Tuz Gölü Kurtarılıyor

Tuz Gölü Kurtarılıyor

Konya ve Aksaray başta olmak üzere birçok yerleşim yerinin kanalizasyon atıklarının aktığı ve her geçen gün yok olmaya doğru giden Tuz Gölü'nü kurtarmak için Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan çalışmalar meyvelerini verdi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, 50 trilyon liraya mal olmasını bekledikleri Atıksu Arıtma Tesisi?nin Tuz Gölü?nü yaşanan kirlikten kurtaracağını belirterek ?Atıksu Arıtma Tesisimizle Türkiye?nin tuz ihtiyacının yüzde 73?ünü karşılayan doğa harikası tuz gölünü kurtararak turizme ve ekonomiye kazındırmış olacağız. Tesis 3 yıl içinde bitirilerek hizmete sunulacaktır? dedi.

Dünyanın ikinci Türkiye'nin en büyük tuz rezervini barından Tuz Gölü'nü kurtarma çalışmaları başlatıldı. Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı başlatılan Konya Atıksu Arıtma Tesisi ile dünya harikası Tuz Gölü kurtarılmış olacak ve tesisler 3 yıl içinde bitirilecek.

Türkiye'de tuz sektörü yılda yaklaşık 40 milyon dolarlık bir ekonomi oluşturuyor. Türkiye tuz kaynakları bakımından zengin ülkeler arasında yer alırken dünyanın en büyük ikinci tuz rezervi ve Türkiye'nin önemli kuş cennetlerinden biri olan Tuz Gölü'nün kirlilik nedeniyle alarm vermesi tuz sektörünün gelişimini de olumsuz yönde etkilediği belirtiliyor.

Konya ve Aksaray başta olmak üzere birçok yerleşim yerinin kanalizasyon atıklarının aktığı ve her geçen gün yok olmaya doğru giden Tuz Gölü'nü kurtarmak için Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan çalışmalar meyvelerini verdi ve Arıtma Tesisi temeli Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atıldı. 3 yıl içerisinde bitirilmesi planlanan tesis için İspanya Hükümeti'nden 28 milyon 481 bin dolarlık kredi temin edildi.

Tesisin hizmete başlamasıyla, Tuz Gölü'nün kurtarılacağı ve arıtılan sularla tarım alanlarının da sulanmasının sağlanacağını belirten Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, yaklaşık 50 trilyon liraya mal olmasını bekledikleri tesisten tarım alanlarından kullanılmak üzere gübrede üretilebileceğini söyledi. Başkan Akyürek, Tuz Gölü'nün tam manasıyla kirlilikten kurtarılması ve her yönüyle hem ekonomiye, hem de turizme kazandırılması için bölgesel arıtma tesislerinin de yapılması gerektiğini belirterek konuyu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ilettiklerini ifade etti. Başbakan'ın bölgesel Atıksu Arıtma Tesisleri Projeleri'nin yapımına sıcak baktığını söyleyen Akyürek, Konya Atıksu Arıtma Tesisi'nin söz verilen tarihte bitirileceğine inandığını bildirdi.

Özel çevre koruma alanı içerisindeki Tuz Gölü, Türkiye'nin tuz ihtiyacının %73'ünü karşılıyor. Yaklaşık 25 bin kilometre kareyi kaplayan Tuz Gölü Havzası, zengin tuz rezervleri yanında önemli bir kuş cenneti olarak da biliniyor. Tuz Gölü Havzası'nda yüzlerce kuş çeşidi bulunuyor.

Dünyanın toplam tuz üretimi yılda 200 milyon tonla 7 milyar dolarlık bir pazara sahip. Dünyada, tuz üretiminin yüzde 58'ini kimya sektörü tüketiyor. Tuz, sadece ekmek, konserve ve diğer gıda ürünlerinin yapımında değil, başta kimya ve tarım sektöründe olmak üzere tam 14 bin ürünün imalatında kullanılıyor. Tuz Gölü'ne yönelik kurtarma çalışmaları ile Türkiye de tuz üreten ülkelerarasında ilk sırayı almayı ve kaliteli tuzuyla dünya lideri olmayı hedefliyor. Ülkemizde tuz üretiminin artırılması PVC sektörünü de güçlendirerek tuz üreten 100'ün üzerindeki ülkeyle rekabet etmesi sağlanacak. Bulunduğu konum ve tuz rezervleri ile dünyanın en ekonomik tuzunu çıkarma imkânına sahip Türkiye'nin, bu avantajlarını kullanması planlanıyor.

Haber Fotoğrafları

Basın Kuruluşları için;