Bedesten'de Tarihi Dönüşüm Başladı

Bedesten'de Tarihi Dönüşüm Başladı

Konya Büyükşehir Belediyesi, Tarihi Bedesten Çarşısı'nda dönüşüm projesini başlattı. Bedesten'in Alaaddin Tepesi ile birlikte Anadolu'nun tapu kayıtlarını oluşturduğunu vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, çalışmayla hem Konya'yı geçmişteki görkemine kavuşturmayı, hem de ticareti ve turizmi artırmayı amaçladıklarını söyledi. Projenin şu anda yeryüzünde devam eden en önemli, en geniş alanda yapılan restorasyon projesi olduğunu vurgulayan Başkan Akyürek, proje tamamlandığında Tarihi Konya Çarşısı'nın cirosunun en az 4 katına çıkacağını, ziyaretçi sayısının da günlük 10 binlerden 110 binlere yükseleceğini ifade etti.

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Mevlana Kültür Vadisi Projesi kapsamında gerçekleştireceği “Tarihi Bedesten Çarşısı Sağlıklaştırma ve Dönüşüm Projesi” başladı.

Projenin başlaması nedeniyle Kapu Camii önünde düzenlenen programda konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya’da bugüne kadar birçok önemli hizmete imza attıklarını belirterek, tarihi Konya çarşısının yenilenmesi ve tarihi görkemine yeniden kavuşturulması projesini büyük bir heyecanla başlattıklarını söyledi.

KONYA TARİHİ AÇISINDAN DÖNÜM NOKTASI

Projenin Konya tarihi açısından bir dönüm noktası olduğunu kaydeden Başkan Akyürek, projeyi tamamlayabilmek için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da birlik ve beraberlik içinde çalışacaklarını dile getirdi. Mevlana Kültür Vadisi projesinin önemli bir ayağını oluşturan Tarihi Konya Çarşısı’nda çok sayıda türbe, sur duvarı, cami, sokak, okul, medrese ve tescilli yapı olduğunu kaydeden Başkan Akyürek, ekonomiye ve istihdama önemli katkılarda bulanacak projenin daha kaliteli, yaşanabilir mekanlar ortaya çıkaracağını ifade etti. Bölgede tarih ile bütünleşmiş yeni mekanlar ile alternatif bir turizm destinasyonunun ortaya çıkacağını vurgulayan Başkan Akyürek, bölgede tarihi, kültürel ve mimari özelliği olan 300’e yakın yapının restore edilmiş olacağını söyledi.

BU BÖLGE ANADOLU’NUN TAPU KAYITLARINI OLUŞTURUYOR

Tarihi Bedesten’in 2000 yıllık geçmişe sahip olduğunu anımsatan Başkan Akyürek, “Altyapı çalışmalarında Roma döneminden kalma kanalizasyon ve su şebekelerine ulaştık. Selçuklu ecdadımızın ayak izleri ile Osmanlı ecdadımızdan kalma hizmetlerle karşılaştık. Burada Alaaddin Keykubat’ın ayak izleri var. Sultan Kılıçarslan’ın gezdiği, yönetim merkezi olarak kullandığı alanlar, Sultan Mesud’un ordusunu sefere çıkardığı meydanlar var. Yine, Hazreti Mevlana’nın arkadaşlarını, talebelerini ziyaret ettiği dükkanlar var. Selahaddin Zerkubi’nin sarraf dükkanı burada. Sadreddin-i Konevi’nin ve Selçuklu büyüklerinin mekanları bu bölgede bulunuyor. Bu bölgenin bizim için tarihi anlamı, ticari anlamının, turistik anlamının çok önünde yer almaktadır. Bu bölge, Alaaddin Tepesi ile birlikte Anadolu’nun tapu kayıtlarını oluşturmaktadır” dedi.

