Tıbbi Atık Tesisleri'nde Günlük 4 Ton Atık Sterilize Ediliyor

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yap-işlet-devret modeliyle yaptırılarak 2008 yılında hizmete sunulan Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisleri günlük 4 ton tıbbi atığı bertaraf ediyor.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, tıbbi atık yönetimi çalışmalarının Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı’nca kararlılıkla devam ettirildiğini söyledi. Büyükşehir Belediyesi Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisleri’nin günlük 12 ton tıbbi atık işleme kapasitesiyle hizmetini sürdürdüğünü kaydeden Başkan Akyürek, Konya’daki 473 sağlık kuruluşundan toplanan günlük ortalama 4 ton tıbbi atığın çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde tesislerde sterilizasyon yöntemiyle bertaraf edildiğini ifade etti.

BİR YILDA BİN 332 TON ATIK BERTARAF EDİLDİ

Tesislerde son bir yılda toplam 1,332 ton tıbbi atığın sterilize edilerek bertaraf edildiğini vurgulayan Başkan Akyürek, “Tıbbi atıklar, 2 adet lisanslı özel tıbbi atık toplama ve taşıma aracıyla çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde itina ile toplanmakta ve tesislere taşınmaktadır. Tesise gelen atıklar önce öğütülerek sterilizasyonun etkinliğini sağlamak amacıyla yüzey alanı genişletilmektedir. Öğütme işleminden sonra atıklar kademeli olarak su buharına tabi tutularak sterilizasyon işlemi gerçekleştirilmektedir. Sterilize edilerek evsel atık niteliği kazandırılan atıklar, son olarak katı atık depolama sahasında bertaraf edilmektedir” dedi.

TIBBİ ATIK STERİLİZASYON TESİSLERİ

İnsan sağlığını doğrudan tehdit eden atıkların başında gelen tıbbi atıklar Konya’daki 17 hastane, 8 diyaliz merkezi, 40 sağlık ocağı, 25 poliklinik ve 383 diğer sağlık kuruluşundan toplanıyor. Tesislerde; sağlık kuruluşlarından kaynaklanan patolojik atıklar (doku ve organ parçaları), enfekte atıklar (pansuman malzemeleri), kan bulaşmış atıklar ve kesici delici malzemeler (enjektörler, bisturiler) sterilize edilerek bertaraf ediliyor.


Ana Sayfa