Haberler
Başkan Altay: 'Konya'nın Üretimini Sürdürmesi Dünya Adına Önemli Bir Sorumluluk'
Konya Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Genel Kurulu ve Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği (AGRICITIES) Genel Kurulu ile birlikte Küresel Tarım Forumu gerçekleştiriliyor.
Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Özşahinin moderatörlüğünde gerçekleştirilen forumun Değişen İklim Dönüşen Tarım oturumunda konuşan Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği (AGRICITIES) Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konyanın sadece kendisi için üreten bir şehir olmadığını; özellikle tarımsal ve hayvansal üretimin birçok alanında Türkiyede en çok üretimi yapan şehir olduğunu belirtti. Başkan Altay, Bu manada Konyanın tarımsal ve hayvansal üretimini devam ettirmek sadece şehrimiz adına değil; ülkemiz ve dünya adına da önemli bir sorumluluk. Pandemi döneminde gördük ki, sınırlarımızı korumak kadar önemli olan bir şey de gıda güvenliğini sağlamak. Konya, bu manada geçmişten itibaren üretmeye devam ediyor. Ama riskleri de var. Konya, küresel iklim değişikliğinden en çok etkilenecek il gözüküyor. Şu an itibariyle de bazı sorunları yaşamaya başladık. Geçen yıl çok ciddi bir kuraklık yaşadık. Elhamdülillah bu yıl yağışlar bereketli ama yağışların mevsimiyle ilgili sorunlar var, obruklarla ilgili problemlerimiz var. Bu yüzden tarımsal üretimin sürdürülebilir olması için yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Ayrıca iklim değişikliğinden Konyanın en az etkilenmesi için bunu her platformda dile getiriyoruz. Ve çeşitli tedbirler almaya çalışıyoruz. dedi.
TARIMSAL ÜRETİME YAPILAN KATKILARLA ÜRETİCİ DESTEKLENİYOR
Konya Büyükşehir Belediyesinin tarımsal üretimi destekleyen, katkı sunan projeleriyle ilgili bilgi veren Başkan Altay, Konya genelinde tarımsal üretiminin ve ürün çeşitliliğinin artmasına katkı sağlamak için, KOP İdaremizle birlikte 3 yılda 65 milyon lira değerinde 48 küçük ölçekli tarımsal sulama projesini çiftçilerimizin hizmetine sunduk. Çiftçilerimize 3 yılda 52 milyon lira fide, fidan ve tarımsal ekipman desteği sağladık. Ayrıca Konya Büyükşehir Belediyesi olarak tarımda örnek uygulamalar gerçekleştiriyoruz. ifadelerini kullandı.
Başkan Altay, belediye olarak iklim değişikliği ile mücadele konusunda yaptıkları örnek çalışmaları da katılımcılara anlattı.
TARIMSAL ÜRETİMDE TEKNOLOJİK ENTEGRASYON SAĞLANMALI
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Sakaryada tarımsal üretim anlamda hayata geçirilen projelerinden bahsederek, Çağın değişimini görerek yeni bir gelecek inşa etmek mecburiyetinde olduğumuzu her geçen gün çok daha iyi anlamaktayız. Her şey çok hızlı değişiyor. İklim değişiyor, teknoloji büyük bir hızla değişiyor, yaşam biçimleri değişiyor. Konya Büyükşehir Belediye Başkanımızın Konya için yapmış olduğu hizmetleri büyük bir hayranlıkla dinledim. Kendilerine teşekkür ediyorum. Yaptığımız bu toplantı ve tecrübe paylaşımları sayesinde ülkemizin dört bir yanında tarımsal üretime layık olduğu ilgiyi görecek ve ülkemiz kazanacaktır. cümlelerine yer verdi.
TARIM ARAZİLERİNİ KORUMAK MİLLİ GÜVENLİK MESELESİDİR
Şanlıurfa Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, toprağın müthiş bir üretkenliği olduğuna vurgu yaparak başladığı konuşmasında Aşık Veysel ve Yunus Emreye atıfta bulundu. Başkan Beyazgül, Çünkü toprak anadır, toprak berekettir, toprak üretimdir. İnsanlığın bir diğer hatası ise toprakları bırakıp o bereketi, verimi bırakıp göç etmesi oluyor. Bizler yerel yönetimler olarak inovasyon ve teknolojinin tüm imkanlarını kullanarak aynı zamanda uluslararası kuruluşlarla işbirliği içerisinde Türkiyenin 2023 hedeflerine katkıda bulunmayı bir vazife olarak kabul ediyoruz, görüyoruz. dedi.
İMKANLARIMIZI ORTAKLARIMIZA SUNMAK ARZUSUNDAYIZ
Kamerun Maroua Belediye Başkanı Dr. Sali Babani, düzenlenen forumun hayırlı olmasını dileyerek, Maroua şehrimizde mısır ve pirinç üretilmektedir. Ayrıca sebze de üretmekteyiz. Bu ürünlerin yönlendirilmesi de mühendisler tarafından yönetilen bir tarım merkeziyle gerçekleşiyor. Bölgemizde senenin 3 ayı boyunca yağışlar mevcut. Kamerun hammadde konusunda da son derece zengin bir ülke. Mesela dünyanın en iyi kakaosuna sahibiz. Kakaonun dışında da bazı sanayi ve hammaddelerimiz var. Ülkemiz bu hammadde üretiminde dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri. Bütün bu imkanları biz ortaklarımıza sunarak birlikte bu ürünleri geliştirmeyi arzu etmekteyiz. şeklinde konuştu.
MİNİCİK BİR ARAZİDE BİLE TARIM YAPILABİLECEĞİNİ ORTAYA KOYDUK
Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, İstanbul gibi bir metropol şehirde kent tarımı gerçekleştirdiklerini belirterek, Doğaya minimum müdahaleyle iyi tarım koşullarında yapılabilecek tarım modelini test ediyoruz. Bunun eğitimlerini de veriyoruz. Yapmış olduğumuz çalışmalarla kent insanının minicik arazilerde bile tarım yapabileceğini ortaya koymuş olduk. 3 yıllık çalışma bizi gerçekten son derece umutlandırdı. Olağanüstü durumlarda kentin uygun yerlerinde kent tarımının devreye girmesi gerçekten kentliyi oldukça rahatlatacaktır. Endüstriyel tarımın yanında kent tarımının yaygınlaştırılmasının dünyadaki bu dengesizliği ve tarım ürünlerine ulaşmadaki zorlukları ortadan kaldıracağına inanıyoruz. ifadelerini kullandı.
EROZYON ÖNLEME FAALİYETLERİ BAŞARILI SONUÇLAR VERİYOR
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı Emin Karaman ise şunları söyledi: Ülkemizde su erozyonuyla yerinden oynayan toprak miktarı 642 milyon ton olarak hesaplanmıştır. 2020 verilerine göre bu miktar 140 milyon tona akarsularla denizlere göllere taşınmaktadır. Bu çalışmamızın havza ve iller bazında istatistikleri hazırlandı. Akabinde de tarım parseli ölçeğinde hesaplamalar yapılmasına yönelik çalışmalar başlatıldı. Böylelikle erozyon değerleri daha hassas olarak belirlenerek toprağı yerinde tutma faaliyetlerini ve verim başarısı da artırılmış olacak. dedi.
İki gün sürecek Küresel Tarım Forumu kapsamında alanında otorite isimler, akademisyenler ve yerel yönetim temsilcileri; tarımın dünü, bugünü ve yarını konusunda sorunları ve çözüm önerilerini ele alacak.