YERYÜZÜNDE DEVAM EDEN EN ÖNEMLİ RESTORASYON PROJESİ

Dünya Tarihi Şehirler Birliği Başkanı ile İpek Yolu Şehirleri Birliği’nin çalışmayı takip ederek dünya gündeme taşıdığını vurgulayan Başkan Akyürek, şöyle devam etti: “Akçeşme bölgesiyle, Alaaddin Tepesi ve çevreyle birlikte bu çalışma şu anda yeryüzünde devam eden en önemli, en geniş alanda yapılan tarihi restorasyon projesini oluşturuyor. Tarihi kent merkezi çalışmasını tamamladığımızda dünyanın en önemli yenileme projesi olarak şehrimize birçok ödül kazandıracaktır.”

GÖRKEMLİ GÜNLERİNE GERİ DÖNECEK

Çalışmayla hem Konya’yı geçmişteki görkemine kavuşturmayı, hem de ticareti, turizmi, kazançları artırmayı amaçladıklarını kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, “Konya belediyeleri olarak bu taşın altına elimizi hep birlikte koyduk. Böyle çalışmalar kolay değildir. Bu yenileme belki 200-300 yılda yapılabilecek bir yenileme çalışmasıdır. Zahmetlidir. Ama projenin bir yönetim tarafından başlatılması ve tamamlanması gerekiyordu. Belki 100-150 yıllık ihmali gidermek için kararlılıkla yola çıktık. Yaklaşık 2 yıl sürecek projeyle Konya çarşısı tarihteki güçlü ve görkemli günlerine geri dönecek” diye konuştu.

ZİYARETÇİ SAYILARI 110 BİNLERE ÇIKACAK

Yıllık cirosu 300-350 milyon TL olan Tarihi Konya Çarşısı’nın cirosunun en az 4 katına çıkacağını, ticaret hacminin artacağını dile getiren Başkan Akyürek, ziyaretçi sayısının da günlük 10 binlerden 110 binlere yükseleceğini söyledi. Konya’ya gelen herkesin mutlaka Bedesten’i görmek istediğini belirten Başkan Akyürek, çalışmalar tamamlandığında Tarihi Kent Merkezi’ni de gururla, onurla, itibarlı bir şekilde dünyaya takdim edeceklerini de sözlerine ekledi.

Programda konuşan Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, Konya için son derece önemli olan devasa projenin hayırlı olmasını dilerken; Meram Belediye Başkanı Serdar Kalaycı, çok büyük bir alanda yürütülen önemli projenin tamamlanmasını sabırsızlıkla beklediklerini ifade etti.

Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, yapılan çalışmada tarihe tanıklık ettiklerini belirterek, çalışmanın Konya’nın en önemli mihenk taşlarından olacağını vurgularken; AK Parti İl Başkan Vekili Bestami İnan, projenin Konya’nın marka değerini yükselteceğini, şehri tarihiyle buluşturacağını ifade etti.

Vali Vekili Sefa Çetin ise, böyle bir projeye şahitlik etmiş olmaktan mutluluk duyduğunu dile getirerek, projenin hem Konya hem de Türkiye için hayırlı olmasını diledi.

İl Emniyet Müdürü Hüseyin Namal, Karatay Kaymakamı Mustafa Altıntaş, Konya Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ali Boran, Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeleri, muhtarlar, oda ve dernek başkanları ile Bedesten esnafının katıldığı toplantının sonunda Konya Müftüsü Şükrü Özbuğday’ın duası ve protokol üyelerinin temsili olarak düğmeye basmasıyla “Tarihi Bedesten Çarşısı Sağlıklaştırma ve Dönüşüm Projesi” başladı.

2.687 BAĞIMSIZ BÖLÜMDEN OLUŞUYOR

Proje kapsamında toplam 2.687 dükkan ve bağımsız bölüm, 40 sokak bulunuyor. 95.000 metrekarelik alandaki projenin toplam kapalı alanı 180.000 metrekare. Proje kapsamında 84 sokak cephe düzenlemesi, 7 cadde cephe düzenlemesi yapılacak.

Haber Fotoğrafları

Basın Kuruluşları için;