News
Zabıta El Koyduğu Ürünleri İhtiyaç Sahiplerine Dağıtıyor
Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürü Hasan Boydak konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı :
'5272 sayılı Belediye Kanunu 15/m maddesi; Beldede ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi ve kayıt altına alınması amacıyla izinsiz satış yapan seyyar satıcıları faaliyetten men etmek, izinsiz satış yapan seyyar satıcıların faaliyetten men edilmesi sonucu "cezası ödenmeyerek 2 (iki) gün içinde geri alınmayan gıda maddelerini gıda bankalarına, cezası ödenmeyerek 30 (otuz) gün içerisinde geri alınmayan gıda dışı malları yoksullara vermek" şeklinde düzenlenerek belediyelere seyyarla mücadele konusunda açık bir görev vermiştir.
Bilindiği gibi Konya'mızın önemli problemlerinden bir tanesi de "seyyar" sorunudur. Birçok kişi değişik zamanlarda ana yollan, kaldırımları ve meydanları işgal ederek seyyar satıcılık yapmaktadır. Başkanlığımızın talimatıyla Müdürlüğümüzce oluşturulan "seyyarla mücadele ekibi" ile yasak yerlerde seyyar satıcılık yapan kişilerle etkin mücadeleler verilmektedir. Suçunda ısrar edenlerin mallan depolarımızda emanete alınarak muhafaza edilmektedir. 2005 yılı için uygulanan en düşük idari ceza 124.YTL'dir. Süresi içinde cezasını ödeyenlere bir daha yasak yerde satış yapmamak kaydı ile mallan iade edilmektedir. Kanunun vermiş olduğu açık yetkiden dolayı 2 (iki) gün içerisinde cezası ödenmeyen gıda ile ilgili maddeler tutanakla aşevlerine yine 30 (otuz) gün içerisinde cezası ödenmeyerek alınmayan gıda dışı mallarda ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere ilgili birim olan Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığına verilmektedir.
Yukarıda belirtilen hususlar doğrultusunda. Belediyemiz Sağlık Zabıta Yönetmeliğinin 32.(Belediyenin izin verdiği yerlerden başka yerlerde her ne vasıta ile olursa olsun seyyar satıcılık yapmak yasaktır.) ve 145/2.(Seyyar esnaf, umumi Pazar yerlerinden başka hiçbir yerde durarak satış yapamaz ve Pazar yerleri de dahil, işgali için ruhsat aldıkları sahanın dışına çıkamaz. Seyyar esnafın büyük caddelerde, meydanlarda, umuma ait yerlerin giriş ve çıkışlarında, park kapıları önünde, otobüs gibi umumi vasıtalar içinde satış yapmaları yasaktır.) maddeleri gereğince yasak yerde seyyar olarak satış yapanlardan adres tespiti için emanete alınan gıda maddeleri ve malzemelerden 2 (iki) gün içerisinde geri alınmayanlar Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu ve Aşevlerine makbuz karşılığı teslim edilmiştir.
Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada şehir estetiğini bozan, yaya ve araç yollarını işgal ederek geliş-geçişi engelleyen seyyarlarla etkin mücadele devam edecektir'
2005 Yılı içerisinde ( ilk 3 ay )Aşevlerine Teslim Edilen Malzemelerin Cins ve Miktarları
Simit:8.010 adet
Poğaça:460 adet
Marul:1.280 adet
Maydanoz:3.321 bağ
Soğan:1.184 bağ
Tere:310 bağ
Lahana:40 adet
Karnabahar:140 adet
Biber:7 Kg.
Balık:5 Kg.
Üzüm:58 Kg.
Nohut:24 Kg.
Pamuk Şekeri:40 adet
Yoğurt:37 Kg.
Salça:15 Kg.
Muz:2 Kg.
Kabak:12 Kg.
Bakla:100 Kg.
Fıstık:75 Kg.
İncir:10 Kg.
Elma:30 Kg.
Limon:160 Kg.
Ay Çekirdeği:5 Kg.
Kivi:20 Kg.
Pırasa:7 Kg.
Kuru Fasulye:16 Kg.