Benim Kentim Projesi 'Kent ve Sanat' Paneli Yapıldı

Benim Kentim Projesi 'Kent ve Sanat' Paneli Yapıldı

Avrupa Birliği Komisyonu ve İngiltere'nin resmi kültür kurumu olan British Council tarafından Türkiye'de gerçekleştirilen Benim Kentim konulu kültür ve sanat projesine ev sahipliği yapan 5 şehirden biri olan Konya'da 'Kent ve Sanat' paneli düzenlendi.

Avrupa Birliği Komisyonu ve İngiltere’nin resmi kültür kurumu British Council tarafından Türkiye’de 5 şehirde gerçekleştirilen My City / Benim Kentim projesi kapsamında Kent ve Sanat konulu panel düzenlendi.

Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonu’ndaki panele Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AK Parti İl Başkanı Ahmet Sorgun, KOSKİ Genel Müdürü İsmail Selim Uzbaş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, Büyükşehir Belediyesi yöneticileri, öğretim üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Panelle ilgili açış konuşmasını yapan Benim Kentim Proje Direktörü David Codling, Türkiye ve Avrupa’dan 11 şehirde gerçekleştirilen projenin Konya ayağında kamusal alanda sanat konusunun tartışılacağını ifade etti.

KONYA PROJEYE DESTEK VERİYOR

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, panelden Konya adına faydalı sonuçlar çıkacağına inandığını belirterek, Benim Kentim Projesi’ne yerel yönetimler ve mülki idare olarak gereken desteği sağladıklarını vurguladı.

Konya Valisi Aydın Nezih Doğan da, Konya’nın proje kapsamında Türkiye’deki 5 şehirden biri olmasından mutluluk duyduklarını dile getirerek, bunun Konya’nın kültür ve sanatla iç içe bir şehir olduğunu gösterdiğini söyledi.

TARİHİ ESERLERİN YAŞAMASINDA VAKIFLARIN ROLÜ BÜYÜK

İstanbul Teknik Üniversitesi Güzel sanatlar Bölüm Başkanı Yard. Doç. Dr. Yüksel Demir’in yönettiği panelin ilk konuşmacısı olan Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasin Aktay, “Devlet ve Sivil Toplum Kuruluşlarının Kentteki Kültür Hayata Etkileri” konulu sunumunda, toplumla devletin ayrı bir alan olduğunu ve topluma ne ekersen onu biçersin şekliyle bakmanın yanlış olacağını kaydetti. Konya’daki tarihi eserlerin yapılmasında ve bugüne ulaşmasında bir sivil toplum olan vakıfların büyük emeği olduğunu hatırlatan Aktay, “Bugün yaşayan bir Konya kültürü var. Ama bu kültür tüm dünyada olduğu gibi birbiriyle örtüşen yeni bir küresel kültüre dönüşüyor. “ dedi.

“Mekan ve Alan Farkı: Sanatın Kamusal Mekandaki Konumu” başlıklı sunumunu yapan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Akay da, kamusal alanda sanatçıların kullandığı yöntemlerin çağa ayak uydurduğunu, birçok konuda medyanın yapamadığını, fotoğraf makinesi ve kamera kullanarak sanatçıların yaptığını ifade etti.

Selçuk Üniversitesi Dilek Sabancı Devlet Konservatuarı Geleneksel Türk Müziği Bölümü, Türk Halk Müziği Anasanat Dalı Öğretim Üyesi Barış Gürkan ise, “Konya Müzik hayatında Mevlevihanelerin Oynadığı Sivil Toplum Örgütü Rolü ve Etkileri” başlığında sunum yaptı.

POLONYALI SANATÇI KONYA PROJESİNİ ANLATTI

Benim Kentim Proje Yönetmeni Esra Sarıgedik Öktem’in proje hakkında verdiği bilgilerin ardından, Konya’da 2 ay kalarak deneyim kazanan Polonyalı sanatçı Joanna Rajkowska Konya ile ilgili projesini açıkladı. Daha Önce Varşova’da gerçekleştirdiği Palmiye Ağacı Projesi’nden örnekler veren Rajkowska, Konya için tasarladığı projesinin Osmanlıca dil teorileri üzerine kurulu olduğunu belirterek, projenin detaylarını paylaştı.

Panel, soru-cevap bölümüyle sona erdi.

Haber Fotoğrafları

Basın Kuruluşları için;