Haberler
Başkan Altay: 'Konya'nın Marka Değerini Artıracak Çalışmalar Yapıyoruz'
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, basın mensuplarıyla bir araya gelerek gündem değerlendirmesinde bulundu.
Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezindeki toplantıda konuşan Başkan Altay, Konya modeli belediyeciliğin sadece bir slogan olmadığını, Konyanın belediyecilik manasında örnek bir şehir olduğunu ifade etti. Başkan Altay, Konya Modeli Belediyeciliğin belki de bugüne kadar altı çizilecek en önemli unsuru da birlikte uyum içinde çalışma alışkanlığının ortaya çıkması. diye konuştu.
BELEDİYE BİNASININ YERİNE TÜRKİYENİN EN GÜZEL KÜTÜPHANELERİNDEN BİRİSİ YAPILACAK
Büyükşehir Belediye binasının yıkımına başladığını belirten Başkan Altay, belediye binasının yerine kütüphane yapılacağının müjdesini verdi. Başkan Altay, Bu alanın ne yapılacağıyla ilgili ciddi bir tartışma vardı. Biz bu alana gençlerimizden gelen talep doğrultusunda Türkiyenin en güzel kütüphane binalarından birisini yapmak için kolları sıvadık. 26 bin 500 metrekarelik alanda 4 katlı binamız gençlerimize hizmet verecek. Türkiyede en çok ziyaret edilen İl Halk Kütüphanesi Konyada. Yeni kütüphanemizin de üniversite şehri olan Konyamıza hayırlı olmasını diliyorum. dedi.
AKYOKUŞ KASRI VE PALYE DÜZENLEMESİ
Akyokuşta yapılacak Akyokuş Kasrı ve palye düzenleme çalışmaları ile ilgili de yeni bir müjde paylaşan Başkan Altay, Akyokuş özellikle şehrimize gelenlerin ya da şehirde yaşayanların Meram ile birlikte en çok ziyaret ettikleri alanlardan birisi. Panoramik şekilde şehrin izlenebildiği; parklarıyla, yeşil alanlarıyla güzel bir alan. Konya Mutfağının bulunduğu alanı Akyokuş Kasrı ile dönüştürüyoruz. Restoranlar, kafeler, toplantı odalarından oluşan Konyaya yakışır bir binayı inşallah inşa etmek için çalışıyoruz. Bu binaya da bu yıl içinde başlamayı planlıyoruz. Böylece Konyaya gelenlerin Konyaya yakışır şekilde hizmet alacakları Konyanın simge yapılarından birisini yapmayı planlıyoruz. Bununla birlikte Akyokuşa çıkarken sol tarafta taş duvarlı alanda palye düzenlemesiyle ilgili süreç tamamlandı. Burada yürüyüş yolları, kafeteryalar, seyir terasları ve şelalelerden oluşan bir konsept yapıyoruz. Daha önce yapılan köprüyle otoparkı bağlayacağımız bir alan da inşa edilmiş olacak. Otopark sorununu ortadan kaldırmayı; otoparkıyla, Akyokuş Kasrıyla, palyesiyle Akyokuşun bulunduğu alanı tekrar bir cazibe alanına kavuşturmak için çalışmalarımıza başladık. diye konuştu.
KAPSÜL TEKNOLOJİ PLATFORMUNA YENİ MEKAN
Geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın elinden Kapsül Teknoloji Platformu ile Genç Dostu Şehir ödülü aldıklarını hatırlatan Başkan Altay şöyle devam etti: Özellikle TEKNOFESTte takım halinde gençlerimizin yarıştığı bir platform oluştu. Biz de Kapsül Teknoloji Platformumuzu 2020 yılında Konya Bilim Merkezi bünyesinde kurmuştuk. Ekibimiz çok yoğun şekilde çalışıyor. Şu anda 39 takımımız hem TEKNOFESTte hem de yurt dışındaki yarışmalarda Konyamızı temsil ediyor. Konya bir üniversite şehri ve bu şehirde çocuklarımızın Milli Teknoloji Hamlesine katkı sunması için gerekli alt yapı hazırlıklarını gerçekleştiriyoruz. Şimdi gençlerimize yeni bir müjde veriyorum. Zindankale Otoparkının bulunduğu yerdeki 3.200 metrekarelik alan Kapsül Teknoloji Platformu için yeniden dizayn edildi. İnşallah Aralık başı gibi öğrencilerimize hizmet vermeye başlayacak. 300 mühendis adayının aynı anda çalışabileceği, atölye alanlarının bulunduğu yeni bir mekan oluşturuyoruz. Böylece Konyalı gençlerin de Türkiyenin teknoloji alt yapısında yerlerini almalarını sağlayacak, Türkiyenin önemli firmalarında çalışmalarında önünü açacak önemli bir istihdam, gelişim ve teknoloji projesi de hayata geçmiş olacak. Kapsülün yeni yeri şehrimize ve gençlerimize hayırlı olsun.
