Konya İle Bangladeş'in Sylhet Şehri Arasında Kardeş Şehir Protokolü İmzalandı

Konya Büyükşehir Belediyesi ile Bangladeş’in Sylhet şehri arasında kardeş şehir protokolü imzalandı.

Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina’nın Başbakan Recep Tayip Erdoğan ile Başbakanlık Merkez Bina’da gerçekleştirdikleri görüşmelerin ardından düzenlenen basın açıklaması öncesi iki ülke arasında çeşitli protokoller imzalandı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bangladeş Dışişleri Bakanı Dipu Moni, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ömer Dinçer, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Bangladeş Sanayi Bakanı Dilip Barua, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı arasında çeşitli anlaşmalara imza atılırken; Konya ile Sylhet arasındaki kardeş şehir protokolünü Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ile Sylhet Belediye Başkanı Baharuddin Ahmed Karman imzaladı.

İmzaların ardından konuşan Başbakan Recep Tayip Erdoğan, yüzyıllar öncesine uzanan tarihi ve kültürel bağlara sahip Bangladeş’in Başbakanı’nı Türkiye’de ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını söyledi. Bangladeş’in coğrafi olarak uzak ama daima gönüllerde yer alan dost ve kardeş bir ülke olduğunu kaydeden Başbakan Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacmini 1 milyar dolara kadar yükselttiklerini, hedeflerinin 2015 yılında 5 milyar dolar olduğunu vurguladı. Başbakan Erdoğan, gerçekleştirilen 7 anlaşmanın da bu sürece hız vereceğini dile getirdi.

Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina ise, iki ülke arasındaki kardeşlik ve dostluk ilişkilerinin karşılıklı olduğunu belirterek, bu kapsamda Konya ile Hazreti Mevlana’nın talebelerinden Şah Celal’in memleketi Sylhet arasında kardeş şehir ilişkileri tesis edildiğini söyledi.

İKİ MANEVİ ŞEHİR ARASINDA BAĞ KURULDU

Konya ile Sylhet arasında imzalanan kardeş şehir protokolünü değerlendiren Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, azizler şehri olarak anılan Sylhet’te Bangladeş’in manevi simalarından Şah Celal’in türbesinin de bulunduğunu hatırlattı. Yapılan protokol ile Hazreti Mevlana ile Şah Celal arasında manevi bir irtibat da oluştuğunu kaydeden Başkan Akyürek, “Bangladeş’in en önemli şahsiyetlerinden Şah Celal’in bulunduğu şehir ile yeryüzünün en önemli manevi şahsiyetlerinden olan Mevlana’nın şehri Konya buluşmuş oldu” dedi.

Sylhet’in Bangladeş’in sosyo-kültürel seviyesi son derece yüksek bir şehri olduğunu dile getiren Başkan Akyürek, yapılan anlaşma ile sadece dostluk ilişkilerinin değil; sanayi ve tarım sektöründe de işbirliklerinin önünün açılacağını söyledi.


Ana Sayfa