Konya, Birleşmiş Milletler'in Gündeminde

Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Yerel Yönetimler Birimi tarafından düzenlenen “Sürdürülebilir Kentleşme ve Konya Örneği” isimli program Amerika Birleşik Devletleri’nin New York şehrinde BM Toplantı Salonu’nda yapıldı.

Toplantı için beraberindeki heyetle ABD’de bulunan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, toplantı öncesi Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan’ı makamında ziyaret eden Başkan Akyürek ve beraberindeki heyet daha sonra BM Habitat Direktör Yardımcısı Yamina Djacta ile görüştü. Başkan Akyürek, ziyaretleri esnasında Apakan ve Djacta’ya Mesnevi hediye etti.

SÜRDÜRÜLEBİLİR KENTLEŞME VE KONYA ÖRNEĞİ TOPLANTISI

“Sürdürülebilir Kentleşme ve Konya Örneği” isimli program Birleşmiş Milletler Toplantı Salonu’nda yapıldı. Programda BM Habitat Direktör Yardımcısı Yamina Djacta ve Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan’ın ardından konuşan Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Akyürek, sürdürülebilir kentleşmenin ortaya çıkardığı problemleri çözme konusunda ortak irade oluşturmak gerektiğini söyledi.

GELİŞME İNSAN MERKEZLİ OLMALI

İnsanlığın bir bütün olarak aynı geminin içinde seyahat eden bir topluluk olduğunu dile getiren Başkan Akyürek, “Dünyada kent nüfusu kırsal nüfusu geçti. Bunun getirdiği en büyük sorun kozmopolitleşme ile insanın kendisini değersiz hissetmesidir. İnsanının, fert olarak değerli olduğunun farkına vardırılması, gelişmenin insan merkezli bakış açısıyla harmanlanması gerekiyor” dedi.

KONYA DENEYİMİ İNSANLIĞA KATKI SUNUYOR

Konya’nın 1 milyonun üstündeki merkez nüfusuyla kısmen kozmopolitleştiği halde kozmopolitleşmenin getirdiği çözülmeleri yaşamadığını kaydeden Başkan Akyürek, bunun da Konya’nın sosyal genetiğinden kaynaklanan insanı merkeze alan kavramlar nedeniyle olduğunu vurguladı. Konya deneyiminin diğer şehirlere ve günümüz insanlığına katkı sunacağını kaydeden Başkan Akyürek, şöyle devam etti: “Konya, 9400 yıl önce kurulduğu düşünülen bir şehir. Yaptığımız tüm icraatlarda geçmişle bugünü buluşturmaya çalışıyoruz. Hazreti Mevlana’nın ‘Bir ayağım kendi değerlerimde, geleneğimde, diğer ayağımla tüm milletleri dolaşırım’ ifadesi bakış açımızı ortaya koyuyor ve küreselleşmeye bakış açımıza da fikir vermiş oluyor.”

Konya’nın sanayi, kültür, turizm ve eğitim alanındaki çalışmaları hakkında da bilgi veren Başkan Akyürek, dünyaya daha fazla açılmaya gayret gösteren, daha fazla ziyaretçi ağırlamayı hedef edinen, dünya şehirleri ile kurdukları ilişkilerde karşılıklı paylaşımı esas alan bir şehir olduklarını da sözlerine ekledi.

TOPLANTIDA KONYA ELE ALINDI

South News Haber Ajansı Başkanı Büyükelçi Francis Lorenzo’nun konuşmasının ardından geçilen “Sürdürülebilir Kentleşme ve Konya Örneği” isimli toplantının oturum başkanlığını Sürdürülebilir Kentleşme Konsorsiyumu Eş Başkanı Aliye Çelik yaptı. Toplantıda, Prof. Lance Jay Brown, “Değişim ve Sürdürülebilirlik”, Sürdürülebilir Şehircilik Konsorsiyumu Başkanı James McCullar, “Kullanıcı Kolaylığı”, Sarbuland Khan, “Uluslararası Turizm”, Prof. Katherine Marshall, “Sufizm, Rumi ve Uluslararası Bakış Açısı” konularında konuşma yaptılar.

Toplantının Yeni Düşünceler ve Fikirler bölümünde ise, ICCC Başkanı Prof. Dianne Davis, Konya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Prof. Birol Akgün, Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Önder Kutlu, GENAR Direktörü Mustafa Şen görüşlerini paylaşırken; New York Üniversitesi Turizm Bölümü’nden Prof. Jukka M. Laitamaki ise, “Konya’da Turizmi Geliştirme Önerileri” konusunda konuştu. Toplantı, ileriye dönük stratejilerin konuşulmasıyla sona erdi.

Toplantı ve temaslara Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ile birlikte Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, Meram Belediye Başkanı Serdar Kalaycı, Meclis üyeleri ve akademisyenler katıldı.


Ana Sayfa