Âşıklar Bayramı, 'Âşık Edebiyatı Sempozyumu' İle Başladı

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen Âşıklar Bayramı kapsamında gerçekleştirilen “1966’dan Günümüze Konya Âşıklar Bayramı ve Âşık Edebiyatı Sempozyumu” başladı.

Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonu’ndaki törene Vali Vekili Bekir Kaya, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Emrehan Halıcı, Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, Konya Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Murat Sünbül, Konya Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Feyzi Halıcı, Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şube Başkanı Mehmet Ali Köseoğlu, akademisyenler, kültür-sanat insanları, halk âşıkları katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan Prof. Dr. Ali Berat Alptekin, gerçekleştirilecek sempozyumun birbirini tamamlayan 4 başlıktan oluştuğunu belirterek, şehirlerine ve milli kültürlerine sahip çıkan kültür-sanat insanlarını her zaman bu tür programlarla anacaklarını söyledi.

Konya Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Murat Sünbül, halk âşıklarının bir gezgin kütüphane gibi Anadolu’nun her yerinde milli kültürü ve Türkçe’yi yeni nesillere aktardığını belirterek, sempozyumda ve Aşıklar Bayramı’nda emeği geçen herkese teşekkür etti.

KÜLTÜR, EMEK VE BİRİKİM İSTER

Âşıklar Bayramı’nın ve sempozyumun Konya kültür hayatı için hayırlı olmasını dileyen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, birçok alanda markalar oluşturulabileceğini ama kültürde bunu yapmanın kolay olmadığını söyledi. Kültürde marka olmanın daha fazla emek ve birikim istediğini kaydeden Başkan Akyürek, bu konudaki sermayenin para ile ölçülmeyecek derecede fazla olması gerektiğini ifade etti.

KONYA’NIN HAMURUNDA ÂŞIKLIK GELENEĞİ VAR

1966 yılında yapılan ilk Âşıklar Bayramı’nı başlatan Feyzi Halıcı ile birlikte bu konuda emek veren çok sayıda kültür-sanat insanı olduğunu hatırlatan Başkan Akyürek, “Katkı yapan herkese kültürümüz adına teşekkür ediyorum. Âşıklar olmadan Âşıklar Bayramı olmaz. Duygular olmadan, sevgi olmadan, gönül zenginliği olmadan da aşıklık geleneği yaşatılamaz. Konya’nın hamurunda, toprağında taşında âşıklık geleneğinin, sevgi geleneğinin izleri vardır. Bu kapsamda bir sempozyumun yapılması da çok önemli. Bu sempozyumun kültür hayatımıza önemli katkısı olacak.” dedi.

KÜLTÜR-SANAT İNSANLARINA PLAKET VERİLDİ

Programda Konya kültürüne hizmet eden ve 65 yaşını doldurmuş olan araştırmacılara Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek tarafından plaketleri takdim edildi. Programda ayrıca Feyzi Halıcı’ya Konya kültür ve sanat hayatına katkıları nedeniyle, teşekkür içeren bir şiirin yazılı olduğu tablo hediye edildi.

Feyzi Halıcı’nın oğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Emrehan Halıcı, Konya’ya ve Türkiye’ye hizmet etmiş olan büyüklerin kıymetinin bilinmesinden büyük mutluluk duyduğunu belirterek, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’e teşekkür etti.

ÂŞIK EDEBİYATI SEMPOZYUMU

Konuşmaların ardından “1966’dan Günümüze Konya Âşıklar Bayramı ve Âşık Edebiyatı Sempozyumu”na geçildi.

Sempozyumunun Feyzi Halıcı’nın edebi kişiliğinin ele alındığı ilk oturumunun başkanlığını Prof. Dr. Abdurrahman Güzel yaptı. Sempozyumda Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, “Feyzi Halıcı ve Konya”, Doç. Dr. Ali Yakıcı, “Feyzi Halıcı ve Âşık Mehmet Yakıcı’nın Şahsında Konyalı Âşıklar”, Yrd. Doç. Dr. Bekir Sami Özsoy, “Çırağı Gözünde Feyzi Halıcı”, Yrd. Doç. Dr. Sinan Gönen ise, “Feyzi Halıcı’nın Hayatı” konulu tebliğlerinin sundular. Âşık Edebiyatı Sempozyumu 23 Mart Cuma günü sona erecek.


Ana Sayfa