Konya'nın Tamamındaki Tarihi Eserlere Sahip Çıkılacak

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Yeni Büyükşehir Yasası kapsamında, bir tarih şehri olan Konya’nın tamamındaki tarihi eserlere sahip çıkacaklarını söyledi.

Konya’nın 168 beldesinde vatandaşlarla buluşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, bu belde ve ilçelerde bulanan tarihi yapıları da inceledi.

10 YILDA 2 BİN 327 TARİHİ YAPI RESTORE EDİLDİ

Konya merkezde Mevlana Kültür Vadisi Projesi kapsamında 10 yılda 2 bin 327 tarihi yapının restorasyonunu tamamladıklarını hatırlatan Başkan Akyürek, “Sadece, dünyadaki en büyük restorasyon projesi olan Tarihi Bedesten’de 2 bin 687 binadan 2 bin 283’ünün restorasyonu tamamlandı. Restore edilen eserler arasında Akçeşme Mahallesi’nde ve şehrin farklı yerlerinde bulunan Konya evleri, Sultan Selim, Aziziye ve Kapu Camileri başta olmak üzere 11 adet cami, tarihi hanlar, çeşmeler, medreseler ve türbeler bulunuyor” dedi.

KONYA’NIN TAMAMININ TARİHİ ESER ENVANTERİ ÇIKARILIYOR

Tarihi yapıların restore edilerek gelecek nesillere ulaştırılması ve geçmişe vefanın gösterilmesi açısından restorasyon çalışmalarına büyük önem verdiklerini belirten Başkan Akyürek, Konya merkezin ardından yeni yasayla birlikte şehrin tamamındaki tarihi yapıların envanteri çalışmasını yürüttüklerini kaydetti. Başkan Akyürek, “Yeni Büyükşehir Yasası kapsamında sadece merkezde değil, köyler, beldeler ve ilçelerdeki tarihi yapıların tamamını restorasyon kapsamına alacağız. Bunlar bize tarihten gelen miraslardır, ecdadımızın miraslarıdır. Geçmişten bize miras kalan eserler aslında bulundukları köylerin, beldelerin ve ilçelerin tapu kayıtlarıdır, bizlere birer emanettir. Bu emanete en güzel şekilde sahip çıkmak gerekir” dedi.

Konya’nın tamamındaki tarihi eserlere sahip çıkıp koruyacaklarını ve yeniden ziyaret edilebilir hale getireceklerini kaydeden Başkan Akyürek, bu konuda bir master plan çerçevesinde yoğun bir çalışma yürüttüklerini dile getirdi.


Ana Sayfa