Eski Sanayi ve Karatay Sanayi Taşınıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi ve Konya Büyükşehir Belediyesi arasında “Yeni Motorlu Küçük Sanayi Sitesi” protokolü imzalandı.

Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi’ndeki törende konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Eski Sanayi ve Karatay Sanayisinin taşınması protokolü hem Konyamız için, sanayimiz için, hem bölgemiz için çok önemli bir yatırım. Bedeli yaklaşık 1 milyar lira olan bu yatırımla birlikte Konya sanayisi inşallah büyüyecek, Konya’daki istihdam artacak ve şehrimiz yeni yaşam alanlarına kavuşmuş olacak” ifadelerini kullandı.

Bakan Kurum şöyle devam etti: “Şehrin içindeki bu çöküntü alanlarını şehrin dışına çıkarmak suretiyle yeni sanayi alanında tam 3 bin 100 bağımsız bölüm yapıyoruz. Esnaflarımızın taleplerine göre farklı büyüklükte dükkanlarımız olacak. İnşallah bu yıl içerisinde projeye başlayacağız ve 36 ay içerisinde de hak sahiplerine dükkanlarını teslim edeceğiz. Tabi burada ödemeyi de esnafımızı mağdur etmeyecek şekilde planlamamız gerekiyordu. Yüzde 10 peşinatla başlayacağız, 120 aya varan da vade yapacağız. Bu da sanayicimizin hem çalışıp hem de taksitlerini ödeyebileceği çok önemli bir ödeme takvimi olacak.”

GÖRSEL KİRLİLİK BU PROJEYLE TEMİZLENİYOR

Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, mevcut haliyle Eski Sanayi ve Karatay Sanayinin hiç hoş olmayan bir görüntü vermesi dolayısıyla önemli bir projenin hayata geçirildiğini belirterek, “Uzun zamandır gündeme gelip giden, değerlendirilen, fakat bugüne kadar gerçekleştirilemeyen bir proje, inşallah biraz sonra atmış olacağımız imzalarla hayata geçmiş olacak” dedi.

HİZMETLERİMİZİ DAHA DA HIZLANDIRACAĞIZ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, “Uzun süredir yapılamamış, çözümsüz hale gelmiş meselelerin çözümü noktasında nasıl hızlı adım atıldığını sizlerle bu vesileyle paylaşmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Tabii eski sanayiden yeni sanayiye taşınacak proje, hizmet alacak Konyalılar için büyük bir değer, büyük bir proje. Bu yüzden Sayın Bakanımıza verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ediyoruz. TOKİ Başkanımıza katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. İnşallah 5 yıllık süreçte Konya’nın değerine değer katacak bütün projelerle birlikte Konya’ya daha güzel hizmetler yapmak için hazırız” ifadelerini kullandı.

KONYA’DA KONUT STOKUNUN ARTIRILMASI ÇOK ÖNEMLİ

TOKİ Başkanı Ömer Bulut, Konya’nın tarihi kültürel özelliklerinin yanında tarım ve sanayi üretiminde de önemli bir yeri olduğunu ifade ederek, “Bu nedenle Konya’da kamunun ve sanayinin ihtiyaç duyduğu hizmet binalarının yapımı ve konut stokunun artırılması büyük bir önem arz etmektedir. Konya Motorlu Küçük Sanayi Sitesi’nin çalışmalarına başlamış olacağız. Gelişmiş Konya sanayisini bu siteyle daha da büyümesini temenni ediyorum” dedi.

ESNAFIMIZ KENDİ MÜLKİYETİNDE İŞLERİNE DEVAM EDECEK

Benim Şehrim mottosuyla 5 yılda yapacakları hizmetleri 11 başlıkta anlattıklarını belirten Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Dün anlattık, bugün de en önemli projelerden birinin imzasını atıyoruz. Aslında bugün Konya için tarihi bir ana tanıklık ediyoruz. Çok uzun yıllardır hayal ettiğimiz, üzerinde çalışılan büyük projenin bugün imza töreninde başlangıcını yapmış olacağız. Yaklaşık 10 ay önce göreve geldiğimizde Konya’nın en önemli problemleri üzerinde çalıştığımız sıralarda Eski Sanayinin taşınması, en başta gelen problemlerdendi. Çünkü burada bir çalışma yürütülmüş, esnaflarla görüşme yapılmış. Ama bu işin nasıl yapılacağı, finansman kaynağı ve esnafımızın ödeyebileceği maliyetler konusunda sorunlar vardı. Eski Sanayi’de esnaflarımızın yüzde 70’i kiracı ve bu insanlar işletmelerinde evlerine ekmek götürmek için çalışmalarına devam etmeleri gerekiyor. Onun için şu anda yapmış olduğumuz çalışmayla Eski Sanayide işletme ruhsatı olan esnaflarımızın tamamını yeni sanayi alanına taşıyoruz. Böylece esnafımız hem kendi mülkiyetinde bir dükkan sahibi olurken hem de işletmesine devam etme imkanı bulmuş olacak” diye konuştu.

Büyükşehir mülkiyetindeki yaklaşık 2 milyon 600 bin metrekarelik bir alanı esnafın daha uygun koşullarla dükkan sahibi olabilmesi için emlak beyan değeri üzerinden Toplu Konut İdaresine devrettiklerini kaydeden Başkan Altay, “Esnafımız ödeyebileceği bir maliyetle işyeri sahibi olacak. Bu konuda Sayın bakanımıza, Genel Başkan Yardımcımıza, TOKİ başkanımıza, milletvekillerimize, İl Başkanımıza, esnaf odaları başkanımıza teşekkür ediyorum” dedi.

YENİ SANAYİ ALANI ŞEHRİMİZ İÇİN BÜYÜK KAZANÇ

AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, projenin Konya için büyük bir kazanç olduğunu belirterek, “Şehrin merkezinde kalmış bu alandan hem esnaf kardeşlerimiz çok daha donanımlı rahat çalışacakları bir sanayi sitesine taşınmış olacak, hem de burası kentsel dönüşümle yeni bir kitleye kazandırılmış olacak” şeklinde konuştu.

Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Karabacak ise, “Şehrin tam ortasında yerleşme alanı içinde kalan ve Konya sanayi hayatının önemli merkezlerinden olan Eski sanayi ve Karatay Sanayinin taşınması projesine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, Konya Büyükşehir Belediyemiz, TOKİ başkanlığımız, odalarımız ve birliğimiz ile birlikte kalıcı, önemli bir hizmete adım atmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Eski Sanayi ve Karatay Sanayi’nin Karatay ilçesi sınırları içinde yeni bir alana taşınmasıyla ilgili “Yeni Motorlu Küçük Sanayi Sitesi” protokolü imzalandı.

Programa; AK Parti Konya Milletvekilleri Ahmet Sorgun ve Selman Özboyacı, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Sanayi Bölgeleri Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Mehmet Oflaz ile davetliler katıldı.


Ana Sayfa