Başkan Akyürek: Bazen Bir Eser, Bir Ülkeyi Kalkındırır

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya Ansiklopedisi’nin basımı gerçekleştirilen 3. ve 4. cildini tanıttı.

Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıda, Konya Ansiklopedisi’ne katkı sağlayan kültür ve sanat insanlarına hitap eden Başkan Akyürek, belediye olarak Konya kültürüne 200’e yakın eser kazandırdıklarını söyledi.

Sosyal ve kültürel kalkınmanın fiziki kalkınmadan daha önemli olduğunun altını çizen Başkan Akyürek, kültürel çalışmaların şehrin kimliğini oluşturduğunu ve gelecek kuşaklara kültürel miras olarak kaldığını dile getirdi. Başkan Akyürek, “Fiziki çalışmalar belki zaman içinde fonksiyonunu kaybedebilir, daha güzelleri yapılabilir. Ama kültür hayatına kazandırılan bu eserler nesiller boyu değerlendirilecek. Hazreti Mevlana’nın Mesnevi’si ve diğer eserleri bunun bir örneğidir” dedi.

KONYA KÜLTÜRÜNE KATKI YAPMAK, BÜYÜK BİR MİSYONA HİZMETTİR

Konya Ansiklopedisi’nin kültür hayatı açısından büyük bir boşluğu doldurduğunu kaydeden Başkan Akyürek, Konya kültürü ile ilgili çalışmaların Kültürel Kalkınma Projeleri kapsamında devam edeceğini söyledi.

Konya kültürüne katkı yapmanın geniş anlamda ülke kültürüne ve Anadolu Türklerinin var olma iradesine katkı yapmak olduğunu belirten Başkan Akyürek, şöyle devam etti: “Çünkü Konya kültürü dediğimizde Selçuklu ecdadımızın bizlere miras bıraktığı kültür aklımıza geliyor. Bunları geliştirmek bizim sorumluğumuz. Bazen bir eser, bir kültürel miras bir ülkeyi kalkındırır, geliştirir; bir ülkeyi işgale uğramaktan kurtarır. Selçuklu mirası da Anadolu’nun tapusudur. Konya kültürüne katkı yapmak demek büyük bir misyona hizmet etmek demektir.”

KİTAP MÜZELERİ SOKAĞI ÇALIŞMASI

Konuşmasında, Akçeşme Mahallesi’nin dönüşüm çalışmaları içinde kütüphaneler de öngördüklerini kaydeden Başkan Akyürek, kütüphanelerini bağışlamak isteyenlerin isimlerini tarihi bölgede oluşturulacak kütüphanelere vererek adeta kitap müzelerinden oluşan bir sokak çalışması planları olduğunu ifade etti.

Bir başka hizmet olarak, Konya’daki mana yıldızlarını, maneviyat rehberlerini coğrafi bilgi sistemine ilave ederek tamamını bir eserle takdim edeceklerini vurgulayan Başkan Akyürek, tamamının türbelerini ve mezarlarını restore etmek istediklerini söyledi.

HEDEFİMİZ 50 DİLDE MESNEVİ

Büyük bir kültür hizmeti olarak Mesnevi’yi 22 dile çevirdiklerini hatırlatan Başkan Akyürek, şimdiki hedeflerinin 50 dilde Mesnevi olduğunu ifade etti.

Başkan Akyürek, Konya Ansiklopedisi’ne katkı yapan herkese teşekkür etti.

Konya Ansiklopedisi Yayın Kurulu Başkanı M. Ali Uz, ansiklopedinin Konya tarihi ve kültürü için bir fırsat olduğunu belirterek, bunu değerlendirmek gerektiğini vurguladı.

Programa katılan İl Kültür ve Turizm Müdür Mustafa Çıpan ise, bir Selçuklu başkenti, kültür ve medeniyet şehri olan Konya’da bu cümlenin arkasına doldurmak gerektiğine dikkat çekerek, Konya Ansiklopedisi’nin buna katkı yaptığını kaydetti.


Ana Sayfa