Konya'da Topyekün Kalkınma İçin Ana Projelere Start Verildi

Konya Büyükşehir Belediyesi mevcut mücavir alan sınırları dışında kalan 38 bin 754 kilometre karelik il idari sınırları içinde 3 yeni proje başlatıyor.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Yeni Büyükşehir Yasası ile bütün köylerin ve beldelerin artık Konya merkezin mahallesi haline geldiğine dikkat çekti. Konya merkezde ne varsa Konya’nın beldelerinde, köylerinde de olmasını sağlamak gerektiğini vurgulayan Başkan Akyürek, Konya Büyükşehir Belediyesi ve merkez ilçe belediyelerinin çalışmalarıyla Konya’nın adeta kusursuz bir şehir haline geleceğini ifade etti.

Yapılan tüm hizmetlerin Konya’nın 31 ilçesine, 168 beldesine, 584 köyüne yansıyacağını belirten Başkan Akyürek, bu kapsamda Konya’nın tamamında 1/100.000 ve 1/25.000’lik planları, Sosyal Doku Haritası’nı, Coğrafi Bilgi Sistemi Kurulumu ile İl Genelinin Hava Fotoğraflarının Temin Edilmesi işlerini başlattıklarını dile getirdi.

YATIRIM KOORDİNASYONU SAĞLANACAK

“Büyükşehir Belediyesi kurulması ve sınırlarının belirlenmesi”ni öngören 6360 sayılı yasanın tam olarak uygulamaya başlaması öncesinde hizmet ve yatırımları koordinasyonlu bir şekilde yürüterek il genelindeki sorunlara çözüm yolları bulmayı hedeflediklerini vurgulayan Başkan Akyürek, çalışmalara Kent Bilgi Sistemi envanteri oluşturma konusunda yatırım kararı alınarak başlandığını hatırlattı. Başkan Akyürek, “Buna göre ‘Bina Envanterine Bağlı Sosyal Doku Haritası Çalışması’ 4 milyon TL, ‘İl Genelinde Coğrafi Bilgi Sistemi Kurulumu ve İl Genelinin Hava Fotoğraflarının Temin Edilmesi işi’ 1 milyon 180 bin TL, 1/100.000 ve 1/25.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Yapım işi’ ise 2 milyon 125 bin TL bedelle ihale edildi. 3 projenin Konya Büyükşehir Belediyesi’ne toplam maliyeti 7 milyon 305 bin TL olacak. Projelerin 2 yıl içinde tamamlanması hedefleniyor” dedi.

BİNA ENVANTERİNE BAĞLI SOSYAL DOKU HARİTASI

Daha önce il merkezinde halka yönelik hizmetlerin geliştirilmesine temel teşkil eden Sosyal Doku Haritası il geneline genişletiliyor. Böylelikle Türkiye’nin en büyük alanına sahip olan Konya’da belediye hizmetlerinin vatandaşa ulaşımında ihtiyaçların yoğunlaştığı bölgelere özel olarak hizmet götürülmesi sağlanacak. Projede engelli, kronik hasta, yardıma muhtaç kişilerin bulunduğu binalar harita üzerine işaretlenecek. Bu çalışmalarda il genelinde 463 bin 231 bağımsız bölüm birebir ziyaret edilecek ve tam sayım yöntemiyle hane sakinleri ile Sosyal Doku anketleri yapılacak.

COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMİ VE HAVA FOTOĞRAFLARI ÇEKİMİ

Bu çalışmayla 2005 yılında başlatılan Konya Kent Bilgi Sistemi’nin il idari sınırları içinde uygulaması yapılacak. Çalışma 31 ilçe, 584 köy 168 beldeyi kapsayacak. Çalışma ile öncelikle tüm ilçe ve belde merkezlerinin hava fotoğrafları elde edilecek. Bu fotoğraflar üzerinden hizmet götürülecek tüm yol ağı, bina varlığı tespit edilecek. Bina fotoğrafları çekilerek envanter oluşturulacak. Nüfus, mülkiyet, imar planı, alt yapı gibi diğer bilgiler ile birlikte bu bilgiler Coğrafi Bilgi Sistemi’ne konu edilecek.

ÇEVRE DÜZENİ PLANI YAPIMI

Planlama sınırları içinde alt ölçekli planlara esas olacak 1/100.000 ölçekte İl Çevre Düzeni Planı ve bu çalışma kapsamında oluşturulacak alt bölgelerde 1/25.000 ölçekte Çevre Düzeni Planı yapılacak. Çalışma ile öncelikle il genelinde yer alan yer altı ve yer üstü kaynakların envanteri çıkarılacak. Bu çalışmaya paralel olarak yürütülen Sosyal Doku Haritası ve Coğrafi Bilgi Sistemi çalışmaları da planlama çalışmalarına altlık teşkil edecek. Plan sadece fiziki etmenlerle değil sosyal ve kültürel faktörlerin değerlendirilmesiyle oluşturulacak. Çalışmada 10 yıl öncesinde Konya’ya ait uydu görüntüleri ile yeni elde edilecek uydu görüntüleri karşılaştırılarak mekânsal değişimler bulunacak, analizler yapılacak. Ayrıca hızlı tren, KOP gibi ulusal projelerin Konya’ya yansımaları değerlendirilecek. Çalışmada önümüzdeki 30 yıl içerisindeki nüfus projeksiyonu da hesap edilerek Konya’nın mekânsal faktörler ışığında, güçlü-zayıf yönleri, fırsatları ve tehditleri masaya yatırılacak.


Ana Sayfa