Başkan Akyürek : Konya'nın Tarihi Sorumlulukları Var

Başkan Akyürek : Konya'nın Tarihi Sorumlulukları Var

MÜSİAD Konya Şubesi'nin Cuma Toplantısı'na konuk olan Konya Büyük Şehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Güney Asya'ya yaptıkları ziyaretler esnasında yaşadıklarını sanayici ve işadamları ile paylaştı. Başkan Akyürek, '1000 yılı aşkın süredir kardeşliğimiz bulunan insanların acılarına ortak olduk, yaralarını sarmaya çalıştık' dedi.

MÜSİAD Konya Şubesi'nin Cuma toplantıları devam ediyor. Konya ve dış ilişkilerin ele alındığı toplantının Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek oldu. Başkan Tahir Akyürek, toplantıda özellikle Güney Asya'da meydana gelen deprem üzerine bölgeye gerçekleştirdikleri yardımları ve Konya'nın 'Bir Dünya Kenti' olması için Büyükşehir Belediyesi'nin gerçekleştirdiği projeleri işadamlarına anlattı.

Büyükşehir Belediyesi olarak Güney Asya'da meydana gelen deprem ve tsunami sonrasında büyük bir yıkımın yaşandığı Endonezya'nın Sumatra adasına gerçekleştirdikleri yardımları anlatan Başkan Tahir Akyürek, ekolojik dengenin bozulmasıyla yüzlerce yıldır görülmeyen hadiselerin yaşandığına dikkat çekerek deniz seviyesinin düşmesi; küresel ısınma gibi nedenlerin bu hadiseleri hazırladığını söyledi. Akyürek, bölgenin Müslüman ülkelerden beklentisinin çok fazla olduğunu, en çok sorumluluğun ise Türkiye'ye düştüğünü ve bu bilinçle bölgeye ulaşan ilk Türk heyeti olduklarını belirtti.

Başkan Tahir Akyürek, 'Böyle bir olayda bölgeye anında gitmek gerekiyor. Geç kalmış bir yardımın ve ilginin pek bir manası olmuyor. Kızılay, Deniz Feneri Derneği ve Konya Büyükşehir Belediyesi Türkiye'den Güney Asya'ya intikal eden ilk heyet oldu. Konya İslam Alemi için çok önemli bir kenttir. Konya, Anadolu'nun İslamlaştırılmasında önemli bir rol oynadı. Haçlılar Anadolu Selçuklu'ları tarafından durdurulmuştu. Bizim tarihi sorumluluklarımız var. Bunların bilincinde olarak görevlerimizi yerine getirmekle yükümlüyüz' şeklinde konuştu.

Güney Asya'ya gittiklerinde ilk olarak su arıtma tesisi kurduklarını belirten Akyürek, '3.günde Bande Açe'de bir aşevi kurduk. Türk heyeti olarak derin izler bıraktığımızı düşünüyorum. Dünyanın yüz binlerce kilometre ötesinde dostlarımız olmuş oldu. Benim gördüğüm en büyük felaket Sumatra ve Endonezya'da yaşanmış. Düşünün yüz bin nüfusu olan bir yerin seksen bini aşkın ölüsü var. Sahil kesimleri sıfırlanmış. İnsanların büyük bir bölümü ölmüş. Bir de, bölgede büyük bir misyonerlik faaliyetlerinin olduğu söyleniyor. Bunların da çok abartıldığını düşünüyoruz. Türkiye'nin, dünyanın bu uzak ülkelerinde temsil edilmesi çok anlamlıdır. Biz hem Konya'mızın, Hz. Mevlana'nın hem de Türkiye'mizin sesini duyurmak istedik'dedi.

'MÜSLÜMAN TÜCCARLAR BÖLGENİN MÜSLÜMANLAŞMASINI SAĞLAMIŞ'

Gezi esnasında Tayland'a da uğradıklarını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Burada Phuket adasına uğradıklarını, Sahil kesimlerinde olan herkesin öldüğünü kaydetti. Akyürek daha sonra şunları söyledi: 'Phuket Adası'nın şöyle bir özelliği var: Bu adada kayıpların diğer yerlere oranla fazla olmamasına rağmen, daha fazla yardım aldıklarını öğrendik. Felaketin en şiddetli yaşandığı yerler Müslüman bölgeleriymiş. Buradan sonra Maldiv Adaları'na geçtik. Müslüman bir tüccarın Maldiv adalarında ticaret yapması ve bölge halkı tarafından sevilmesi dolayısıyla adalarda pek çok kişi Müslüman olmuş. Endonezya'da ve diğer bölgelerde bulunan Türk okullarının bizlere çok yararı oldu. Türk okulları sayesinde bölgeye intibak kurmakta çok zorlanmadık. Şu an Türkiye'nin yardımları hala devam ediyor. Yardımları Kızılay organize ediyor.'

'KARDEŞ ŞEHİR İLİŞKİLERİ KURUYORUZ'

Başkan Tahir Akyürek, Srilanka'nın Kolombo kenti ile kardeş şehir ilişkisi kurmaya çalıştıklarını ifade ederek, 'Saraybosna ile kardeş şehir ilişkisi kurduk. Dünyanın çeşitli ülkelerinde, Konya için önemli bulduğumuz kentlerle 'kardeş şehir ilişkileri kuruyoruz. Srilanka bölgesinde büyük bir kalkınma hamlesi başlamış. Malezya 2020'ye kilitlenmiş. Tüm Malezyalılar 2020'de Malezya'nın dünyanın önde gelen ülkeleri arasına girmesi için adeta milli bir kenetleniş içine girmişler. Kalkınma hamlelerinin en önemli ayağını komşu ülkelerle sıkı ticari ilişkiler kurarak sağlamaya çalışıyorlar. Komşu ülkelerle ilişkiler çok kritik bir konu. Türkiye'nin komşuları ile arasının neden açılmak istendiğini burada aramak lazım. Bizim bölge ülkelerle ticari ilişkilerimiz yeterli değildir. Hepimiz bunun arttırılması ve geliştirilmesi için çalışmalıyız' diye konuştu.

Haber Fotoğrafları

Basın Kuruluşları için;