News
Uluslararası İslam Sanatları Yarışmasına Yoğun İlgi
Konya Büyükşehir Belediyesinin ilk kez düzenlediği Uluslararası İslam Sanatları yarışmasına Türkiyeden ve dünyanın farklı şehirlerinden sanatçılar ilgi gösteriyor.
Konyanın 2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti olması nedeniyle hat, tezhip ve minyatür alanında düzenlenen uluslararası yarışmanın Konya açısından önemli olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, bu sanatların tanıtılması, sevdirilmesi ve yaygınlaştırılması için çalıştıklarını söyledi.
Düzenlenen yarışmanın insanların geleneksel sanatlara eğilim duymasını sağlayacağını vurgulayan Başkan Akyürek, Yarışma Konyamızın hat, tezhip ve minyatür alanında gündem olmasıyla birlikte zaten Konyamızda eğitimleri verilen ve canlılığını koruyan bu sanat dallarına katkı yapmış olacak. Geleneksel sanatlarımızın Türkiyede yaşatıldığı nadir şehirlerden birisi olan Konyamızın bu alandaki çalışmaları İslam Dünyası Turizm Başkenti vesilesiyle de artarak devam etmiş olacaktır. Bu, sadece bir yarışma değil, aynı zamanda çok önemli bir sanatsal etkinlik. Bundan sonra sürekli olarak bu yarışmaların ve çalışmaların devam etmesini diliyoruz. Bu yarışmaya katılan eserler aynı zamanda Konyamızın kültürel mekanlarında sergilenecek ve Konyamız yeni kültürel eserlere kavuşmuş olacak dedi.
BÜYÜKŞEHİRE TEŞEKKÜR
Dünyaca ünlü hat sanatçısı ve yarışmanın jüri üyesi Hüseyin Öksüz, Türk İslam medeniyetinin gelenekli sanatlarına ilginin son yıllarda ciddi manada arttığını söyledi.
Hat sanatının hiçbir zaman çıkmaz sokağa girmeyeceğini kaydeden Öksüz, Yani sonu yok; bitti, bundan sonrası yapılamaz diye bir şey yok. Yani şimdi müsabaka yapılıyor. Diyelim ki 500 kişi müracaat etti. Sonunda bakıyoruz ki, 500 hattat aynı metni yazmış, hiç biri birbirine benzemez. Yani insanların birbirinin tıpkısı olmadığı gibi hat sanatının da tıpkısı olmuyor. 500ü de güzel oluyor, 500ü de daha önce görülmemiş bir istif oluyor. Yani sanatının değerlerini taşıyor dedi.
Konyanın bir başşehir olduğunu buna yakışır işler yapmak gerektiğini belirten Öksüz, Büyükşehir Belediyesine tarihi ve kültürel mirasın geleceğe aktarılması çalışmaları ile sanata yaptığı katkı nedeniyle teşekkür etti.
Konyanın son yıllarda hat sanatında önde gelen şehirlerden olduğunu kaydeden Öksüz, Şunu bütün dünya kabul eder ki; Kuran-ı Azimüşşan Mekkede nazil oldu, Mısırda okundu, İstanbulda yazıldı. Bunu bütün hattatlar kabul eder. Ama şimdi Konyada da yazılıyor. Uluslararası seviyede müsabakalar yapılıyor. Konyalı sanatkarlarımız Türkiyede ve dünyanın farklı şehirlerinde yapılan yarışmalarda kendilerini gösteriyor. İnşallah daha da ileriye gidecektir. Bu gibi yarışmalar olduğu müddetçe, bu rekabet devam ettiği müddetçe seviye yükselecektir diye konuştu.
YARIŞMA YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR
Yarışmanın teknik detayları hakkında bilgi veren jüri üyesi hat sanatçısı Doç. Dr. Fatih Özkafa da yarışmanın farklı İslam ülkelerinden çok fazla ilgi gördüğünü ifade etti.
Hat sanatında ilk defa bu yarışmada celi sülüs ve sülüsü birlikte bir eser üzerinde değerlendireceklerini kaydeden Özkafa, yarışmacıların Cuma Suresinin ilk 5 ayetinden seçilmiş ibareleri celi sülüs ve sülüs hatlarıyla yazabileceklerini, metnin geri kalan kısımlarının sülüs hattıyla yazılacağını dile getirdi.
HAT VE TEZHİP ÖZELLİKLERİ
Hatta tasarım şeklinin serbest olduğunu, yazı alanı kenarlarında uygun bir boşluk bırakılması ve ebada göre yazı alanının ayarlanması gerektiğini belirten Özkafa, Hat eserleri murakkaya yapıştırılmadan, tezhipletilmeden sade kağıt olarak teslim edilecek. Tezhip dalında ise 50x50 cm ebadındaki bir kağıda zahriye tezhibi yapılacak. Burada da klasik teknik ve malzeme olmak üzere tasarım şekli tamamıyla serbesttir. Bütün mesele kağıt ebadının standartlara uygun olması ve tezhip alanın en az 500 cm2 olması. 500 cm2den fazla da olabilir ama az olmaması gerekiyor. Tezhip dalında eserler murakkaya yapıştırılmış olacak, çerçeveletilmeye hazır halde isteniyor. Murakkaların oldukça düzgün olması şarttır dedi.
MİNYATÜR
Minyatürde ise Hz. Mevlana Celaleddin Ruminin Mesnevi eserinden hikayelerin konu olarak belirlendiğini kaydeden Özkafa, şöyle devam etti: Mesneviden seçilmiş bir hikayenin küçük bir sahnesi minyatüre yansıtılabiliyor. Burada da teknik tamamıyla serbesttir. Yine murakka üzerine gerilmiş olmalı ve minyatür 40x60lık bir kağıdın yüzde 70ini dolduracak büyüklükte olmalı.
Tüm dallarda iki yarışmacının ortak olarak yarışmaya iştirak edebileceğini, imla hatası olan eserlerin değerlendirmeye alınmayacağını kaydeden Özkafa, eserlerin çerçevesiz olarak teslim edileceğini, imza ya da mahlas gibi bir simgeler kullanmayacağını, jürinin eserleri numaralandırarak, isimlere bakılmaksızın değerlendirileceğini hatırlattı.
YARIŞMANIN ÖDÜLLERİ
Katılım formunun doldurulup 30 Eylüle kadar eserle birlikte elden veya kargo ile teslim edilmesi gereken yarışmanın ödülleri de uluslararası düzeyde. Hat yarışmasında birinciye 15 bin, ikinciye 12 bin, üçüncüye 9 bin, mansiyon 4 bin lira, tezhip yarışmasında birinciye 13 bin, ikinciye 10 bin, üçüncüye 7 bin, mansiyon 3 bin lira, minyatür yarışmasında birinciye 10 bin, ikinciye 7 bin, üçüncüye 5 bin, mansiyon 2 bin 500 lira olarak belirlendi. Yarışmada dereceye giren eserler, yapımı tamamlanmak üzere olan İslâm Kültür Merkezi içindeki uluslararası müzede daimî olarak sergilenecek. Yarışmayla ilgili detaylı bilgiye http://konya.bel.tr/islamsanatlari sayfasından Türkçe, İngilizce, Farsça, Arapça olarak ulaşılabiliyor.