KONYANIN MARKA DEĞERİNİ ARTIRACAK ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ
Son 3 gündür Gastronomi Festivali ile on binlerce kişiyi Konyada misafir ettiklerini kaydeden Başkan Altay, Hakikaten düşündüğümüzden çok fazla bir ilgi vardı. Ama mekanın güzelliği, havanın güzelliği, insanların pandemi döneminde evlerinde sıkılmış olması, stantlar, katılımcılar, her şey birbirini tetikledi ve 300 binin üzerinde ziyaretçiyi Kalehan Ecdat Bahçesinde ağırlamış olduk. Konyanın marka değerini artıracak çalışmalar yapıyoruz. Çünkü inanıyoruz ki Konya, Türkiyeye ve dünyaya tanıtılacak bir şehir. Hem kadim kültürü hem bugün belediyecilik manasında geldiği nokta Konyayı tanıtmak için bizim üzerimizde büyük bir vebal oluşturuyor. Konyayı tanıtmak için biz de çaba sarf ediyoruz. Benim Şehrimde Yemek Bir Medeniyettir sloganıyla yürüttüğümüz Gastrofestte ulusal ve uluslararası manada 300den fazla aşçı ile Konyanın gastronomosini önce şehrimize sonra Türkiyeye ve dünyaya anlatma fırsatı bulduk. Tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. İnşallah gelecek yıl çok daha güçlü bir şekilde festivalimizi düzenlemek istiyoruz. Bu festival inşallah gün geçtikçe ulusal düzeyde de inanların Konyaya gelmeleri için önemli bir tarih olacaktır. açıklamasını yaptı.
İSLAM OLİMPİYATLARI
Tüm hazırlıkları pandemi nedeniyle gelecek yıla ertelenen İslam Oyunlarına göre yaptıklarını dile getiren Başkan Altay, Tokyo Olimpiyatlarında olduğu gibi yine değişmeden Konya 2021 sloganıyla inşallah 9-18 Ağustos 2022 tarihleri arasında Konyanın en büyük organizasyonunu gerçekleştirmiş olacağız. Bu organizasyonun şehrimize kazandırılmasını sağlayan Sayın Cumhurbaşkanımız ile Gençlik ve Spor Bakanımıza teşekkür ediyorum. 56 ülkeden 3 bin sporcu Konyada buluşacak. Tüm Konyanın, tüm Türkiyenin ve tüm İslam aleminin ekranlarında olacağız. Bu, şehrimiz için çok önemli tanıtım fırsatı. Tüm İslami alemine Hz. Mevlananın şehrinde, payitaht şehirde Konyalılara yakışır şekilde bir ev sahipliği yapmış olacağız. ifadelerini kullandı.
2023 YILI İÇERİSİNDE YENİ SANAYİ ALANINA TAŞINMAYI PLANLIYORUZ
Eski Sanayi ve Karatay Sanayinin taşınmasıyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız TOKİ ile birlikte Türkiyenin en önemli dönüşüm projelerinden birini gerçekleştirdiklerini kaydeden Başkan Altay, 2 milyon 260 bin metrekarelik alanda 2.600 dükkan, 134 ticari ünitenin yapımıyla ilgili süreçler tamamlandı. Şu anda inşaatlar çok hızlı bir şekilde devam ediyor. İnşallah 2023 yılı içerisinde yeni sanayi alanına taşınmayı planlıyoruz. Bununla birlikte Eski Sanayi ve Karatay Sanayide bulunan dükkanlar da inşallah 2023 yılında yıkılarak orası Konyanın en önemli alanlarından birisi haline gelecek. diye konuştu.
BEYŞEHİR GÖLÜ VE TUZ GÖLÜNÜN KORUNMASI
Beyşehir Gölü ve Tuz Gölünün korunmasıyla ilgili yürütülen projelerin son durumu hakkında bilgi veren Başkan Altay, Beyşehirde Huğlu ve Üzümlü Atık Su Arıtma Tesislerimiz tamamlanmak üzere. Böylece yedi mahalleden Beyşehir Gölüne akan fosseptiğin arıtılmadan akmasının önüne geçilmiş olacak. İleri biyolojik arıtma tekniğiyle yaptığımız arıtma tesislerimiz tamamlandığında Beyşehir Gölünün korunmasıyla ilgili çok önemli bir proje hayata geçmiş olacak. İnşallah Beyşehir Gölünün bütüncül olarak korunmasıyla ilgili de alt yapı çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Tuz Gölü bölgesinde de 4 adet yeni arıtma tesisi yapıyoruz. Cihanbeyli-Gölyazı-Tuzyaka-Ömeranlı Arıtma Tesisimizin inşaatları devam ediyor. Ayrıca Kulu Arıtma Tesisinde de tadilatlar gerçekleştiriyoruz. Böylece Tuz Gölüne arıtılmadan akan suyun büyük bir kısmını ileri biyolojik teknikle arıtarak iki gölümüzü de korumuş olacağız. dedi.
Başkan Altay toplantıda; eski stadyum alanında devam eden Konya Millet Bahçesi, Alaaddin Caddesindeki cephe düzenleme çalışmaları, Çatalhöyük Karşılama Merkezi, Konyanın en büyük Millet Bahçesi olacak Ereğli Millet Bahçesi, mahalle yolları ve ilçelerde devam eden birçok yatırımla ilgili de basın mensuplarına bilgiler verdi.
Başkan Altay, toplantının sonunda basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevapladı.