News
Uluslararası Türk Sanatları, Tarihi ve Folkloru Kongresi Başladı
Konya Büyükşehir Belediyesi ve Selçuk Üniversitesi tarafından Medeniyet Okulu Projesi kapsamında 4. Uluslararası Türk Sanatları, Tarihi ve Folkloru Kongresi Sanat Etkinlikleri başladı.
Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezinde düzenlenen program, Kongre Genel Sekreteri Ahmet Aytaç, Kongre Eş Başkanı Dr. Fariz Halilli, Yococu Başkan Vekili Dr. Marta Caroselli ve Kongre Eş Başkanı Doç. Dr. Osman Kunduracının konuşmaları ile başladı.
Programda Azerbaycan heyeti adına Prof. Dr. Şikar Kasımov, Türkiyede kendilerini evlerinde hissettiklerini belirterek, Türkiyenin her zaman Azerbaycanın ve Türk dünyasının yanında olduğunu söyledi. Bu tür toplantıların ikili ilişkilerin gelişmesini sağlayacağını kaydeden Kasımov, Türkiyede katıldığımız her toplantıda Azerbaycan-Türkiye birliğinin şahidi olduk. Biz kardeşiz. Kardeşlik ilişkilerinin daha da artmasını ve dostluğun ilerlemesini diliyorum diledi.
BÜYÜKŞEHİRE TEŞEKKÜR
Türkiye heyeti adına Prof. Dr. H. Örcün Barışta, Türk kültürünün her şeyiyle çok büyük bir kültür olduğunu belirterek, Birleşin, birlik yapın, dostluklar kurun ve yavaş yavaş bu kültürün güzelliklerini ortaya çıkarıp dünyaya sunun. Çünkü dünyanın bir kısmının haberi yok ve mahsurlar bu kültürden diye konuştu. Geçmişe verdiği değer nedeniyle Konya Büyükşehir Belediyesine de teşekkür eden Barışta, Bir belediye benim ölçümde mezarlıklarla ölçülür. Geçen defa buraya geldiğimizde mezarlıklara girdim. Hayatımda böyle güzel mezarlıklar görmedim. Sizi kutluyorum. Her yer güller açmış. Belediye yalnız otobüs işletmez. Ecdada sevgi ve saygı çok önemli. Keşke herkes bundan örnek alsa dedi.
Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Şahin, tarihi eserlerin insanlığın ortak mirası olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: Bu coğrafyadaki kalıcılığımızı kendi sanat eserlerimizi oluşturarak ve atalarımızın miras bıraktığı eserleri koruyarak sağlamlaştırabiliriz. Ayrıca, daha eski dönemlerden kalan eserleri muhafaza ederek bu toprakların gerçek sahipleri olduğumuzu tescil etmemiz gerekiyor.
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Abdülmelik Ötegen de Büyükşehir Belediyesince Bedesten başta olmak üzere şehir genelinde yapılan tarihi eser restorasyonları, Bilim Merkezi ve KOMEK hakkında bilgi verdi.
Konyada tarihi eserleri ayağa kaldırmak için çalıştıklarını, hükümetin de dünya genelindeki ecdad yadigarı eserlerin hayat bulması için gayret gösterdiğini anlatan Ötegen, daha iyi bir yarının gelecek nesillerin olacağını dile getirdi.
BÜYÜKŞEHİR'E TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRASI KORUMA ÖDÜLÜ
Programda, Azerbaycan'da tarihi ve kültürel mirasın korunması konusunda önemli çalışmalar yürüten MİRAS isimli kuruluş adına, Konya Büyükşehir Belediyesi'ne Konya'da tarihi mirasın korunması için yaptığı çalışmalar ve Bedesten'deki restorasyon çalışmaları nedeniyle ödül takdim edildi.
Azerbaycan Mugam müzik dinletisinin ardından açılış oturumu ile devam eden program kapsamında Büyükşehir Belediyesi Koyunoğlu Şehir Müze ve Kütüphanesinde Türk Sanatları Sergisi ve Uluslararası Azerbaycan Yörük Folkloru Fotoğraf Sergisinin açılışı yapıldı.
14-16 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek 4. Uluslararası Türk Sanatları, Tarihi ve Folkloru Kongresi Sanat Etkinlikleri, 10 ülkeden 150 bilim ve sanat insanının katılımı ile 21 oturum şeklinde yapılacak. Etkinlikler kapsamında tarihi ve kültürel mekanlara geziler de düzenlenecek.