Tarihi Miras Kültürün Bir Parçasıdır

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Mevlana Kalkınma Ajansı desteğiyle gerçekleştirilen “Kültür Köyü Sille'de Turizm Alt Yapısının Güçlendirilmesi” projesi kapsamında “Kültürel Mirasımızın Turizme Kazandırılması ve Sille Örneği” isimli forum düzenlendi.

Yeni İl Halk Kütüphanesi’nde düzenlenen forum öncesi Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, AK Parti İl Başkan Yardımcısı M. Akif Göksu, Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şube Başkanı M. Ali Köseoğlu, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri “Sille’de Zaman” isimli fotoğraf ve resim sergisinin açılışını yaptılar.

Forum öncesi konuşan Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, belediye olarak Sille’de gerçekleştirdikleri restorasyon çalışmaları hakkında bilgi vererek Sille’nin yakın zamanda Konya’nın ve Türkiye’nin yeni turizm merkezi haline geleceğini söyledi.

ON MİLYONLARI HEDEFLİYORUZ

Sille’nin kültürel miras olarak Konya adına önemli bir değer olduğunu vurgulayan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise, belediyeler olarak tarihi mirasın korunması konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını, sadece Bedesten’de 150’ye yakın tescilli yapının restorasyonunu başlattıklarını söyledi. Başkan Akyürek, “Mevlana Kültür Merkezi, İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi, Kültür Evi ve o bölgede açılan yeni yollar, turizme kazandırılan alanlar ile yeni yapılacak çalışmalar bütünleştiğinde Mevlana Kültür Vadisi’nin orta vadede taşıyabileceği ziyaretçi sayısı 5 milyon, uzun vadede 10 milyon olacaktır. Bu hayal değildir. Çünkü yüz binlerle başladık milyonlara ulaştık. Şimdi on milyonları hedefliyoruz” dedi.

21. YÜZYIL MEDENİYETİNİ KURMALIYIZ

Sille’nin Mevlana’nın alternatifi olmadığını, Konya’da birçok yeni odak oluşturmak gerektiğini kaydeden Başkan Akyürek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu topraklardaki bütün kültürel miras bize aittir. Burada kaç medeniyet yaşamışsa biz bunların tamamının sosyal genetik yoluyla temsilcileriyiz ve mirasçıları konumundayız. Bu zenginliğe yakışır şekilde 21. yüzyıl medeniyetini bu topraklardan başlayarak mutlaka kurmalıyız.”

BEYHEKİM MİHRABININ İADESİNİ İSTİYORUZ

Konya’da 1250’li yıllarda yapılan Beyhekim Mescidi’nin mihrabının Berlin Bergama Müzesi’nde bulunduğunu hatırlatarak, tarihi mirasın bir bölümünün çalındığını, bir bölümünün de bilinçsizlikten başka memleketlere gönderildiğini belirten Başkan Akyürek, “Tarihi miras kültürün bir parçasıdır ve yaşadığı coğrafyaya aittir. Bergama Müzesi’ndeki Beyhekim mihrabının Türkiye’ye iadesini ve Konya’ya yeniden kazandırılmasını istiyoruz. Kültür Bakanlığımızın bu konuda yaptığı çalışmaları destekliyoruz” diye konuştu.

Bununla ilgili ihmaller yaşandığını, yeterli tarih, kültür ve turizm altyapısının oluşturulamadığını anımsatan Başkan Akyürek, artık yeni bir dönem yaşandığını, hep birlikte bu konuda duyarlılık gösterildiğini de sözlerine ekledi.

FARKINDALIK OLUŞTURMAK ÇOK ÖNEMLİ

Konuşmaların ardından geçilen Kültürel Mirasımızın Turizme Kazandırılması ve Sille Örneği isimli forumun moderatörlüğünü Doç. Dr. Ali Boran yaptı. Boran, Konya’da kültür mirasının turizme kazandırılması çalışmalarının bacasız fabrika olarak nitelendirilen turizm ve Konya açısından büyük önem arz ettiğini söyledi.

Forumda “Kültürel Mirasımızın Turizme Kazandırılmasında İletişimin Rolü” başlığında bir sunum yapan Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Caner Arabacı ise, farkındalık oluşturmanın önemine dikkat çekti.

Evliya Çelebi’nin Seyahatname’nin üçüncü cildinde Konya’dan Nizamiye Nalıncı Medresesi’ni bölgenin en güzel eseri olarak zikrettiğini dile getiren Arabacı, “Çünkü Evliya Çelebi bunun farkına varmıştır. Ama biz farkına varmadığımız bir dönemde o eserin tepesine belediye işçilerini ve askerleri çıkardık, yerle bir ettik. Yerine de Tekel binasını yaptık” dedi.

FARKINDALIK, KORUMA VE GELECEĞE AKTARMA

Konya’dan yurtdışına çok sayıda eser kaçırıldığına dikkat çeken Arabacı, şöyle konuştu: “Onlar bu değerlerin farkına varmıştı, biz farkına varmadığımız için korumasını beceremedik. Bugün yapılan çalışmaları takdirle karşılıyoruz. Keşke bundan 100 yıl önce bu koruma çalışmaları başlasaydı. Mesela Karatay Medresesi’nin altına bakın. Bir buçuk metre boyunca koyun gübresi yığılı kaldığı için 1954’e kadar oralar aşındı gitti. Atalarımızın 1253’ten 1920’lere kadar medrese, eğitim kurumu olarak kullandığı bina 1924’ten sonra koyun damı oldu. Farkında değildik, korumayı da düşünmedik. Farkındalık ve koruma çalışmalarının ardından gelecek nesillere eserleri aktarmak gerekiyor. Bu üç unsurun tamamı iletişimle olur.”

Forumda, Konya Büyükşehir Belediyesi’nden Erkan Aygör şehir genelindeki restorasyon çalışmaları, Selçuklu Belediyesi’nden Abdullah Yıldırım Sille’deki restorasyon çalışmalarını anlatırken; Selçuk Üniversitesi Turizm Otelcilik Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Karaman, “Kültürel Mirasın Turizmde Ürün Olarak Değerlendirilmesi”, İl Kültür ve Turzm Müdür Yardımcısı Mehmet Yünden, “Sille Turizminin Yerel Ekonomik Gelişmede Rolü”, TÜRSAB Kültür Turizmi Komitesi Başkan Yardımcısı Yasemin Şan, “Kültürel Mirasımız ve Sile’de Kültür Turizmi”, Mimarlar Odası Başkanı Serdar Işık, “Sille Yaz Okulu”, Fotoğraf Sanatçısı Reha Bilir ise, “Sille ve Sanat” isimli sunumlarını yaptılar.

FOTOĞRAF VE RESİM SERGİSİ

Forum kapsamında açılışı yapılan “Sille’de Zaman” isimli fotoğraf ve resim sergisinde 55 eser yer alıyor. KOMEK ve Hanımlar Lokalleri’ndeki kursiyerlerin el emeği eserlerden oluşan sergi 11 Mayıs Cuma akşamına kadar gezilebilecek.


Ana Sayfa