Ateş ve Nar - Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak

Ateş ve Nar - Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak

Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı tarafından organize edilen 1.Uluslararası Aşkın Film Festivali 'Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak' ve 'Ateş ve Nar' filmleri ile devam etti.

Konya Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Sinema Derneği'nin ortaklaşa organize ettikleri

'1. Uluslararası Aşkın Film Festivali' Afra Sinemaları'nda sinemaseverleri ağırlamaya devam ediyor. Baraka filmi ile başlayan festivalin ikinci gününde İranlı yönetmen Said İbrahimifar'ın 'Ateş ve Nar' ile Ahmet Uluçay'ın 'Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak' filmleri ile devam etti. Gündüz kuşağında gösterilen 'Ateş ve Nar' şiirsel imgenin görüntüyle ilişkisi üzerine bir deneme olarak sinema tarihine geçmiş, Altın Lale İstanbul Film Festivali'nde Altın lale ödülünü almıştı.

Akşam gösterimine giren Yönetmen Ahmet Uluçay'ın kendi hayatını anlattığı 'Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak' filmi de büyük ilgi topladı. Uluçay film sonrasında izleyenlerin sorularını yanıtlarken, festivali düzenleyen Konya Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür etti.

KARPUZ KABUĞUNDAN GEMİLER YAPMAK

Türkiye, 2004, 35mm, 98', renkli

Yönetmen: Ahmet Uluçay

Senaryo: Ahmet Uluçay

Kurgu: Mustafa Preşeva, Senad Preşeva

Görüntü: İlker Berke

Müzik: Ender Akay, Alper Tunga Demirel

Oyuncular: İsmail Hakkı Taslak, Kadir Kaymaz, Gülayşe Erkoç, Boncuk Yılmaz, Hasbiye

Günay

Yapım-Dağıtım: IFR, Alt Zeren Sokak No: 1 Levent Istanbul Tel: 90 212 324 76 24 Fax: 90 212 324 76 36 e-mail: film@ifr-productions.com

Ödüller: En İyi Ulusal Film İstanbul Film Festivali; Altın Antigone Montpellier Akdeniz

Film Festivali; En İyi Genç Yönetmen San Sebastian Uluslararası Film Festivali; En İyi Yerli Film Ankara Film Festivali

Ahmet Uluçay sinemamızda karşılaştığımız yeni bir isim değil. Uzun metrajlı film çekme şansını yakalayamamış olması nedeniyle daha çok kısa filmciler çevresinde tanınan, 1994 yılından beri de yaptığı kısa film ve belgesellerle çeşitli ödüller kazanan yönetmen, filmlerinde daha çok kendisini, çevresini, düş dünyasını ve dış dünyasını kendine has bir dille anlatıyor.

Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak, 1960'lı yılların sonunda bir kasabada, kasaba ve köy arasındaki yolda ve çocukların yola çıktıkları, sinema hayallerini gerçekleştirmeye çalıştıkları köyde geçiyor. Filmde karşılaştığımız taşra atmosferinin ya da köy ve kasabanın belli bir zamana ya da döneme ait olduğunu söylemek zor. Ustalar ve çıraklar, iki arkadaş, iki kardeş, anne ve oğul, anne ve kızları arasındaki insan ilişkileri ve ilk aşka dair gözlemler, imgeler öylesine yoğun ve öylesine insancıl ki...

Filmdeki temel öykü, iki arkadaş Recep ve Mehmet'in kasabada çıraklık yaptıkları yaz tatilinde başlarından geçeni anlatıyor. Kısa öykülerin bir zaman diliminde birbirine bağlandığını gördüğümüz film, kahramanı çocukların bu süreçte yaşadıklarını sahici ve muzip bir biçimde aktarıyor. Recep, kasabada aşık olduğu Nihal'e açılamazken, Nihal'in kız kardeşi Recep'e ilgi duymaya başlıyor. Recep'in duygularını açtığı mektubu, Nihal'e ulaştırmaya arkadaşı Mehmet talip oluyor. Sevdiğine köyünden ceviz getiren Recep'in ortalığa saçılan cevizlerini toplamaya çalışması, saçları beğenilince ayna ve tarak almaya çıkan Recep'in saçlarını berberde, üstelik Mehmet'in elinden kestirmek zorunda kalması, çocukların "umuma mahsus" Aygül Sineması'ndan aldıkları film parçalarını hareket ettirmeye çalışırken aralarında geçen doğal diyaloglar, çalıştığı karpuz sergisinde ustasının halden anlar tavırları, annesinin elinden kurtaramadığı filmler' Bir Ege türküsü eşliğinde, samimiyeti elden bırakmadan anlatılan çocukluğa dair tüm öykü ve imgeler, Ahmet Uluçay'ın Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak filmini özetliyor aslında. Ahmet Uluçay'ın sinemadaki arayışı bu samimiyete dayanıyor. / Seray Genç

Ahmet Uluçay

1954 yılında Kütahya'nın Tavşanlı İlçesi'ne bağlı Tepecik Köyü'nde doğdu. Tahsil hayatı, ilkokulu bitirmesiyle sona erdi. Sinema ile 1960'ların ortalarında köyün ilkokuluna seyyar bir sinemacının gelmesiyle tanıştı.1994 yılında bir "Almancı"dan aldıkları eski püskü betamax video kamera ile ilk filmi olan Optik Düşler'i çekti. Senaristliğini ve yönetmenliğini yaptığı filmlerin tümü, ulusal ve uluslararası festivallerde gösterildi, birçok ödüller aldı.

Haber Fotoğrafları

Basın Kuruluşları için;