Su Emanettir

Kullanılabilir su kaynaklarının giderek azalmasına karşı su tasarrufu konusunu gündeme getiren KOSKİ Genel Müdürü Yafes Yüzügüldü bir açıklama yaparak tüketicileri su tasarrufuna davet etti. Yüzügüldü açıklamasında şu görüşlere yer verdi :

'Ülkemiz Su zengini bir ülke olmamakla birlikte, su kaynaklarının kirletilmesi ve israf edilmesi neticesinde mevcut kaynaklar da günden güne azalmaktadır. Yılda 10.000 m3 kişi başına su düşen ülkeler su zengini ülkelerden sayılmakta. Türkiye'de kişi başına düşen su ise 2.650 m3'tür. Türkiye'de Konya'nın durumu ise, su kaynakları açısından fakir olan şehirler arasında yer almaktadır. Ancak bu güne kadar KOSKİ Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen akıllı çalışmalar neticesinde şehrimiz su sıkıntısı yaşamamıştır. Yarın da yaşamaması için KOSKİ Genel Müdürlüğü tarafından havza dışından sürekli -kesintisiz su getirme çalışmaları yapılmaktadır. Bu KOSKİ'nin birincil görevidir.

Konu su olunca, sadece bizi, yani KOSKİ'yi ilgilendiren bir husus olmaktan çıkıyor, tüm hemşerilerimizi ilgilendiren bir boyut kazanıyor. Çünkü, bu suyun sahibi biz değiliz. Biz, ancak emanetçi olabiliriz. Hemşerilerimize bir emanetçi hassasiyetinde davranmalarını, boş akan her damlanın gelecek nesillerimizin ihtiyacından çalmak olduğunu hatırlatmak istiyorum. Kim olursak olalım, ne iş yapıyor olursak olalım hiç fark etmez. Eğer su israf ediyorsanız, gelecek nesillerin suyunu çalıyorsunuz demektir. Suyun kullanıldığı her alanda tasarruf yapılması gerekliliğini düşünerek, hemşerilerimize şu tavsiyelerde bulunuyorum:

1. Çamaşır makinenizi, bulaşık makinenizi tam kapasitede doldurmadan çalıştırmayın.

2. Duşlarınızda akış debisi düşük duş başlıkları kullanın.

3. Tıraş olurken, diş fırçalarken, suyu sürekli açık bırakmayın.

4- Musluklarınızın sızdırıp sızdırmadıklarını sürekli kontrol edin.

5- Bahçenizi buharlaşmanın az olduğu vakitlerde, yani sabah veya ikindi vaktinde sulayın.

6- Tuvalet sifonlarını gerekmedikçe çekmeyin.

7- Tuvalet kağıdı, sigara izmariti gibi maddeleri tuvaletinize atmayın. Bu maddeleri akıtabilmek için gereğinden fazla su harcamak zorunda kalırsınız.

8- Suyu çeşmeden içenler, özellikle yaz aylarında çeşmeyi biraz akıtıp soğuk olmasını sağlayarak su içerler. Bunu böyle yapmaktansa buzdolabınıza bir sürahi su koyabilir veya buz kullanabilirsiniz.

9- Arabanızı yıkarken hortum yerine kova kullanın. İlla hortum kullanmak gerekirse, hortumunuzun ucuna suyu püskürtmek için özel aletler takın.

10- Balkonları ve merdivenleri hortum kullanarak yıkamak yerine paspas yapın.

11- Yağmur veya kar yağma ihtimali varken arabanızı yıkamayın, yıkatmayın.

12- Ev içi su tesisatında kaçak olma ihtimaline karşı ara ara bütün çeşmeleri kapatıp su sayacının dönüp dönmediğine bakın. Eğer dönüyorsa tesisatınızda kaçak var demektir. Vakit geçirmeden tamir ettirin.

13- Her su faturası ödemenizde şunları sorun kendinize: İsrafa kaç liram gitti' Tasarruf etseydim kaç liram cebimde kalacaktı'

'İSRAFTAN KAÇININ, GELECEK NESLİN İHTİYACINI YOKETMEYİN'


Ana Sayfa