37. Aşıklar Bayramı Büyük Bir Çoşkuyla Başladı

Aşıklık geleneğinin yaşatılması, gelecek kuşaklara aktarılması ve milli kültürümüzün kalıcılığı açısından büyük önem arz eden Aşıklar Bayramı açış konuşmalarıyla başladı. İlk olarak mikrofona gelen Konya Kültür Turizm Derneği Başkanı Feyzi HALICI, 1950 yılından bu yana gerçekleştirilen Aşıklar Bayramı'nın yıllar sonra da düzenleniyor olmasından duyduğu gururu anlatırken yalnız Türk milletine has böylesi güzel bir sanatın yaşamasında katkılarını esirgemeyen Konya Büyükşehir Belediyesi organizasyon ekibine teşekkür etti. Bayrama Katılan Aadalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Konya Milletvekili Hasan Anğı ise konuşmasında, Büyükşehir Belediyesine yaptığı kültürel etkinler dolayısıyla teşekkür ederken, her medeniyetin yaşamak için emek istediğini, bugün burada bunun güzel bir örneğinin sergilendiğini dile getirdi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa ÖZKAFA asırlardır süregelen Aşıklık Geleneği'nin gelecek kuşaklara sağlıklı bir biçimde aktarılmasında bu tür organizasyonların çok faydalı olduğunu söylerken Belediye olarak her fırsatta milli kültürümüzün yaşatılması için etkinlikler düzenlediklerini belirtti. ÖZKAFA ' Milletleri güçlü kılan faktörlerin başında elbette öz kültürleri, örf ve ananeleri gelir. Her şeyin hızla geliştiği zamanımızda bir çok şey de maalesef deforme olmakta karakteristik özelliğini yitirmektedir. Bu değişim ve dönüşüm milletlere de yansımış tüm dünyada geçmişinden, kültüründen kopuk bir nesil türemiştir. Geçmişi ve kültürü zenginliklerle dolu Anadolu insanının bu olumsuz tablo karşısında etkilenmeden ayakta kalabilmesi, gelenek ve göreneklerine sahip çıkmasıyla mümkün olmuştur. Bu bir bayrak yarışıdır. Korumak ve yaşatmak için elimizdeki tüm imkanları seferber edeceğiz. 37 yıldır devam eden Aşıklar Bayramı'nın kültürümüz için muhteşem bir zenginlik olan aşıklık geleneğinin yarınlara taşımasında büyük bir katkısı olduğuna inanıyorum. Aşıklar yüz yıllardır bu topraklarda hakikat ve erdem timsali olmuş, Anadolu insanın aydınlanmasına sazıyla sözüyle maya tutmuştur. Tüm hemşerilerimizi ve özellikle gençlerimizi 3 gün sürecek olan bu önemli kültür etkinliğimize davet ediyor gelecekte de Aşıklar Bayramı'nın Konya'da aynı heyecan ve samimiyetle yaşatılmasını temenni ediyorum.' dedi.

Açış konuşmalarının ardından Türkiye'nin dört bir yanından gelen aşıkların saz ve söz atışmaları davetlilerin yoğun ilgisiyle karşılandı.

Aşıklar Bayramı'nda ayrıca sazlı güzelleme, sözlü güzelleme, atışma, meydan atışması, doğmaca türkü, ustamalı türkü, yılın yedi şiiri, doğmaca şiir, hikayeli türkü, dudak değmez, muamma, şiir, sersuhane, cinaslı şiir, Konya ve Mevlana şiiri alanlarında yapılacak müsabakalar sonucunda dereceye giren aşıklara çeşitli ödüller verilecek.

37. Aşıklar Bayramı'na şu aşıklar katılıyor:

Murat ÇOBANOĞLU (Çobanoğlu), Şeref TAŞLIOVA (Taşlıova), , İsmail CENGİZ (Azeri), Bekir Sami ÖZSOY (Şahinoğlu), Nuri Cihan KARATAŞ (Çırağı), Zikri ALİYAR (Aliyar), AKTEMUR, Abdullah COŞKUN (Coşkuner), Mustafa AYDIN (Aydın), Mehmet ATAR (Ataroğlu), Zekeriya ÖZHAN (Özhani), Muhittin CUYA (Mihmani), Selahaddin KAZANOĞLU (Kazanoğlu), Ahmet İMAMİ (İmami), Muhlis DENİZER (Denizer), Nurattin TÜRKAN (Kul Nuri), Ahmet YILDIRIM (Öksüz Ozan), Mehmet YILMAZ (Mizarlı), Abdülvahap KOCAMAN (Kocaman), Osman TAŞKAYA (Feymani), Mürsel S. UĞURSU (Sinani), Hacı KARAKILÇIK (Garip Hacı), Temel ŞAHİN (Turabi), Ali Rıza EZGİ (Ezgi), Maksut KOCA, Yener YILMAZOĞLU, İsmail KURT (Aladağlı), Erol Ergani, Yakup Temeli ve İsrafil Taştan


Ana Sayfa