Katı Atık Yönetimi'nde Yeni Dönem

Konya Büyükşehir Belediyesi, katı atık yönetiminde yeni bir dönem başlattı. Konya Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Birliği ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın finanse ettiği “Konya Katı Atık Yönetimi Projesi” ile katı atıkların depolaması ve rehabilitasyonu sağlanarak, transfer istasyonu kurulacak, katı atık sızıntı suyu arıtma tesisi yapılacak.

Projeyi düzenlediği basın toplantısı ile tanıtan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya için son derece hayati bir yatırımın startını verdiklerini söyledi.

ASLIM ÇÖPLÜĞÜ ŞEHİR ORMANI OLACAK

Projenin iki açıdan önemli olduğunu vurgulayan Başkan Akyürek, “Birincisi, artık Konya’nın, Karatay ilçemizin, bir sanayi bölgesi haline gelmiş olan Aslım bölgesi çöp depolama alanı olmaktan çıkıyor. Projenin tamamlanmasıyla birlikte orası temiz hava bölgesi ve şehir ormanı olarak halkımızın hizmetinde olacak. Önemli bir süreci böylece başlatmış oluyoruz. Türkiye’deki en yüksek Avrupa Birliği desteklerinden birine sahip olan bu proje Konya’da yeni bir çevrecilik alanının, yeni bir depolama alanının ve aynı zamanda bertaraf ve enerji üretim alanı ve tesisisin hayata geçmesini sağlayacak. Bu proje ile Türkiye’ye örnek bir katı atık yönetim projesini, aynı zamanda belediyecilik alanına, şehircilik alanına sunmuş oluyoruz. AB destekleri açısından katılım öncesi mali yardımlarda en yüksek destekleri alan şehirlerden birisi de Konya olmuştur. Hem Akşehir ve Ereğli, katı atık ve yine kanalizasyon tesislerine, arıtma tesislerine, hem Konya Katı Atık Yönetim Projesi’ne aldığımız toplam destek miktarı neredeyse 50 milyon Euro’yu bulmaktadır. Bu da Türkiye’deki en yüksek desteklerden birisini oluşturmaktadır. Bu vesileyle AB mali yardımları yöneten misafirlerimize bu konuda bize aracılık eden, destek olan ve projelerin gerçekleşmesini sağlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın kıymetli yöneticilerine şehrimiz adına teşekkürü borç biliyorum” dedi.

Yeni Büyükşehir Belediye Yasası çerçevesinde katı atık yönetimi ve çevre projelerinin daha da önem kazandığına dikkat çeken Başkan Akyürek, Konya Katı Atık Yönetimi Projesi’nin Konya merkez ve çevresindeki ilçelerinde de uygulanacağını kaydetti. Diğer metropol ilçelerde yapılacak düzenlemelerle oluşturulacak bölgelerde ise bu proje ile entegre şekilde ilçe katı atık yönetim projelerini de hayata geçirmek istediklerini ifade eden Başkan Akyürek, bu konudaki çalışmaların devam ettiğini belirtti. Konya Katı Atık Yönetim Projesi’nin Konya ve ülkemiz için hayırlı olması temennisinde bulunan Başkan Akyürek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerine de katkılarından dolayı teşekkür etti.

YER TESLİMİ İÇİN İMZALAR ATILDI

Proje kapsamında Konya’nın 20 yıllık ihtiyacının karşılanacağını bildiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Dış İlişkiler Daire Başkanı Ferruh Parmaksız, Projenin paydaşları olan AB Türkiye Delegasyonu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı AB Yatırımları Dairesi Başkanlığı, Konya Büyükşehir Belediyesi, müşavir şirket ve yüklenici firmanın, projenin istenilen nitelikte ve zamanda bir an önce gerçekleşmesi için görev ve sorumluluklarını hatasız bir şekilde yerine getirmesini beklediklerini dile getirdi.

Konuşmaların ardından 172 ha’lık bir alanda kurulacak projenin yer teslimi imzası atıldı. 21 Nisan 2014 tarihinde ihalesi yapılan ve 14 Ekim’de yüklenici firma ile sözleşmesi imzalanan proje, 24 ay süreyle uygulanacak. 21 milyon 267 bin 325 Euro toplam bedelli projenin yüzde 72’si AB, yüzde 9’u Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yüzde 19 ise Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanıyor.

Konya Katı Atık Yönetimi Projesi kapsamında Aslım Katı Atık Depolama Sahasının mevcut kullanılan 25 ha’lık kısmının rehabilitasyonu, düzenli katı atık depolama alanı yapımı, katı atık transfer istasyonu yapımı, katı atık sızıntı suyu arıtma tesisi yapımı, su tesislerde kullanılacak ekipman ve iş makinelerinin alımı gerçekleştirilecek.


Ana Sayfa