerdendir. Şu anda Türkiye’de böyle 2 tesis var. Bu tesis sadece Konya ve Türkiye açısından değil, yeryüzünde hayatın devamı açısından da öncü bir tesistir” dedi.

100 BİN NÜFUSLU BİR ŞEHRE YETECEK ELEKTRİK ÜRETİLİYOR

Çöpten Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi’nin 4 üniteden oluştuğunu, toplam kapasitesinin saatte 6 megavat (MW) olduğunu dile getiren Başkan Akyürek, şu anda saatte 4 MW kapasiteyle çalışan tesiste yaklaşık 19 bin konuta yetecek kadar elektrik üretildiğini ifade etti. Bunun da 100 bin nüfuslu bir kentin günlük elektrik ihtiyacını karşılayabilmesi anlamına geldiğini vurgulayan Başkan Akyürek, maliyeti 50 milyon lirayı bulan tesisin yap-işlet modeliyle, belediyeden hiç para harcanmadan hayata geçirildiğini söyledi.

YENİ ENTEGRE KATI ATIK TESİSİ KURULUYOR

Tesisin, enerjide dışa bağımlılığa karşı sadece ülke ekonomisine katkıda bulunmadığını; belediye bütçesine de yıllık birkaç milyon dolarlık katkı yaptığını vurgulayan Başkan Akyürek, “Tesise bir de sera kuruluyor. Çıkacak buhardan oluşacak ısınmayla organik ürünler yetiştirilecek. Bunun dışında şehrin dışında tarıma uygun olmayan bir arazide yeni Entegre Katık Atık Tesisi’ni kuruyoruz. 55 hektarlık alana sahip olan tesiste düzenli depolama alanı, ayrıştırma tesisi, kompost gübre üretim tesisi, yeni enerji üretim tesisi, sızıntı suyunu arıtan tesis bulanacak” diye konuştu.

Başkan Akyürek, Katı Atık Entegre Tesisi’nin maliyeti 23 milyon Euro olduğunu, bunun yüzde 68’ini Avrupa Birliği’nin, yüzde 10’unu Çevre Bakanlığı’nın karşılayacağını, yüzde 22’sinin Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanacağını hatırlattı.

EKOLOJİK BELEDİYECİLİKTE EN İLERİ ŞEHİR

Konya olarak belediyecilikte yeni açılımlar gerçekleştirdiklerini kaydeden Başkan Akyürek, 8 yıl önce seslendirdikleri fiziki-sosyal-kültürel belediyecilik ayaklarına ekolojik belediyecilik ve e-belediyecilik ayaklarını da eklediklerini dile getirdi.

Konya’nın ekolojik belediyecilik alanında Türkiye’deki en ileri şehir olduğunu belirten Başkan Akyürek, Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği Atıksu Arıtma Tesisi, Mor Şebeke, Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi, bitkisel ve madeni yağların geri kazanımı, hava kalitesi yönetimi, güneş enerjisi ile aydınlatma çalışmaları, Akıllı Bisiklet, rüzgar enerji santrali ve jeotermal enerji çalışmaları, Çevre Analiz Laboratuvarı, Mavi Tünel’den Konya’ya kazandırılan içme suyu gibi ekolojik belediyecilik çalışmaları hakkında da bilgiler verdi.

Haber Fotoğrafları

Basın Kuruluşları için;